Připravte své topení na zimu včas

Většinu roku jim nevěnujeme pozornost, ale bez nich bychom se v našich domovech neobešli. O čem je řeč? O radiátorech. Na tento zdroj tepla si většinou vzpomeneme až první podzimní dny, když nám k zahřátí nestačí ani teplé ponožky. V tento čas je však dobré mít už radiátory zrenovované a připravené k nové topné sezoně. Barva Balakryl Radet je určená k renovačním nátěrům teplovodních topení. Postará se o delší životnost i zkrášlení této důležité součásti našich domovů.

Nátěry na radiátorech jsou časem v důsledku velké námahy narušovány. Teplotní výkyvy a horká voda se na radiátorech znatelně podepisují a dochází k poškození nátěru, který se začíná odlupovat. Na topení se mohou objevovat žluté skvrny, nebo dokonce rez. Tím je ohrožena funkčnost topení a také celkový estetický dojem z interiéru. Aby mohly radiátory v interiéru zajišťovat tepelnou pohodu a působit nerušivým estetickým dojmem, je potřeba o ně správně pečovat.

Renovace topení je snadnou činností, kterou zvládne v několika následujících krocích každý hravě sám.
 

Jak postupovat při renovaci radiátoru:


1) Topení zbruste
Před natíráním je potřeba připravit povrch. Nesoudržné a nepřilnavé nátěry i zkorodovaná místa zbruste ocelovým kartáčem nebo brusnou houbičkou. Pokud byste se rozhodli topení natírat až v době sezony, nezapomeňte ho před započetím renovace vypnout a nechat zcela vychladnout.

2) Očistěte a omyjte
Zbroušené topení poté očistěte od veškerých nečistot. Nejdříve ho omeťte smetáčkem, abyste ho zbavili prachu. Důležité je odstranit z topení i mastnotu. K tomu dobře poslouží speciální odmašťovací přípravky. Krok důkladného čištění nezanedbejte, protože rozhoduje o tom, jak k povrchu přilne nový nátěr. Nezapomeňte ani na hůře dostupné spoje a šroubení.

3) Připravte prostor okolo topení
Všechna místa, která chcete ochránit od barvy, tedy především měřáky a kohouty sloužící k ovládání teploty, přelepte lepicí páskou. K zakrytí podlahy pod a v okolí radiátoru poslouží karton nebo zakrývací fólie. 
 
 
4) Silně poškozená místa natřete základním nátěrem
Jestliže byl nátěr na vašem topení velmi degradovaný a zbrousili jste topení až „na kov“, použijte před aplikací vrchního nátěru nejprve na silně poškozená místa Balakryl Antikor. Ten připraví povrch pro lepší přilnavost vrchního nátěru, navíc je rychleschnoucí, takže neztratíte jeho aplikací mnoho času. Radiátor musí být před natíráním suchý, čistý a hladký.

K aplikaci doporučujeme použít zaoblený váleček a zárohový štětec, který se dostane i do hůře dostupných míst. Po zaschnutí „základovky“ lehce zbruste okraje opravených míst brusným papírem, aby se nově natřený povrch vyrovnal s původním nátěrem.
 
 
5) Aplikujte vrchní nátěr
Nakonec natřete celý povrch vrchní barvou Balakryl Radet, která je určená přímo na teplovodní topení. Po 4–6 hodinách při teplotě 20 ºC bude nátěr zaschlý a topení budete moci ihned používat.
 
 
Balakryl ANTIKOR je základní vodou ředitelná antikorozní barva určená k novým i renovačním základním nátěrům kovů, plechů, hliníku, oceli, mědi, zinku, litiny, galvanizovaných povrchů a dalších včetně skla a PVC v interiéru i exteriéru. Nátěr poskytuje dlouhodobou antikorozní ochranu s výbornou přilnavostí.
 
 
Balakryl RADET je vodou ředitelná vrchní barva určená k novým i renovačním nátěrům těles teplovodního topení, ale také bojlerů, potrubních rozvodů, ohřívačů vody a dalších v interiéru i exteriéru. Nátěr odolává vodě, proto je vhodný také do koupelen. Na rozdíl od syntetických nátěrů nežloutne a zůstává sněhově bílý. Je bez zápachu a odolává teplotám vyšším než 100 ºC.
13.08.2018 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444