LEXXUS Group: Pražský rezidenční trh v roce 2018

Kolik bylo v roce 2018 v Praze dokončeno bytů a kolik bylo rozestavěno nových? Jaké jsou trendy ve výstavbě nového bydlení? Zpráva společnosti Lexxus přináší podrobnou analýzu pražského rezidenčního trhu za loňský rok a porovnání s předchozími roky.

 

Dokončené byty

Počet dokončených bytů v bytových domech v Praze narůstal od pokrizového minima v roce 2011 až do roku 2016. V následujících dvou letech zaznamenáváme opětovný pokles počtu dokončených bytů. Z minima 2 324 dokončených bytů v roce 2011 přes maximum 5 036 bytů v roce 2016 do loňských 4 008 dokončených bytů. Poslední dva roky činil meziroční pokles 413 (2016/2017) resp. 615 bytů (2017/2018).

Meziroční srovnání
2017 - 2018
Počet dokončených bytů se tak pohybuje pod nutným minimem stanoveným s ohledem na zvyšování počtu obyvatel a zastaralý bytový fond v Praze na 5 500 dokončených nových bytů za rok. Meziročně se zvýšil počet trvale hlášených obyvatel Prahy o více než 10 000. Přírůstek obyvatel je ze 70 % způsoben migrací, přirozený přírůstek činí cca 2,5 – 3 tis. osob ročně.

Nedostatek bytů spolu s příznivou úvěrovou politikou a dobrou ekonomickou situací je také příčinou nerovnováhy nabídky a poptávky a tím neúměrného růstu prodejních cen bytů. Dalším negativním dopadem je odliv obyvatel Prahy do jejího širšího okolí, při současné ekonomické vazbě na hlavní město. Tím neustále narůstá a bude narůstat i nadále každodenní doprava za prací do Prahy. V Praze tvoří výstavba bytů v bytových domech 84 % a v rodinných domech jen 16 %. V České republice bez započítání hlavního města je tomu naopak. Převážnou většinu dokončených bytových jednotek tvoří rodinné domy (74 %).
 

Zahájená výstavba bytů

Na rozdíl od snižujícího se počtu dokončených bytů, počet zahajovaných bytů v bytových domech v Praze již druhý rok mírně narůstá. Od minima roku 2016 (1 707 zahájených bytů), srovnatelného s absolutním propadem v roce 2012 (1 531 zahájených bytů) po realitní krizi, se meziročně navyšuje na 2 487 bytů v roce 2017 a 2 687 zahájených bytů v uplynulém roce.

Přes pozitivní trend jsou počty zahajovaných bytů nedostatečné a každým rokem se tak prohlubuje bytový deficit Prahy. Důvodem je hlavně komplikovaný legislativní proces schvalování staveb v Praze spolu se stále nedokončeným Metropolitním plánem.
 
Zahájené a dokončené byty v bytových domech v Praze (2007 - 2008)
 
 

Nabídka

Přes kritizovaný nedostatek nových bytů v Praze a klesající počty dokončených bytů se meziroční nabídka neprodaných bytů na pražském trhu po několikaletém poklesu zvýšila o 48 % (z 3 650 na 5 400 dostupných bytů ke konci roku). Zvyšování nabídky neprodaných bytů nekoresponduje s vysokou poptávkou po vlastnickém bydlení.

Přes velký potenciál nenasyceného bytového trhu v Praze mírně poklesl počet prodaných bytů v bytových domech z 5 381 na 5 329 bytů. Důvodem snížení prodeje jsou současné vysoké nabídkové ceny bytů spolu s očekáváním možné stagnace nebo i poklesu cen.

Nárůst počtu neprodaných bytů, při stále kritizované nedostatečné bytové výstavbě v Praze, by mohl být signálem blížícího se ochlazení trhu s byty. Pokračující nárůst neprodaných bytů v nabídce by mohl, ve svém důsledku, způsobit pokles nejen jejich cen, ale „strhnout lavinu“ zlevňování bytů na celém rezidenčním trhu.
 

Poptávka

Poptávka po bydlení se stále méně kryje s rostoucími cenami bytů v Praze. Zájem kupujících o vlastní bydlení se proto soustřeďuje na levnější okrajové části města a na vzdálenější příměstské lokality. Do okolí Prahy odcházejí kupující většinou do menších rodinných domů, jejichž ceny jsou srovnatelné nebo nižší než ceny odpovídajících bytů v Praze a nabízejí kromě zahrady větší komfort bydlení i větší soukromí. Poptávka po investičních nákupech bytů se soustřeďuje na malé kategorie bytů 1+kk a 2+kk, u kterých je výhodný poměr cena/nájemné a lze je dobře provozovat i pro krátkodobé ubytování. Investiční byty jsou nejvíc poptávané v centru nebo širším centru města, ale i ve vzdálenějších lokalitách, pokud jsou dobře dostupné MHD, ideálně v docházkové vzdálenosti od stanice metra.
 
Ceny bytů v Praze + průměrná mzda (index, 2010 = 100%)
 

Vývoj cen

Nabídkové ceny bytů v Praze od roku 2011 stále stoupají. Strmý meziroční nárůst nabídkových cen mezi roky 2016/2017 o více než 25 % se mírně meziročně snížil na 13,9 % (100 % = cena roku 2010). Toto tempo meziročního růstu cen odpovídá navýšení z let 2015/2016 (13,6 %).

 

Hypoteční financování

Již druhým rokem jsme zaznamenali pokles počtu uzavřených smluv hypotečního financování občanů. Zatímco v roce 2017 byl meziroční pokles jen 1 902 smluv (-1,7 %), v loňském roce činil pokles již 10 141 smluv (-9,3 %). Přes snížení počtu smluv zůstávají stále čtyři poslední roky rekordní v historii hypotečního financování.
 
Loňský celkový objem hypotečních úvěrů poklesl meziročně, v porovnání s počtem, méně (-3,3 %). Naopak, průměrná výše hypotečního úvěru stoupla o 1,9 % z 2,154 na 2,196 mil. Kč. Zpřísnění podmínek hypotečních bank na bonitu klientů spolu s navýšením úroků na 2,91 % a vysokými cenami nabízených bytů přineslo mírné ochlazení hypotečního trhu.
 
 
Průměrná výše hypotečního úvěru občanům ČR
výše hypotečního úvěru v milionech Kč
 
 
Objem poskytnutých hypotečních úvěrů občanům v ČR
objem hypotečních úvěrů v miliardách Kč
 
 
Počet poskytnutých hypotečních úvěrů občanům v ČR
počet hypotečních úvěrů
 
 
Průměrná úroková sazba hypotečního úvěru
 
 
Kompletní zpráva ve formátu pdf ke stažení ZDE.
11.04.2019 | PR
  • LEXXUS NORTON

    Jsme realitní kancelář zaměřující se na Prahu a blízké okolí. Už tři desetiletí sledujeme nejen trh s nemovitostmi, ale i trendy v bydlení, a tak jsme připraveni najít to pravé místo, které bude přesně odpovídat vašemu stylu a vkusu. Umíme pomoci také s prodejem nemovitosti a usnadnit celý jeho zdlouhavý proces. Specializujeme se zejména na rezidenční bydlení a novou výstavbu. Díky mnoha spokojeným klientům, ale také výborným vztahům a spoluprací s největšími pražskými developery, bankami a dalšími institucemi jsme si dokázali vybudovat dominantní postavení na českém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444