Pražský realitní trh v roce 2021: Lidé investují do doby post-covidové

Letos se pražský trh definitivně vzpamatuje z šoku způsobeného pandemií. Investoři i lidé toužící po novém bydlení už plánují, co bude následovat. A podle nákupního chování věří v optimistický vývoj. Letošek tak bude rokem stabilizace nebo mírného růstu cen, pro výrazný růst či pokles důvody nejsou.

Loni byla zahájena stavba největšího počtu bytů za dekádu. Přesto je však v metropoli výstavba nových bytů dlouhodobě nedostatečná. "Kvalitní bydlení je v Praze nedostatkové a tomu budou odpovídat ceny. I přes nelehký proces výstavby nových projektů je zde nemálo developerů, kteří mají zkušenosti a dostatek trpělivosti pracovat na projektu pět až osm let," říká Peter Višňovský, ředitel realitní společnosti LEXXUS.

Přesto Peter Višňovský předpokládá, že letošek by mohl být k realitnímu trhu přívětivější: "Největší posun se odehrál v hlavách lidí. Ještě na podzim byla nálada opatrnější. Vakcína byla v nedohlednu a málokdo si troufal vsadit na to, kolik vln nás ještě čeká. To se změnilo a lidé dnes přemýšlejí o době post-covidové. Zároveň si pesimisté uvědomili, že ani pandemie a s ní spojený pokles hospodářství výrazný pád cen nezpůsobil."

Trend roku 2021: Praha poroste do šířky
Už loni se zájem obrátil k domům v okolí Prahy a trend pokračuje. Pandemie připoutala lidi k jejich domovům a zahrada nebo předzahrádka se dokázaly postarat o podstatně vyšší kvalitu bydlení. "Dnes je předzahrádka vítaným doplňkem zejména pro rodiny. Mimo Prahu táhnou nižší ceny, lepší doprava a občanská vybavenost obcí. Beroun nebo Čelákovice byly dříve pro lidi daleko, teď tyto lokality znamenají příjemné bydlení poblíž metropole," říká Peter Višňovský.
 
Zájem o nákup nemovitostí v roce 2021 dál poroste
"Se začátkem roku lidé cítí novou naději a dívají se kupředu na dobu, až covid skončí. Očekáváme, že zájem o nákup nemovitostí se nezmění, bude nadále stoupat. Při výběru budou kupující více dbát na komfort, zejména dostatek prostoru k práci z domova i možnost venkovních aktivit. Lidé si v lockdownu uvědomili, že do kvality bydlení se vyplatí investovat. Rostoucí zájem umocní i současné nízké úroky na hypotékách a vidina dlouhodobé investice, která pro mnoho lidí znamená zabezpečení v nejisté době," připomíná Peter Višňovský, ředitel realitní společnosti LEXXUS.

2020: konkurence vzrostla, kvalitní nemovitosti se na trhu neohřejí
"Naše zkušenost je, že dobře cenově nastavené projekty pandemie nepoznamená. Uvedu jen několik příkladů. Rezidenci u Boroviček jsme uvedli na trh v dubnu 2020 a zbývají 3 volné jednotky. V projektu Alfa Rezidence je od října prodána třetina ze 76 jednotek. Z prémiového projektu Vily Horoušánky pak zbývá jediná vila k prodeji. Na trh šel projekt v červnu. Přitom je běžné, že během stavby dochází k postupnému zdražování. Zdaleka však neuspěje každý. Trh tvrdě odmítá špatně nastavené projekty. Pokud kupující vidí handicap v podobě špatných dispozic, nevhodné lokality nebo vysoké ceny, jde jinam," uvádí Peter Višňovský.

Nájemní bydlení prošlo korekcí díky útlumu turistického ruchu
V březnu a dubnu přibyly na trh turistické byty a zejména v centru došlo k poklesu cen nájemního bydlení. V druhé polovině roku se ceny plně stabilizovaly a teď už k výkyvům nedochází. "Ceny nájemního bydlení budou nejspíš kopírovat celkový trend trhu a můžeme čekat stabilitu nebo pozvolný růst," dodává Peter Višňovský.
29.03.2021 | PR
  • LEXXUS NORTON

    Jsme realitní kancelář zaměřující se na Prahu a blízké okolí. Už tři desetiletí sledujeme nejen trh s nemovitostmi, ale i trendy v bydlení, a tak jsme připraveni najít to pravé místo, které bude přesně odpovídat vašemu stylu a vkusu. Umíme pomoci také s prodejem nemovitosti a usnadnit celý jeho zdlouhavý proces. Specializujeme se zejména na rezidenční bydlení a novou výstavbu. Díky mnoha spokojeným klientům, ale také výborným vztahům a spoluprací s největšími pražskými developery, bankami a dalšími institucemi jsme si dokázali vybudovat dominantní postavení na českém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444