Předokenní rolety - dobrý sluha, nebo módní výstřelek?

Myčka nádobí, počítač, internet, mobilní telefon. Všechny tyto věci mají hodně společného. Když se objevily na trhu, vyskytlo se na ně mnoho různých názorů, kladných i negativních, ale postupem času se z nich staly věci nepostradatelné pro běžný život. Lze takto z nadsázkou označit i předokenní rolety?

Co je to vlastně předokenní roleta? Venkovní stínění nejen skleněných ploch. Nenápadné, ale důležité je označení venkovní, předokenní. Výrobci oken nabízejí dvojskla, trojskla, pokovená nebo plněná plynem. To vše, aby co nejvíce zabránili vyhřátí, nebo naopak ochlazení skleněných ploch. V okamžiku, kdy k tomuto dojde, začne skleněná výplň přímo topit do místnosti, nebo naopak unikat teplo ven. Předokenní roleta tento proces velmi výrazně zpomaluje.
 
Důvody k instalaci předokenní rolety mohou být různé.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Vlastnosti a výhody

Kromě využití izolačních vlastností je nejčastějším důvodem instalace požadavek na bezpečnost. Předokenní roleta zabrání zvědavým pohledům sousedů na vaši novou kuchyň, či televizi. Eventuálním vetřelcům nedovolí získat informace o stavu vaší domácnosti, zda jste přítomni, či zda jste právě na dovolené.

Z pohledu pojišťoven se jedná o další zábranu. Samozřejmě lze vyrobit i předokenní roletu s bezpečnostní lamelou, která získala atest 3 bezpečnostní třídy, avšak pro zajištění v privátním sektoru, plně vyhovují lamely hliníkové, vyplněné PUR pěnou. Dříve se používaly lamely plastové z PVC. U těchto PVC lamel jste získali pouze zastínění. Bezpečnost, trvanlivost byla v porovnání s lamelou hliníkovou, skoro nulová. Z těchto důvodů se dnes využívají pro předokenní rolety převážně lamely hliníkové.

Lehké shrnutí: soukromí, bezpečnost a výraznou tepelnou i zvukovou izolaci - to vše získáte instalací předokenní rolety.

Typy předokenních rolet a jejich instalace

Předokenní rolety dělíme na různé druhy, převážně podle umístění roletové schránky, kam se rolují lamely při zvednutí rolety. Roletovou schránku, box, můžeme umístit pod fasádu, což se vhodná varianta pro novostavby, případně rekonstrukce. Zde nedochází k zastínění okna. Další možností je instalace předokenní rolety na domy s již hotovou fasádou, kde je schránka namontována v okenním otvoru. V tomto případě dochází k částečnému zastínění okna roletovou schránkou. Velikost roletové schránky je závislá na výšce okna a použitém druhu ovládání. Při ručním ovládání u klasického okna dochází k zastínění skleněné plochy cca 1 - 2 cm. A to lze vzhledem k získaným výhodám velmi snadno překonat.

Další nespornou výhodou u předokenní rolety je možnost instalace integrované rolovací sítě proti dotěrnému hmyzu. U takto vybavené předokenní rolety dochází ke zvětšení roletové schránky.

Ovládání

Předokenní roletu lze pro větší pohodlí vybavit motorem, který je umístěn v roletové schránce v hřídeli. Motorovou roletu poté plynule ovládáme stisknutím tlačítka vypínače.  Náročnější klientele nabízí firma Perfecta až 20-ti kanálový dálkový ovladač s velkým množstvím ovládacích kombinací.

Aby váš dům přirozeně žil i v době vaší nepřítomnosti, o to se postará centrální časovač. Ten opět nabízí mnoho ovládacích kombinací, které si může klient libovolně programovat po dnech v týdenních cyklech. Předokenní roleta není jen funkční věc, ale může se stát velmi vkusným desingnovým prvkem.

Výrobci nabízejí mnoho barevných provedení pro lamely, schránky a vodící lišty. Od základních barev, po folie imitující, více či méně zdařile, dřevo, až po 2500 odstínů barev.

Možnost lakovat schránku a vodící lišty se využívá čím dál tím více. Předokenní rolety lze tak pohodlně  přizpůsobit vašemu domu. Nepsané pravidlo pro výběr barev zní: schránky, vodící lišty a spodní koncové lamely by měly mít barvu oken. Pro samotnou lamelu pak doporučujeme ideálně světlý odstín, který nejméně přitahuje světlo a při stažení předokenní rolety příliš neztmavuje místnost. Jedná se ale jen o nepsané pravidlo, nikoliv zásadu, či dokonce nutnost. Nabídka barev je široká a skutečně uspokojí i velmi náročné zákazníky.

Jsou tedy předokenní rolety dobrým sluhou, nebo výstřelkem dnešní doby?
Odpověď necháme na každém z vás...

Podrobnější informace na www.perfecta.cz

31.08.2010 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Dřevoterm, s.r.o. - Stínicí technika PAVON

    Jsme přední český výrobce stínicí techniky značky PAVON s tradicí již od roku 1889. Vyrábíme rolety , roletožaluzie den a noc , skládané rolety plisé , japonské stěny , rolety pro střešní okna , římské rolety , vertikální žaluzie , sítě proti hmyzu , mechanické i motorové clony pro dopravní prostředky a další. K roletám nabízíme mnoho doplňků a příslušenství, včetně automatizace . Pečlivě dbáme na kvalitu používaných materiálů a zpracování, proto vám naše produkty budou spolehlivě sloužit mnoho let.  

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444