Přemýšlíte o chytrém bydlení?

Pokud připravujete novostavbu nebo kompletní přestavbu domu či bytu včetně nové elektroinstalace, je správný okamžik promyslet, jakou elektroinstalaci a tedy jaký domov mít. Klasický nebo „chytrý“?

Mnoho moderních technologií v dnešních domácnostech nepochybně najdeme. Jedná se však často o samostatné dílčí systémy pro ovládání vytápění nebo zabezpečení domu, případně osvětlení, rolet a žaluzií. Tedy ve výsledku tři i více dílčích systémů, různých způsobů ovládání a různých ovladačů. Tyto samostatné systémy o sobě neví a neumí vzájemně komunikovat. Výhody ze spolupráce zařízení jsou proto mizivé nebo žádné – ve srovnání s tím, co nabízí "chytrý dům".  

Základem chytrého bydlení je inteligentní elektroinstalace

Její hlavní předností je ovládání všech spotřebičů a zařízení v domácnosti v jednom systému, ať už z domova nebo i vzdáleně pomocí jedné aplikace - např. z tabletu, chytrého telefonu nebo smart TV. Světla, topení, žaluzie/rolety, domácí spotřebiče, AV technika, zabezpečovací technika, dveřní komunikace, meteostanice, rekuperace a další zařízení, komunikují a spolupracují v jednom systému.
 

Nemusíte sekat do zdí, když chcete mít chytrou domácnost

Jde to i bez bourání! Ve stávajícím bydlení lze chytrý domov vytvořit pomocí bezdrátového řešení. Inteligentní elektroinstalaci lze realizovat také pomocí sběrnicového řešení, které je ideální pro instalace vyžadující komplexnost a velký rozsah. Na trhu najdeme různá řešení a každé z nich nabízí také jinou míru schopnosti integrace třetích stran (elektrických zařízení a spotřebičů). 

Chytrý domov lze přizpůsobit rozdílným potřebám každého uživatele

Je modulární a díky tomu umožňuje poskládat vhodná řešení na míru pro jakýkoliv typ stavby a instalaci v čase měnit či rozšiřovat. Systém lze využít plně se všemi možnostmi, které nabízí, nebo jen částečně pro ovládání vybraných zařízení např. osvětlení, zabezpečení, vytápění.

Chytrý dům si lehce poradí se změnami 

Změny se mohou týkat funkcí jednotlivých vypínačů a tlačítek, obměny či přidání nejrůznějších režimů a scén, začlenění nových zařízení do systému nebo jednoduchého doplnění vypínače, kde už žádné kabely nevedou (např. bezdrátovými vypínači).

Chytré bydlení přináší nejméně 10 výhod:

  1. Vše pod kontrolou – komplexní ovládání
  2. Vše v jednom systému – propojenost
  3. Automatizace - úspory času a energií
  4. Měření a kontrola spotřeby energií
  5. Bezpečí - zabezpečení, bezpečná domácnost
  6. Vzdálený přístup
  7. Řešení na míru 
  8. Možnost rozšiřování v budoucnu
  9. Flexibilita ke změnám
  10. Komfort a zábava


Přemýšlíte o chytrém bydlení? Víte jak na to? 

Inteligentní elektroinstalace provádí elektromontážní firmy, které absolvovaly školení a mají certifikaci od výrobců/dodavatelů těchto systémů. Při výběru elektromontážní firmy proto vyžadujte potvrzení o certifikaci a profesionální zpracování elektro projektu.

Projekt inteligentní instalace poskytuje investorovi ucelenou představu o potřebném rozsahu technologií a usnadňuje rozhodování při stanovení optimálního řešení z pohledu financí a technologií. Definuje také návaznosti na ostatní stavební činnosti, připravenost a je nezbytný jako podklad k realizaci. 

Projekt, realizace, servis

Vzhledem k rozsáhlosti a širokým možnostem inteligentní elektroinstalace je vhodné se svěřit do rukou odborníků. Vybraná elektromontážní firma pak zajišťuje celou zakázku – od projektu, realizace, parametrizování a nastavení funkcí dle vašich potřeb, zaškolení uživatele až po předání a servis (obvykle 2 roky). U sběrnicové elektroinstalace se nedoporučuje se, aby si zákazník instalaci dělal sám. Zato doplnění stávající elektroinstalace bezdrátovými prvky v menším rozsahu někteří zvládnou i svépomocí.

Chcete se dozvědět více, prodiskutovat vaše pochybnosti, vyzkoušet si chytré bydlení naživo či navštívit showroom? Kontaktujte nás. Bydlete chytře. V Asociaci chytrého bydlení vám poradíme, jak na to.
 

bydlinekPro architekty, projektanty a další odborníky, ale také i zájemce o chytré bydlení připravujeme již 3. ročník konference SMART HOME & perspektivy IoT (Internetu věcí), která se uskuteční 19. 9. 2017 v Praze. Registrovat se můžete již nyní! Více na www.achb.cz/konference/.

Konference bude také inspirací pro architekty či projektanty, kteří se chtějí zapojit do soutěžní přehlídky chytrého bydlení a prostor „Smart Space & Living“. Více informací na: http://www.achb.cz/soutez/

 
02.08.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444