Přeplněný dům se stal hlučným aneb jak se projevil nouzový stav na našem bydlení

Z našich obydlí se staly školy, školky, školní jídelny a školní kroužky v jednom. Také home office neboli domácí pracovny, kanceláře, jednací a zasedací místnosti. Vyžaduje to od nás nejen pevnou vůli, ale i toleranci k okolí. Pohybujeme se více doma. V lepším případě na zahradě domu. Ten, kdo nemá zahradu se musí spokojit s tímto novým stylem života v bytovém domě.

Najednou je dům plný lidí i přes den. Více v něm hraje televize, častěji létají po pokojích děti, dupou, honí se, dělají vše, co je jim přirozené. Přirozené už to nemusí být pro jejich sousedy. Taky si více pouštíme televizi, hudbu, hrajeme deskové nebo počítačové hry. Zkrátka všichni si hledají jakoukoliv novou domácí činnost.

Ale je na to naše bydlení připravené? Nebo jsme se ocitli v situaci, kdy na nás každou chvíli klepe soused/ sousedka, abychom byli více tolerantní? Anebo naopak? Už vás rozčiluje dnes a denně chodit k sousedům a domlouvat jim, že dupání a křik není zrovna to, co by vám domácí pobyt zpříjemnilo? Neřkuli, že máte zrovna konferenční hovor se svým nadřízeným z práce? Řešením je hluk jednoduše vygumovat, smazat, odstranit, zahladit a vyzmizíkovat. 

Jak na hlučné sousedy?

Určitě nechceme přijít instalací nějakých opatření o cenné metry čtvereční již tak omezeného životního prostoru. Zapomeňme tedy na složitou instalaci předstěn, které mají od 10 cm. Na stěně dlouhé 5 m  a výškou stropu do 3 m to může z reálné plochy ubrat od 0,5 až klidně do 1 m². To je nepřípustné. A co se vejít do 0,2 m²? Zdá se vám to nemožné?

Stěny domů jsou v dnešní době nedostačující z hlediska neprůzvučnosti

Izolační desky WOLF od firmy CIUR jsou ideálním řešením. Unikátní patentová technologie umožňuje izolovat zvuk v celém spektru možných hluků. Zejména nelibé nízké frekvence, které nás svým hlukem obtěžují nejvíce, dokáží dobře instalované desky WOLF doslova rozpustit. Kontaktní systém WOLF v tloušťce pouhých čtyř centimetrů zlepší domácí pohodu. 

Desky Wolf PhoneStar TRI jsou schopny zlepšit také izolaci stěn a stropů – všude tam, kde je potřeba tenká, a přitom enormně výkonná zvuková izolace. Montují se přímo na stávající masivní stěnu nebo na rošt z lehkých příčkových konstrukcí. Montáž probíhá suchou cestou a nezanáší tak do konstrukce nežádoucí vlhkost, a zároveň máte v bytě pořád čisto i při montáži. 


Již 4 cm tenká akustická předstěna s ultratenkou deskou WOLF o tloušťce 15 mm, zvýší stávající neprůzvučnost stěny až o 8 dB (zlepšení o 3 dB vnímáme poslechově jako zlepšení zvukové pohody o polovinu). Díky patentované technologii a milionům zrníček křemičitého písku utlumíme dunění, klapot, basy z hudby nebo z televizního vysílání. Celý systém založený na dřevovláknité desce, akustické desce WOLF a pohledovém sádrokartonu se instaluje suchou cestou, a jak již bylo řečeno, jde to i bez stavebního nepořádku. 

Poctivé ticho si zasloužíme všichni, kdo jsme se v této době uchýlili do svých domovů a dbáme výzev, které odstartoval nouzový stav v našem státě.  Zkušený domácí kutil si může namontovat takovou desku i sám. Firma však nabízí profesionály, kteří mají dlouholeté zkušenosti s aplikací desek na stěnu. 

Krok první je o vašem pevném rozhodnutí a začátku

Před vlastní montáží zvukově izolačních desek WOLF a opláštění je nutné na podklad nalepit samolepící dilatační pásek. V případě, že je položena podlahová krytina, se vyplatí ji odstranit a dilatační pásek nalepit až na nosný podklad. Ten zamezí tzv. akustickým mostům. Co to znamená? Tím jsme zabránili šíření hluku z a do konstrukce stěny. To je fajn věc a málokdo na ni myslí.
Krok druhý a třetí znamená dodat stěně hutnost a odolnost vůči hluku 


Desku z dřevovláknitých desek a následně desku Wolf PhoneStar TRI přiložíme celoplošně ke stěně. Začneme v rohu místnosti (jakémkoliv rohu). Spára podkladní vrstvy z dřevovláknitých desek se musí překrýt plnou plochou desky WOLF. 

Krok čtvrtý je o kvalitním upevnění

Do předvrtaného otvoru vložíme akustickou hmoždinku Herkules a zatlučeme kladivem. Hlava hmoždinky má kónický tvar a zapustí se do desky WOLF. Postupně ukotvíme desku 12 ks hmoždinek Herkules. Pamatujte, 12 ks akustických hmoždinek se sílou jména Herkules se použije na jednu desku.

Krok pátý nám dává estetické zakončení

Standardně se k finálnímu opláštění používá sádrokartonová nebo sádrovláknitá deska s minimální tloušťkou 12,5 mm. Finální deska se šroubuje pouze do desky WOLF PhoneStar TRI. Finální desku (opláštění) položte přímo na dilatační pásek přilepený k podlaze. U obvodových konstrukcí stěn a stropu je třeba vynechat spáru a vyplnit ji trvale pružným tmelem.

Je to snadné. V pěti krocích se dostaneme ke klidnému bydlení v našich domovech. S návrhem a aplikací akustické izolace ve formě akustických desek WOLF neváhejte, ochrání vás od nepříjemných chvil a vytvoří klidné prostředí. Vypnou hluk a zajistí pohodu. Však uši nikdy nespí!

Desky WOLF od firmy CIUR, síla, kterou oceníte nejen v období karantény.
24.04.2020 | PR
  • CIUR a.s.

    Od svého založení v roce 1991 patří česká rodinná firma CIUR mezi lídry v oblasti výroby celulózových vláken na bázi recyklovaného papíru. Osmdesát procent produkce míří na export. Ve výrobním závodě v Brandýse nad Labem zpracovává více než 30 tisíc tun druhotných surovin ročně.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444