Premiéra portrétu Jana Kaplického

Jan Kaplický

Jan Kaplický

Janu Kaplickému, významnému českému architektovi působícímu v Londýně, je věnován filmový dokument Jakuba Wagnera a Elišky Fuchsové nazvaný Profil.

Dokument přiblíží veřejnosti osobnost tohoto originálního tvůrce, jeho životní osudy, názory na svět kolem nás i jeho architektonická díla, z nichž některá jsou odborníky řazena mezi nejvýznamnější stavby současné světové architektury.
Jan Kaplický (1937), absolvent VŠUP v Praze odešel do Velké Británie v roce 1968. Koncem 70. let založil s architektem Davidem Nixonem kancelář Future Systems, v posledním dvacetiletí spolupracuje s Amandou Levete. Architektonická tvorba této dvojice je dnes známa v desítkách zemí znalostí a používáním nejmodernějších materiálů a technologií, stavbami odvážně kontrastujícími s okolím a zároveň respektem k životnímu prostředí. Českou monografii o Future Systems vydal před časem Zlatý řez. Můžeme se v ní seznámit s více než 60 realizacemi a projekty - včetně Věže pro Bienále architektury v Benátkách 2002, nové provokativní dominanty Birminghamu, jíž se stal obchodní dům Selfridges z roku 1999 či tribuny kriketového areálu Lord´s Media Centre v Londýně. Jsou zde prezentovány i projekty ze 70. a 80. let, které byly výsledkem spolupráce Future Systems s NASA.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Plakát k brněnské premiéře filmu

Na filmu se podílely Simply Cinema, firma Spiral a Česká televize. Slavnostní premiéra dokumentárního portrétu a křest DVD se za účasti Jana Kaplického uskuteční dnes dopoledne v pražském kině Světozor. Odpolední promítání je určeno veřejnosti. Účast protagonisty filmu i tvůrců dokumentu ozdobí rovněž brněnskou premiéru dokumentu v kině Art. Večer, jehož součástí bude i beseda, připravilo vydavatelství ERA, které se na projektu podílí rovněž edicí dokumentu na DVD. Česká televize uvede dokument Profil na jaře 2005.


 


Zdroje: http://www.future-systems.com; http://www.czech-tv.cz; http://www.zlatyrez.cz

02.12.2004 | sm
  • Vydavatelství ERA

    České Vydavatelství ERA vzniklo v roce 2000 s cílem přinášet čtenářům užitečné a kvalitní publikace z oblasti architektury, stavitelství a psychologie pro odborníky i širší čtenářskou obec. Cílem je mapovat nové trendy a dosud nezpracovaná témata.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444