Převedení nemovitosti na třetí osobu jen se souhlasem?

Dobrý den, moje sestra vlastní byt. Ona je velice důvěřivá a je nebezpečí, že by byt nevědomky na někoho převedla. Oba, já i ona, bychom proto chtěli dát do KN takový vklad, aby byl případný prodej bytu vázán na můj souhlas. Jak postupovat? Děkuji.

Na dotaz odpovídá Mgr. Denisa Višňovská, partner LEXXUS.

Pro takový způsob ochrany zná občanský zákoník institut "zákazu zcizení a zatížení". Pokud je ke konkrétní nemovitosti zřízen zákaz zcizení a zatížení, nelze nemovitost zcizit (převést) na třetí osobu ani ji zatížit (např. zástavním právem) bez písemného souhlasu osoby, v jejíž prospěch je zákaz zcizení a zatížení zřízen. Katastrální úřad pak bez takového písemného souhlasu převod ani zatížení nemovitosti nepovolí. Je ale nutné upozornit na to, že dle zákona lze takový zákaz zřizovat "jen v takovém zájmu strany, který je hodný právní ochrany."

Je tedy nutné do příslušné smlouvy o zřízení zákazu zcizení a zatížení specifikovat zájem, který je hodný právní ochrany.

Mgr. Denisa Višňovská, partner LEXXUS
03.03.2020
  • LEXXUS NORTON

    Jsme realitní kancelář zaměřující se na Prahu a blízké okolí. Už tři desetiletí sledujeme nejen trh s nemovitostmi, ale i trendy v bydlení, a tak jsme připraveni najít to pravé místo, které bude přesně odpovídat vašemu stylu a vkusu. Umíme pomoci také s prodejem nemovitosti a usnadnit celý jeho zdlouhavý proces. Specializujeme se zejména na rezidenční bydlení a novou výstavbu. Díky mnoha spokojeným klientům, ale také výborným vztahům a spoluprací s největšími pražskými developery, bankami a dalšími institucemi jsme si dokázali vybudovat dominantní postavení na českém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444