Renovujeme zahradní gril

Připravujete se na společné grilování s rodinou nebo přáteli? Dříve než naložíte maso, zkontrolujte, v jaké stavu je váš gril nebo krb. Možná vás překvapí, kolik rzi se na něm od loňské sezóny objevilo. Nemusíte ale hned kupovat nový gril. Stačí tomu starému dopřát nový ochranný nátěr.

Jakou barvu použít?

Jaký nátěr je vhodný pro renovaci grilu? V první řadě musí odolat vysokým teplotám. Zároveň vybírejte nátěr, který bude gril chránit před korozí a povětrnostními vlivy. Žáruvzdorné barvy Primalex všechny tyto požadavky splňují. Nárazově odolají teplotám až 700 °C (při topení je přitom v kamnech nebo grilu průměrně 200 °C). Díky velkému množství silikonového pojiva, které tyto barvy obsahují, nebude navíc v průběhu let docházet ke sprašování, poškrábání nebo šednutí materiálu.
 
Z produktů Primalex můžete sáhnout po Žáruvzdorné nebo Žáruvzdorné kovářské barvě. Rozdíl mezi nimi spočívá ve výsledném vzhledu. Zatímco Žáruvzdorná kovářská barva dodá grilu hluboce matný vzhled a jeho povrch zůstane hrubý, Žáruvzdorná barva je hladší a polomatná.
 

Jak na renovaci grilu

Zrenovovat svůj zahradní gril zvládnete během jediného dne, třeba o víkendu. Připravte si na to brusnou houbu, ocelový kartáč, otvírák na barvy, míchátko, štětec s přírodní štětinou a Žáruvzdornou kovářskou barvu Primalex. 
 

Povrch grilu nejprve obruste a zbavte všech nečistot. Poté si připravte barvu. Otvírejte ji nejlépe speciálním otvírákem. Díky tomu totiž neporušíte víčko a budete ji moct použít opakovaně. Barvu důkladně promíchejte. Aby výsledek splnil vaše očekávání, musí se všechny složky správně spojit. Barevné pigmenty mají totiž tendenci udržovat se na dně plechovky.   

 
Barva je připravena k okamžitému použití, takže není potřeba ji ředit. Můžete se tedy ihned pustit do natírání. Nátěr aplikujte vždy na vychladlý povrch grilu. Štětec namáčejte do barvy jen do čtvrtiny. Barvu naneste ve 2–3 vrstvách. Mezi jednotlivými vrstvami barvu vždy vypalte, stačí pozvolně na 150–250 °C. Povrch grilu díky tomu bude odolný proti poškrábání, získá na tvrdosti a pružnosti. A váš grilu bude opět vypadat jako nový.

 
Žáruvzdornými barvami Primalex můžete natírat i další tepelně namáhané kovové materiály, jako jsou krby, kouřovody, kamna nebo kotle. Barvy ale nesmí přijít do přímého kontaktu s plameny. Nejsou proto vhodné na rošty nebo vnitřní části topeniště. 
 
Další projekty a inspiraci na víkend najdete na: projektnavikend.cz
02.08.2021 | PR
  • Primalex

    Značka Primalex dodává na trh kompletní spektrum nátěrových hmot . Základem jsou malířské nátěry, které si získaly oblibu pro svou jednoduchou aplikaci, velký výběr a trvale stabilní kvalitu, která je vedle vlastní laboratoře kontrolována také organizací ITC Zlín.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444