Přemýšlíte nad novou podlahou? Přečtěte si rady od architektky

Vinylová podlaha Fatra SILVERO-fix, Dub měsíční

Vinylová podlaha Fatra SILVERO-fix, Dub měsíční

Díváte se už na dvacátou fotku interiérů a říkáte si, jak by zrovna tato podlaha vypadala u vás doma? Lámete si hlavu, jak novou podlahu sladit se stávajícím nábytkem? Výběr podlahy není radno uspěchat, neboť s vámi bude několik dalších let. Nechte si poradit, jak na to.

První důležité rozhodnutí, které musíte udělat, je, jestli zvolit jeden vzor pro celý interiér nebo pro různé místnosti zvolit různé vzory. Paní architektka Ing. Kamila Douděrová, kterou můžete znát z pořadu Jak se staví sen, k tomu má jasný postoj: „Pokud to jde, doporučuji sladit podlahové krytiny v celém bytě do jednoho dekoru. Nejlepší je zvolit jeden neutrální vzor, který můžete doplnit barevnějšími kusovými koberci.“ V případě, že chcete stejný vzor i typ podlahy použít například do koupelny, můžete vybírat mezi lepenými vinylovými dílci nebo vinylovými rigidními podlahami


FOTO: Plovoucí vinylová podlaha Fatra SILVERO-top, Dub zámecký, cena 920 Kč/m2, www.efatra.cz
 
Pravidlem, kterého byste se měli rozhodně držet, je, že do malých prostor volte světlé vzory a tmavé vzory vybírejte pouze, když máte místnosti prostornější. Díky tomu, že světlé vzory na podlaze světlo odráží, tak dokáží jednotlivé místnosti opticky zvětšit. Jen pozor na kombinaci příliš světlých vzorů a bílého nábytku. Tato kombinace už by mohla působit příliš chladně. Obecně se doporučuje volit vzor podlahy o dva odstíny tmavší nebo světlejší oproti barvě nábytku. 
 
Pokud se vám líbí tmavší vzory a s prostorem nemáte problém, určitě se jich nebojte. Tmavé vzory totiž interiéru propůjčí pocit útulnosti a tepla. Bát se nemusíte také kombinace s bílým nábytkem, ta bývá velmi povedená. 

FOTO: Vinylová podlaha Fatra SILVERO-fix, Dub porto, cena 617 Kč/m2, www.efatra.cz
 
Z dekorů jsou stále nejvíce oblíbené dřevěné dekory, konkrétně dubové. „Sázkou na jistotu je zvolit nějakou neutrální barvu nábytku, například bílou nebo šedou, a k ní i neutrálnější vzor dřeva, jako je dubové. Dubová kresba dřeva je velmi jemná a oproti třeba bukovému se snadno kombinuje s dalšími barvami či vzory dřeva,“ říká architektka Kamila Douděrová.

FOTO: Plovoucí vinylová podlaha Fatra SILVERO-click, Dub jantar, cena 908 Kč/m2, www.efatra.cz
 
Pokud hledáte vinylové podlahy a zároveň se vám líbí dubové vzory, koukněte se na českou vinylovou podlahu Fatra SILVERO. Paní Douděrová k nové kolekci říká: „Podlahy SILVERO mají velmi věrohodnou kresbu dřeva na pohled i na dotek. A vybírat si můžete z celkem 10 dubových vzorů.“ S výběrem konkrétního vzoru vám pak pomůže virtuální návrhář podlah. Zároveň máte i možnost objednat si vzorek podlahy až domů.

FOTO: Plovoucí vinylová podlaha Fatra SILVERO-top, Dub bavorský, cena 920 Kč/m2, www.efatra.cz

Více informací najdete na www.efatra.cz.
14.11.2022 | PR
  • Fatra, a.s.

    Společnost Fatra představuje na celoevropském trhu důležitého hráče v oboru plastikářského průmyslu. V České republice zaujímá na pozici zpracovatele plastů PVC, PE, PP a PET dominantní podíl na trhu. Fatra, a.s. je jediným českým výrobcem vinylových podlah.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444