David Mansfeld: Příběh jednoho jilmu

Vidíte tu nádhernou kresbu dřeva? Výrazná hnědá léta se nepravidelně vlní ve světlém dřevě, každé prkno je malé umělecké dílo. Pohled na něj mi nezevšední, i když ho vídám každý den. Jilm je poměrně vzácná dřevina a moc často se v truhlářské výrobě nepoužívá. Jak tedy došlo k tomu, že se právě tenhle strom seznámil s naší hoblovkou a frézou?

Jilm daroval mému strýci před deseti lety soused jako úhradu dluhu a strýc ho prakticky obratem daroval mému otci. „Nechám ti ho zadarmo, je proschlej, jen ho vodvýzt“, lákal ho v telefonu a tak jsme jednoho dne naložili do Škody 1203 motorovou pilu, lana a jelo se. Proč se ho zbavil tak rychle a nic za něj nechtěl, jsme pochopili hned jak jsme obrovský strom spatřili. Stál šikmo nad roklí, pevně zarostlý do svahu, všude kolem stromy. Dřevorubecká lahůdka a nosičská hned vzápětí.

Strom byl kompletně bez kůry a byl tzv. „uschlej na stojáka“, jenom zvonil. Jilm se může dožít až 500 let, tenhle byl starý přibližně 100, ale stačil za tu dobu narůst náramně. Následujících chvil plných potu, dřiny a proklínání strýce vás ušetřím, jilm skončil rozřezaný na fošny a prkna, deset let strávil proložený pod přístřeškem a dosychal. Čekal na svou příležitost a tu dostal teď – schody, které z něj vznikly, jsou opravdu jedinečné. Díky povrchové úpravě voskovým olejem mají hedvábně matný povrch a člověk skoro cítí jak dýchají, jsou skutečným kusem přírody v domě. A když na ně ráno oknem na chvíli dopadne úzký pruh slunce, je to magická podívaná. Odstín jednotlivých schodů se pod slunečními paprsky mění, záleží z jakého úhlu se na ně díváte. To je jedna z vlastností jilmového dřeva, o které se člověk přesvědčí jen na vlastní oči.

Tolik tedy k tomu, jak se ocitl jilm u nás doma. A jak se zde vůbec objevil? Jilm pochází z Asie a vyvinul se přibližně před 40 milióny lety. I když času na to měl poměrně dost, jeho cesta do Evropy nebyla lehká, dostával se sem nadvakrát. Poprvé se zde rozšířil již v třetihorách a po celkovém zalednění Evropy přežil jen na několika místech na jihu a jihovýchodě Evropy. Na českém území se znovu objevil před 12.000 lety a brzy už opět rostl v celé Evropě.

Těžkou ránu zasadila evropské populaci jilmů grafióza, tzv. holandská nemoc, přenášená létajícím broukem – bělokazem. Během dvacátého století se tato houbová choroba jako blesk rozšířila po celém evropském území a jilm se stal ohroženou a vzácnou dřevinou. Návrat jilmů do krajiny, který zažíváme v současné době, je kromě posílení přirozené odolnosti paradoxně způsoben i další parazitující houbou, která brání rozvoji grafiózy a odpuzuje přenašeče choroby. Snad se tedy jilmu blýská na lepší časy, určitě by si to zasloužil.
06.11.2012 | David Mansfeld

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444