Pravidla pro stavby a opravy oplocení se podle nového stavebního zákona nezmění

Odhlasovaný nový stavební zákon nemění základní pravidla pro instalace a opravy plotů u rezidenčních nemovitostí. Řadu oplocení bude nadále třeba ohlásit nebo pro ně i vyjednat povolení. Týká se to především plotů vyšších než dva metry a plotů na parcelách hraničících s veřejným prostranstvím či komunikací.

Stavebním zákonem i jeho novou verzi se musí řídit všechny obce, některé ale mohou mít poněkud odlišné prováděcí vyhlášky. Rozdílné zůstanou také územní plány, které mohou upravovat i stavbu plotů. Nadále ale bude platit, že povolovat ani ohlašovat není nutné jen ploty mezi sousedy do výšky dvou metrů od země.
 
„Souhlas stavebního úřadu vyžaduje instalace plotu vyššího než dva metry či plotu mimo zastavěné nebo zastavitelné území, které vymezuje územní plán. Bez úředního razítka se neobejde ani oplocení pozemků hraničících s veřejným prostranstvím nebo veřejnou komunikací, kterou je kromě silnice i chodník,“ upřesnil Josef Mráz, technický ředitel společnosti Lamark, která vyrábí designové ploty a brány.
 
S úřadem musí komunikovat i ten, kdo si přeje vybudovat plot v památkově chráněné oblasti. „Někteří ani nemusí vědět, že se jejich parcela nachází v památkáři chráněné lokalitě. Z katastru nemovitostí by to ale měli snadno zjistit. Pokud pozemek patří k památkové zóně, musí majitel pro oplocení získat souhlas památkářů,“ sdělil Mráz.

Výše uvedené případy vyžadují obvykle jen trochu papírování. Poněkud složitější může být stavba plotu, která je spojena s terénními úpravami, respektive s hloubením pro zapouštění sloupků. „V této situaci musíte ověřit, zda se pod zemí nachází inženýrské sítě. Pokud ano, má stavitel povinnost nenarušit jejich ochranu, takže potřebuje i vyjádření vlastníků sítí,“ vysvětlil Mráz.
 
 
Oplotit parcelu může být komplikovanější v hlavním městě, protože tam se navíc musí dodržovat podrobné Pražské stavební předpisy. V metropoli je proto vždy lepší poradit se s odborníkem. „V Praze je detailně upraveno zejména oplocení pozemků sousedících s veřejným prostranstvím. Ploty v těchto místech většinou smí být vysoké až dva metry, jen pokud jsou průhledné. Úřad ale může chtít ovlivnit třeba i materiál plotu, protože se má zohledňovat, co je v dané oblasti obvyklé,“ upozornil Mráz.

Zmíněná pravidla platí i pro opravy plotů. Ty je nutné hlásit a případně i povolat tehdy, když se při rekonstrukci mění podstatné vlastnosti plotu jako výška nebo průhlednost.

Všechny uvedené zásady jsou závazné bez ohledu na to, zda je na oplocované parcele vila, chalupa, dům, či jiná nemovitost.
Nový stavební zákon nicméně pár drobnějších změn ve vztahu k plotům přinese. Hlavně dovolí, aby dokumenty pro úřad mohl vždy připravit sám majitel oplocení. Dosud to musí ve složitějších případech učinit autorizovaná osoba, neboli vyškolený technik, architekt či inženýr.

Nový stavební zákon se chystal několik let. V červnu ho odsouhlasili poslanci, kteří pak v červenci přehlasovali veto Senátu. Následně rekodifikaci podepsal prezident. Norma se stane účinnou v červenci 2023, část změn ale začne platit už od ledna příštího roku.
Autor: Lukáš Kantor
01.09.2021

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444