Práce ve výškách je bezpečná pouze s kvalitními žebříky a lešením

Žebřík, pracovní plošina, lešení či schůdky jsou základním vybavením každého řemeslníka, který pracuje ve výškách. Aby se pro vás výškové práce nestaly zbytečným rizikem, měli byste si pořídit vybavení, které splňuje nejvyšší nároky na bezpečnost. Předtím, než se vypravíte na nákup vybavení pro výškové práce, byste se měli seznámit s bezpečnostními normami a předpisy. Současně byste měli věnovat velkou pozornost výběru svého pracovního vybavení. Neméně důležité jsou i zásady správného použití vybavení. Jejich dodržování zaručuje vaši bezpečnost při práci.

Výroba žebříků a lešení pro průmyslové použití striktně vyžaduje splnění norem ČSN. To je důvod, proč byste měli vybavení pro podnikání pořizovat výhradně u prodejců se specializací na prodej vybavení pro profesionály. Jen tak si můžete být jisti, že jste udělali maximum pro zajištění bezpečnosti vašich zaměstnanců. Prodejci profesionálního vybavení nabízí totiž výhradně takové produkty, které splňují všechny potřebné bezpečnostní atesty a povinné normy. Jedním z těchto prodejců je také e-shop KAISER+KRAFT, který vám kromě záruky kvality poskytne i bezplatné odborné poradenství při výběru žebříků, lešení a všeho profesionálního vybavení pro výškové práce.
 
Při práci ve výškách ale není jedinou podmínkou dosažení maximální možné bezpečnosti kvalita vybavení. Aby vám práce ve výškách šla od ruky a cítili jste se pohodlně, měli byste věnovat dostatek pozornosti volbě správného vybavení. Vybírejte vždy podle účelu a typu práce, kterému bude žebřík či plošina sloužit. Před nákupem byste měli vzít v úvahu následující kritéria, která vám výběr vybavení usnadní:

Maximální pracovní výška, která má být při práci dosažena

Když budete zvažovat tento požadavek, musíte vždy počítat s výškou zaměstnanců, kteří by měli na žebříku pracovat. Správná výška žebříku či pracovní plošiny umožňuje uživateli stojícímu na plošině dosáhnout do maximální potřebné pracovní výšky bez natahování. Výška dosahu je zhruba 2,00 m nad výškou stání. Pracovní výška je prostor, kde pracujete s nějakým nástrojem obvykle na úrovni těla, což je zhruba 1,5 m nad výškou stání. Výška stání + 1,5 m odpovídá pracovní výšce a výška stání + 2 m odpovídá výšce dosahu.

Objem materiálu, který bude přemisťován nahoru a dolů 

Jde o důležitý ukazatel pro správnou volbu nosnosti a šířky stupňů či pracovní plošiny. Čím objemnější je materiál, se kterým se ve výšce manipuluje, tím širší musejí být stupně nebo plošina žebříku.

Požadavky na nosnost žebříku nebo lešení 

Nosnost je dalším klíčovým požadavkem, a to nejen v souvislosti s hmotností osob. Musíme vzít v úvahu také předpokládanou hmotnost všeho, co po žebříku plánujete přemisťovat nahoru a dolů. Výhodná je volba žebříku s maximální možnou nosností, protože tyto žebříky disponují větší stabilitou a bezpečností.

Šíře záběru, v jaké plánujete na žebříku pracovat 

Pokud plánujete široký pracovní záběr, použijte místo žebříku některou z pracovních plošin. Na široké ploše plošiny je totiž práce ve výšce mnohem pohodlnější a bezpečnější než balancování na úzkých příčlích žebříku.

Potřeba častého přemísťování z místa na místo a potřeba převážení ve vozidle

Dalším kritériem, které byste měli zvážit při výběru typu žebříku, je to, zda vaše práce vyžaduje časté přesuny z místa na místo. Pokud potřebujete žebřík často přenášet či převážet, je vhodné vybrat si hliníkový žebřík nebo pracovní plošinu, případně i některou z jejích pojízdných variant. Pojízdné lešení vám ušetří mnoho času a sil, protože umožňuje operativní přesuny. Pro pohodlné převozy v autě jsou nejvhodnější variantou dvoudílné, trojdílné, skládací nebo teleskopické žebříky a skládací pojízdná modulová lešení. Při převozu totiž v autě zabírají málo prostoru.

Odolnost vůči některým vlivům 

Pokud potřebujete, aby vaše vybavení odolalo například chemikáliím, elektrickému proudu či teplotám – při nákupu žebříku či lešení je nutné to vzít v úvahu. Například laminátové žebříky, které nevedou proud, je nutné používat při elektrikářské práci. Při práci s chemikáliemi se vyplatí použít žebřík se speciální extrémně odolnou povrchovou úpravou.

Používáte žebříky a lešení v rámci svého podnikání? Pak byste měli vědět, že jednou ročně je nutné každý žebřík podrobit zkoušce, která prověří, zda je žebřík technicky v pořádku a smí se nadále používat. 

Pokud si chcete dodržování zásad bezpečné práce ve výškách usnadnit, pořiďte si k žebříku různé bezpečnostní doplňky, jako například gumové protiskluzové patky, stabilizátor, sloupové opěry žebříku, nášlapnou plošinku na hliníkový žebřík, prodloužení na štafle či patku s hrotem pro zapíchnutí žebříku do půdy. 
11.10.2019 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444