Recept: Ukrajinský boršč
Ingredience 4 lžíce olivového oleje 200 g slaniny 300 g mrkve 100 g petržele 50 g celeru 1 velká cibule 500 g hovězího masa 3 stroužky česneku 600 g červené řepy 2 l hovězího vývaru (nebo vody) 6 kuliček nového koření 3 bobkové listy 1 lžička soli 500 g kysaného zelí 400 g zakysané smetany 400 g balkánského sýra čerstvý chleba |
Příprava Ve velkém hrnci si rozpalte olivový olej a lehce na něm orestujte na kostky nakrájenou slaninu. Poté přidejte na větší kostky nakrájenou mrkev, petržel a celer a vše restujte zhruba 10 minut. K restované zelenině přidejte cibuli a nechte se zeleninou lehce zpěnit. K zeleninovému základu poté přidejte na menší kostky nakrájené hovězí maso a nechte ho zprudka zatáhnout. Nakonec přidejte na plátky nakrájený česnek a na větší kousky nakrájenou červenou řepu. Zalijte vývarem, dochuťte solí, novým kořením, bobkovým listem a přiklopené pomalu vařte, dokud nebude maso měkké. Může to trvat zhruba 2 hodiny. Do hotové polévky nakonec přidejte lehce pokrájené a propláchnuté kysané zelí. Podávejte se zakysanou smetanou, balkánským sýrem a čerstvým chlebem. |
TIP: Ideálním pomocníkem je nová varná deska MORA VDIS 658 FF, na níž můžete vařit i ve velkých nádobách jakéhokoliv tvaru a počtu – můžete totiž libovolně spojovat plotýnky a vařit prakticky na celé ploše desky. A díky automatickým programům, například pro pomalý var bez připálení, je výsledek zaručený.
Zdroj: www.mora.cz