Přemýšlíte o nové podlaze? Přečtěte si rady bytové designérky

Česká rigidní podlaha Fatra WELL-click, dekor Dub popelavý

Česká rigidní podlaha Fatra WELL-click, dekor Dub popelavý

Nejčastější dispozicí malého bytu i rodinného domu je propojení kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Jak tento otevřený bytový koncept vypadá, ví každý. Jak ale vyřešit výběr podlahové krytiny, trápí řadu těch, kteří rekonstruují nebo zařizují nové objekty.

Co doporučují odborníci na interiéry? 

Jestliže chcete, aby prostor vypadal opticky větší, použijte stejnou podlahovou krytinu v celé místnosti. „Nedělte podlahou kuchyni od jídelny nebo obývací části. Stejná podlahová krytina vám zajistí, že interiér bude vypadat propojenější a více sjednocený,“ doporučuje bytová designérka Ing. Iva Bastlová, DiS. Také se tím zbavíte různých přechodových lišt, které nejenže jsou nevzhledné, ale nejsou dobré ani na údržbu. V jejich spárách se postupně ukládají nečistoty, jež lze jen velmi špatně vyčistit.

Čím je interiér menší (například garsonky nebo byty 1+kk či 2+kk), tím je použití stejné podlahy vhodnější a efektnější. V tomto případě stojí za úvahu mít sjednocenou kvalitní podlahu v celém bytě (při vhodně zvoleném typu materiálu dokonce i v koupelně).

„Propojit kuchyni s obývákem je část jedna, propojit je dál s chodbou a předsíní, je část dva. Tímto způsobem se jednotlivé místnosti ještě více sjednotí, prostory na sebe navážou a opět zmizí prahy a lišty, jež je nejlepší eliminovat na minimum v celém obytném prostoru,“ radí designérka Iva Bastlová.
Rigidní vinylová podlaha Fatra WELL-click, dekor Topol bílýRigidní vinylová podlaha Fatra WELL-click, dekor Topol bílý

Jaký vybrat druh podlahy?

Vycházet musíte z požadavků na místo, které je nejvíce namáhané, tzn. prostor kolem kuchyňské linky a zádveří. Zde je nutné použít odolné materiály, které vydrží namáhání a dobře se čistí. U kuchyně a jídelny je také třeba přihlédnout k tvrdosti materiálu. Čím je podlaha tvrdší (například kámen nebo keramika), tím se snadněji rozbije upuštěná sklenice, šálek nebo jiný předmět, a na zemi je mnoho nebezpečných střepů. 
 
Co tedy vychází jako optimální řešení? Jednoznačně lze hovořit o vinylové podlahovině, ať je položena jakýmkoli technologickým způsobem. Čím je však odolnější, tím je lepší. Za zmínku stojí rigidní vinylová podlaha WELL-click, která má vysokou odolnost a díky inovativnímu složení, kvalitnímu zámkovému spoji a tuhému jádru skvělou rozměrovou stabilitu. Protože má speciální celovinylovou strukturu, je podlaha voděodolná a vhodná i do koupelny.
Plovoucí vinylová podlaha Fatra WELL-click, dekor Borovice bílá – rustikalPlovoucí vinylová podlaha Fatra WELL-click, dekor Borovice bílá – rustikal

Jaký zvolit dekor? 

U menších interiérů jsou ideální světlé dekory (například Dub popelavý), které kromě propojení i opticky zesvětlí a zvětší prostor. To však neznamená, že se nehodí do prostorných interiérů. I tam budou světlé vypadat dobře. Jestli chcete, aby na podlaze nebylo vidět každé smítko, berte více strukturované (například Borovice bílá - rustikal) a vyhněte se velmi tmavým odstínům.

Další informace najdete na webu českého výrobce podlah Fatra, a.s.
05.04.2022 | PR
  • Fatra, a.s.

    Společnost Fatra představuje na celoevropském trhu důležitého hráče v oboru plastikářského průmyslu. V České republice zaujímá na pozici zpracovatele plastů PVC, PE, PP a PET dominantní podíl na trhu. Fatra, a.s. je jediným českým výrobcem vinylových podlah.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444