Poznejme historii staveb- pečujme o kulturní dědictví

Pod názvem Konstrukce historických staveb vyšla nedávno v nakladatelství Argo reprezentativní publikace, jejíž vydání patří mezi mimořádné nakladatelské počiny. Kvalifikovaného poučení se tu na stovkách stran textu provázeného bohatou kresebnou a fotografickou dokumentací dostane odborníkům, ale i zájemcům z řad laické veřejnosti. Kniha tak mj. plní významnou osvětovou roli v oblasti péče o kulturní dědictví.

Autor, architekt Jiří Škabrada, který v současnosti působí v Ústavu památkové péče a renovací Fakulty architektury ČVUT, ostatně mj. tento záměr manifestuje v úvodu, jenž nazval výmluvně: Kdo více zná, (snad) méně ničí. "Schopnost rozpoznat, zařadit a zhodnotit dochované historické konstrukce by měla především napomoci jejich ochraně, tedy k jejich ohleduplnějšímu respektování při novodobých zásazích. V nich by se měl stále více projevovat trend ústupu od 'památkových rekonstrukcí' (někdy nešetrných, jindy pseudohistorických - pozn. S.M.) k citlivějším opravám, při nichž se z autentické hmotné podstaty objektů včetně vnitřních konstrukcí a detailů historického vybavení zachová co nejvíce," píše o části svých autorských záměrů.
Knížka architekta Škabrady je jedinečná časovým záběrem - sleduje stavební konstrukce v jejich vývoji od středověku až po secesi. V členění do 15 kapitol však autor volil přehledné předmětové uspořádání. (Názvy jednotlivých kapitol jsou následující: Zdivo, Dřevěné stěny, Hlína a lepenice, Stropy, Klenby, Podlahy a dlažby, Schody, Zábradlí a mříže, Krovy, Pokrytí střech, Vytápění, Větrání, vodní režim a odpady, Dveře a vrata, Okna a Povrchové úpravy.) Uvnitř jsou tyto kapitoly podle povahy tématu členěny buď chronologicky nebo věcně. Užitečným doplňkem je závěrečný přehled užití konstrukcí.
K zájmu o konstrukce historických staveb přešel Jiří Škabrada od svého zájmu o lidovou architekturu, v níž je vynikajícím odborníkem. Je zde tedy na místě připomenout i jeho další knihu z nakladatelství ARGO Lidové stavby, Architektura českého venkova. Tím spíš, že autora vedla k jejímu vydání stejná víra jako u knížky o konstrukcí historických staveb: Poznání kultivuje a vede ke schopnosti rozeznávat hodnoty.
12.03.2004 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444