Překrásné světelné efekty onyxu pro současné interiéry

Pořídit si obklady, zídku nebo i solitérní stěnu podobnou té, která je jedním ze zázraků přízemního prostoru slavné vily Tugendhat, umožňuje společnost Los Kachlos. Tento dovozce a prodejce exkluzivních obkladů a dlažeb představil nedávno na českému trhu hit letošního jara – využití polodrahokamu onyx v interiéru.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Luxusní zdobný kámen onyx je vysoce ceněn již od starověku, kdy byl užíván především k výrobě šperků a liturgických předmětů.  Moderní doba přináši moderní způsoby těžby, díky nimž je možné získat i velké hladké plochy tohoto vzácného materiálu, což jej předurčuje k využití v oblasti interiérů a designu. Jeho výjimečné vlastnosti, k nimž patří především průsvitnost a propustnost světla, dokáží vytvořit unikátní a neopakovatelné instalace. Například podsvícení kamene vytvoří tzv. ON/OFF efekt, kdy intenzita světla způsobuje jemné změny struktury.  Další možností je instalace proti světlu, jak ji známe ze slavné brněnské vily Tugendhat architekta Ludwiga Miese van der Rohe. V této architektonické památce, která byla v roce 2001 zapsána do listiny UNESCO a v současné době prochází dlouho odkládanou rekonstrukcí, onyxová stěna oddělující jídelní a pracovní část přízemí téměř magicky mění barvu ve chvíli, kdy na ni dopadnou paprsky zapadajícího slunce.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Z technického hlediska se jedná o sedimentární kámen, který prošel procesem transformace v důsledku působení tepla. To vede k přeměně, kdy fosilie a zrnka usazeniny mizí a dochází ke krystalizaci. Onyxová naleziště se sice nachází na mnoha místech na světě, jsou však velmi malá a nesnadno vytěžitelná.

Onyx nabízí široké spektrum tónů od hnědé přes medovou, bílou, zelenou až po rudou. Každý blok je unikátní co do intenzity odstínu, žilkování, velikosti zrna a stupně krystalizace. Nejčastější využití nachází jako prosvěcovaný obklad baru, vany či stěny obyvacího pokoje.
19.05.2010 | PR
  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444