Při výběru terasy z WPC vsaďte na ověřenou kvalitu

Kvalitní terasa patří k modernímu životnímu stylu. Tedy k takovému, který vyžaduje intenzivní pracovní nasazení, kompenzované možností příjemné relaxace, nejlépe v soukromí. A stejně jako rostou naše nároky na komfort ve všech ostatních sférách života, také v případě terasy po právu očekáváme, že bude dlouhodobě atraktivní, spolehlivá a především, že nás její provoz nebude zbytečně zatěžovat.

Nejklasičtější terasa je ze dřeva. Troufáme si tvrdit, že většina z nás by takové tvrzení podepsala. Hlavní problém jednoho z nejkrásnějších a nejstarších stavebních materiálů, s nímž se navíc snadno a dobře pracuje, tkví v tom, že bez nákladné a opakované péče ztrácí rychle na kvalitě. Počátkem devadesátých let 20. století se proto ve Spojených státech pokusili vytvořit alternativu, která by dokázala eliminovat nežádoucí vlastnosti dřeva, a zároveň zdůraznila přirozenou vizuální dokonalost dřevěného povrchu.

Vznikl kompozitní materiál na bázi dřevěné moučky a polymeru, známý jako WPC (Wood-plastic Composite). Postupem času se stal z alternativy trend a dnes už i u nás rostou terasy z WPC jako houby po dešti. To s sebou však přináší i problémy v podobě kvality nabízených produktů. Pro dlouhou životnost teras z WPC bez ztráty jejich vlastností je nejdůležitější to, z čeho a jak se vyrábějí. Rozdíly v kvalitě teras z kompozitu, které si dnes na trhu můžeme pořídit, mohou být u různých výrobců, a především pak dovozců propastné.
 
 

Terasy z Bukovan jsou atraktivní a odolné

Lídrem výroby špičkového dřevěného kompozitu v Evropě je česká společnost WPC – WoodPlastic. Ta vlastní licenci na unikátní americkou laserově řízenou technologii výroby Strandex, která předpokládá využívání pouze těch nejkvalitnějších surovin. Jedná se o poměr zhruba 40 % panenského plastu, 60 % čistého PEFC dřeva, plus potřebné množství ekologického pojiva, přísad a barev. Společnost dokáže ve svém závodě ve středočeských Bukovanech vyprodukovat více než 6 km prken za jediný den.

Plnoprofilová prkna WoodPlastic® dokáží věrně imitovat různé druhy dřevěných povrchů od jemně zbroušených a hebkých na dotyk až po atraktivní design drásaného dřeva. Terasy WoodPlastic® jsou netoxické a plně recyklovatelné. Minimálně nasákavý materiál odolává slané vodě, výkyvům teplot, mrazu a UV záření. Velkou předností prken českého výrobce je protiskluzový povrch bez třísek a štěpů a možnost výběru ze širokého spektra povrchů a barevných odstínů, eventuálně i výroba teras atypických tvarů.
 
 

Nezaměnitelný vzhled širokých prken

K aktuálním trendům, které společnost WPC - WoodPlastic registruje, patří pozvolný ústup od pravidelně drážkovaných povrchů ve prospěch přirozeněji působících prken, především těch, které dokáží věrně imitovat letité dřevo. Ke stále vyhledávanějším pak patří terasy ze širokých prken MAX Rustic s povrchem, který svou strukturou dokonale imituje patinu starých dřevěných podlah.

Firma v současnosti nabízí prkna MAX s profilem o šířce 195 mm, což je o téměř šest centimetrů více, než je rozměr prken standardního profilu. Za rostoucím zájmem o terasy ze širokých prken stojí vedle estetických důvodů hlavně ty praktické. Díky svým rozměrům dovoluje širší prkno mnohem lépe vyniknout elegantním vzorům povrchu teras a v ploše získávají terasy MAX nezaměnitelný vzhled také díky menšímu množství spár. Ušetříte i při samotné montáži terasy, protože v případě širších prken je až o třetinu nižší spotřeba spojovacího materiálu, než je tomu u prken s užšími profily.
 
 

Materiál nenáročný na údržbu

Sázka na prověřeného výrobce a jeho terasy má ještě jednu nezanedbatelnou rovinu. Společnost WPC – WoodPlastic si už léta systematicky buduje síť terasových center a zkušených certifikovaných partnerů. Ti vám nejenom terasu profesionálně nainstalují, ale ještě předtím vypracují její návrh, pomohou s výběrem povrchů a barev a poskytnou vám i další cenné rady. Především v případě teras složitějších tvarů se vyplatí naslouchat odborníkům a svěřit montáž profesionálům.

Pokud jde o jednodušší terasy, zvládnete je smontovat i sami. Stačí trocha zručnosti, základní nářadí a řídit se oficiálním instalačním manuálem. Snadnou a rychlou instalaci teras WoodPlastic® umožňuje jednak to, že s plnoprofilovým materiálem lze snadno pracovat jako se dřevem a pak skutečnost, že jej lze pohotově instalovat za použití WPC nosičů nebo hliníkové podpěry, případně i bez nutnosti kotvení podpěr k podloží.
 

Terasa WoodPlastic® bez starostí navíc

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli terasu, hlavním plusem teras z kvalitního kompozitu zůstává jejich dlouhá životnost při zachování všech klíčových vlastností materiálu a minimální finanční i časová náročnost na údržbu. Ta spočívá jen v občasném opláchnutí proudem vody, nepoužívá se žádná dodatečná impregnace, nátěry či oleje. A to je vlastně důvod, proč terasy z WPC vznikly. Abyste si užili luxusu a příjemných chvil s rodinou, s přáteli či v klidu o samotě a nemuseli se přitom zabývat zbytečnými starostmi navíc.
 
Více informací na www.woodplastic.cz.
24.05.2019 | PR
  • WPC – Woodplastic a.s.

    WPC – Woodplastic a. s. je český výrobce originálních teras, plotů a obkladů řady Terafest® z kompozitu dřeva a polymeru. Společnost je vlastníkem licence na americkou laserovou technologii Strandex, kterou dále vylepšuje. Díky tomu disponuje nejpokrokovější technologií výroby kompozitních prken na světě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444