Přefouknutí. Řešení bez invaze

Jak si na Bruntálsku úsporně poradili se zateplením

Pan František bydlí na vesnici nedaleko okresního města Bruntál. V kraji svérázném, v kraji tuhých zim a vlhkých jarních a podzimních dní. Kraj sice drsný, turisticky mimo sezónu opomíjený, avšak pro život na poklidném venkově velmi přitažlivý. František žije na Bruntálsku od mala, takže slovo dalo slovo, domluvil se s rodiči a bráchou a v zadní části původní zahrady si postavil zděný bungalov.

Kdy a proč padlo rozhodnutí se zabydlet v novém?

„Považuji se za Moravana, a tak mi bylo vždycky jasné, že kořeny naší rodné hroudy opustit nemohu, i když je to tu pro mnohé bohem zapomenutý kraj. Nám se tady se ženou líbí a chceme tu zůstat,“ rozpovídal se takto devětadvacetiletý František. Jeho žena Katka se jen usmívá, je vidět, že už nějaký ten pátek s Františkem jsou, vždyť už zvládli i stavbu rodinného domu.
 
„Já jsem tady z Bruntálu, s Frantou nebyla řeč a chtěl hned stavět, prej čím dřív, tím líp. Říkala jsem mu: ‚Zbláznil ses, teď když všichni řešej covid?‘ No, zpětně jsem mu musela dát za pravdu,“ dodává jeho žena Kateřina.
 
„Pracuju jako IT pro jednu firmu z Opavy. V té době, v březnu 2020, nás poslali domů a home office mi vlastně trvá dodnes. Byli jsme doma úplně všichni. Naši, jelikož mamka je bez práce, Katka s malým je na mateřský a do toho jsem měl mít klid pro páci. Pracuji i v noci, často totiž řeším něco s kolegy v Indii. Ale to byla ta lepší varianta, v noci byl aspoň klid, přes den ne,“ vzpomíná pan František a pokračuje: „Strašně mě to nepohodlí štvalo, nutně jsem potřeboval pracovnu a u našich už to nešlo.“ Na to Katka vyhrkne: „My jsme měli dům už vyprojektovaný a stavební povolení vyřízený, ale stavbu jsme rok a půl, co se malý narodil, odsouvali.“ 
 

Proč bungalov a jak jste vybral stavební firmu?

„Každopádně impulsem kopnout do země se pro mne stal právě příchod pandemie. Bungalov jsem chtěl proto, abych se nemusel na stará kolena trmácet do schodů. Rád chodím po horách, to jo, přírodu mám rád, ale na časté sprinty po schodech nahoru a dolů..., na to nejsem, taky je to na mně vidět,“ přiznává František. „To máš z piva,“ rýpne si Katka. Franta pokračuje: „No tak jsem prostě našel firmu, která staví domy. Už půl roku před tím jsem zkoušel nějaké výběrko, takže jsem pár nabídek měl. Zavolal jsem těm, co stavěli dům sousedovi. Ale ti měli plno práce. Nakonec jsem sehnal partu z Opavy na doporučení kolegy z práce, plácli jsme si, no a loni na jaře jsme kolaudovali.“

„Byly to nervy. Pořád bylo něco jinak než v projektu, nebo to naopak v projektu chybělo. Projektant byl fajn. Když jsem nevěděl, zeptal jsem se ho a vždycky nás posunul dopředu. Co mu ale vyčítám, je ta izolace, co navrhnul do vazníku.“
 

Zateplování je věda…jak to bylo u Vás?

Pro upřesnění. Pan František si nechal postavit bungalov z cihelných bloků na betonové základové desce a zastřešil ho vazníkovou konstrukcí. Vytápění elektrické. Franta se ve stavařině, kromě pomáhání otci kolem rodného domu, nepohyboval, a tak se ani o projekt domu moc nezajímal. Šel vyloženě po ceně. Minimální výdaje za projekt, minimální výdaje za stavební práce a úplná absence odborného stavebního dozoru. To považoval za zcela zbytečné. „Jirka od vedle mi slíbil, že na ně mrkne. Taky si firmu hlídal sám, když stavěli. Podle mě to dopadlo dobře. Tak jsem se nebál a svěřil mu to. No, uhlídat se všechno nedá,svěřuje se Franta.
 
