Příběh dvojdomu Hošťálkova na Břevnově

“Ze zahraničí se domů vrátil manželský pár, který chtěl investovat své penzijní pojištění do stavby dvojdomu, aby měl z jeho pronájmu zajištěnou klidnou penzi. Syn sousedky přes ulici se bohužel rozhodl vyzkoušet, kam až lze v Česku dojít v naplnění hesla „NIMBY“. Realizace projektu započatého studií v roce 2013, DUR 2014 a DSP 2016 se proto šikanózním odvoláváním a neúspěšnými žalobami proti ÚR i SP protáhla o cca tři roky, čímž se stavba zdražila a snížily se plánované příjmy stavebníka. Stavební práce započaly v létě 2019 a v říjnu 2020 je ale navzdory Covidu dvojdům hotov,” říká Jan Kasl za JK Architekty.

“Ve velmi heterogenní zástavbě této části Břevnova pod Ladronkou jsme na velké parcele přes 1100 m2 hledali adekvátní architekturu v objemu, který by naplnil představu investora. Takřka symetrický dvojdům s 5 ložnicemi a obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní přechází velkými zasklenými plochami a terasami do zahrady. Terasy a balkony k jihu jsou stíněné velkými přesahy horních podlaží, takže umožňují pobyt venku i za parného dne či deště. Východní dům vystupuje více k jihu, aby odclonil obytné terasy od souseda a dům se otevíral k odpolednímu slunci. Severní průčelí je naopak charakteristické hrou plných ploch fasád s proříznutými okenními otvory, ustoupenými zaoblenými nárožími a ustoupeným posledním podlažím. Boční fasády k sousedům jsou více uzavřené,” popisuje Kasl. 

Omezená šířka parcely si vyžádala hluboké dispozice s vnitřními koupelnami. Využitím mezipodest se podařilo osadit dům do mírného severního svahu a při respektování stavební čáry dostat dvojgaráž každého z domů do polozapuštěného suterénu, kde je také sauna, fitness a technické zařízení. Domy jsou pronajímány pouze s vestavěným nábytkem, mobiliář si nájemci budou stěhovat vlastní, takže dokončené interiéry vypadají poněkud „studeně“. 

 
Protože dvojdům byl navrhován ještě v době platnosti bývalých pražských technických podmínek pro výstavbu (vyhl. 26/1999 OTPP), nemohlo se jednat o dva rodinné domy, ale o dva bytové domy s jedním bytem v každém z nich. Kolaudovat se naštěstí již mohl jako dům pro individuální bydlení s dvěma nadzemními podlažími a třetím ustupujícím. V průběhu odvolávání došlo také ke změně zdroje tepla z plynového kotle na tepelné čerpadlo vzduch - voda, skryté i  s vývody sání a výdechu v suterénu. 

Dům je vytápěn podlahovým topením s topnými žebříky v koupelnách. Chlazení exponovaných obytných místností je zajištěno multi-split systémem a výměna vzduchu rekuperační jednotkou v suterénu. Dešťová voda ze zelené bezúdržbové střechy je svedena do retenční nádrže a využita na automatickou zálivku zahrady, přebytek je vsakován v podzemních koších.  

Domy mají železobetonovou monolitickou nosnou konstrukci s kontaktním zateplovacím systémem z desek Isover a omítkovým systémem Baumit Creative, kombinujícím hladkou ručně točenou stěrku a strukturální povrch, vytvořený ocelovým hřebenem. Výplně otvorů jsou tvořeny dřevohliníkovými okny, dveřmi a HS portály, které prosvětlují i dvoupodlažní obývací pokoje. Okna jsou vybavena vnějšími žaluziemi s čidly. 



“Kvůli odložené realizaci a růstu cen stavebních prací došlo v létě 2019 k cenové optimalizaci - obklad TECU deskami s preoxidovaným měděným plechem byl nahrazen probarvenou stěrkou a strukturální omítkou, skleněná zábradlí pak sítěmi Carl Stahl. Změny považujeme za přínos celkovému projevu novostavby - pokornějšímu a uměřenějšímu,” upřesňuje Jan Kasl a závěrem připojuje poděkování:

“To patří bezesporu investorovi, zároveň ale také generálnímu dodavateli STEP Praha, všem jeho subdodavatelům a spolupracovníků. Věřím, že i sousedé v ulici přijmou nového člena rodiny za svého.”
02.12.2020 | PR
  • JK ARCHITEKTI s.r.o.

    Projekční atelier navrhující od staveb pro bydlení, včetně interiérů, a komerčních objektů různého typu, po partery veřejných prostranství a územní studie. Tým architektů a stavařů projektuje studie a stavební projekty, včetně obstarání povolení, a provádí autorský dozor na stavbách.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444