„Ale tak jak podcenil projektant návrh izolace ve střeše, tak Jirka podcenil kontrolu během zateplování. Moc tomu nerozumím. Myslel jsem si, že izolace má takhle vypadat. Nechal jsem to být. Letos přišla zima sem na Bruntálsko nějak dřív. I když víkendy byly krásné, v noci už přišly první mrazíky,“ dodává Fratišek a pokračuje popisem, jak se situace v novostavbě proměnila právě ve chvíli velkého výkyvu denních a nočních teplot. „Dům byl ještě dost vlhký, přece jen je to novostavba. Najednou se začala projevovat, nejen malá tloušťka izolace, ale také to, jak byla střecha zateplená. Místa na dřevě, kde neseděla vata, byla plná vlhkých skvrn. To už se mi teda nelíbilo.

Se stavební firmou jsme se nerozešli v dobrém a už jsem je tu vidět nechtěl. Hledal jsem na internetu, jak se to dá opravit. Nechtělo se mi do toho. Zase tu bude někdo cajdat a dopadne to stejně blbě,“ směje se dnes František. „Pak jsem objevil, že by to mohl někdo přefouknout. Už to slovo mě zaujalo. Našel jsem si nějaké foukané izolace a nejvíce mě, kvůli té vlhkosti, co jsem na půdě objevil, zaujal materiál na bázi celulózy. Vzpomněl jsem si totiž, jak my vesničani sušíme boty. Prostě vezmeme noviny a narveme je do bot, postavíme na teplé místo a za chvíli jsou vysušené. Takže to ve mně evokovalo podobný problém. Opět jsem dal na doporučení a tentokrát jsem nelitoval. Zase jsem oslovil víc firem, ale nikdo neměl čas. Dostával jsem jednoduchou odpověď: Jó pane, v sezoně asi nikoho neseženete.‘ Nakonec přijel pan technik. Fouká celulózovou izolaci Climatizer Plus od firmy CIUR. Ač jsem to po něm nechtěl, hned mi od nich ukazoval certifikát a osvědčení o proškolení. Papír je jenom papír, trochu jsem si, poučen od předchozí firmy, rýpnul do pana odborníka.

Vysvětlili jsme si, zda je potřeba izolaci vyndat nebo ne. Nebylo potřeba, a tak jsem díky tomu ušetřil za likvidaci a novou celou vrstvu izolace. Přefouknutí přišlo v pravý čas. To začala zrovna ta krize s dodavateli energií. Naštěstí jsme byli u jiné společnosti než u těch krachujících. Jirka od vedle by Vám o tom mohl vyprávět, bylo mi ho fakt líto. I tak jsem byl rád, že budu na případné zdražení připraven. Pan Pavézka přijel, nastavil stroj a zafoukal. Valil jsem oči, jak to šlo rychle. Klobouk dolů,“ libuje si Franta.

 

Kdy jste pocítili změnu?

„Je bezva mít barák, a izolovanej je ještě lepší. Tak nějak jsme to pocítili vlastně hned, že jsme konečně zateplili. Bylo to jak mávnutím kouzelného proutku. Naprosto dokonalé zaizolování celé půdy. 100% spokojenost. Šel bych do toho zas,shrnuje František.

Škoda, že to náš projektant nevěděl už při návrhu. Určitě bych šel v případě takové složité střechy do foukané izolace už při realizaci bez té vaty. Přefouknutí nám vyhovuje. Vždyť se mi to na platbách za energie vrátí už za 3 roky. A jestli to nebude stačit, přefouknu to za 10 let klidně znovu. Proč? Protože s foukanou izolací Climatizer Plus to prostě funguje. Rychlé a účinné. Díky,“  uzavírá pan František.

03.11.2022 | PR
  • CIUR a.s.

    Od svého založení v roce 1991 patří česká rodinná firma CIUR mezi lídry v oblasti výroby celulózových vláken na bázi recyklovaného papíru. Osmdesát procent produkce míří na export. Ve výrobním závodě v Brandýse nad Labem zpracovává více než 30 tisíc tun druhotných surovin ročně.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444