Povrch dveří volte dle provozu domácnosti

Volba povrchu dveří je kromě jiného závislá na charakteru provozu domácnosti. Dveře totiž patří k nejvíce namáhaným prvkům interiéru. Vedle estetických hledisek by proto měla jejich koupi předcházet i úvaha o povrchové úpravě. Různé materiály se liší odolností, stálostí barev i nároky na údržbu.

Dveře představují vstupní bránu do bytu či domu, v interiérech vytvářejí přirozený předěl mezi jednotlivými místnostmi. Zavřené skýtají soukromí, otevřené naopak zvou k návštěvě. Každý si proto logicky přeje dveře krásné a ladící s charakterem bytu. Musí ale zároveň snášet tisíce dotyků, neurvalá přibouchnutí, rozdíly teplot mezi místnostmi, sluneční výheň, mastné výpary z kuchyně či dokonce první dětské malířské pokusy a drápky domácích miláčků. Očekávanému zatížení dveří a intenzitě „provozu“ v domácnosti by měla odpovídat i volba povrchu dveří.

Fólie jako ekonomické řešení
Fólie je zajímavá především nízkými pořizovacími náklady a právě proto se tento povrch velmi často používá v bytové výstavbě. I dveře s fólií lze pořídit v celé řadě zajímavých dekorů věrně napodobujících dřevo a další přírodní materiály. Je však třeba mít na paměti, že fólie nevyniká vysokou odolností proti poškození. Proto je vhodná především do „klidných“ domácností, kde při normálním zacházení dobře poslouží na dlouhá léta.

CPL: odolný a přitom vkusný povrch
Odolné a praktické řešení reprezentuje takzvaný CPL povrch. CPL fólie účinně chrání dveře před oděrem, což ocení zejména rodiny s dětmi či domácnosti, které chovají kočky, psy apod. CPL fólii jen tak něco nepoškrabe. Navíc bez problémů snese i útoky v podobě horké kávy, ovocného džusu či dětských pastelek, takže se nemusíte obávat vzniku nevzhledných skvrn. CPL je mimořádně odolná i vůči vlhkosti a úspěšně odolává slunečnímu záření, takže například nehrozí, že na místech často vystavených slunci změní barvu a vybledne. Mimořádnou výhodou CPL je možnost ošetřovat povrch dveří běžnými čisticími prostředky bez obav o jeho poškození.

Výběr možných dekorů CPL je přitom tak široký, že uspokojí i velmi náročného zákazníka. Například společnost SOLODOOR má v rejstříku na dvě desítky dezénů CPL, například buk, dub, olše, třešeň, javor, ořech a nejnověji také tři mimořádně atraktivní varianty dub příčný, dub casino nebo coco bolo.

 

Jen pohladit
Zástupcem nejmodernějších technologií je trojrozměrný strukturovaný povrch dveří, který spojuje odolnost s přírodním vzhledem dřeva. V Česku tento světový trend razí společnost SOLODOOR s povrchem SOLO 3D. SOLO 3D ve variantách eben, bambus, cremeline se poprvé objevuje u nové modelové řady dveří Gabreta.

Leskne se jak zrcadlo
Téměř zrcadlový lesk, který je snem každé hospodyňky, „umí“ moderní povrchová úprava dveří Grenagloss. Grenagloss vzniká aplikací speciální akrylátové fólie na dřevovláknitou desku MDF, která plně nahrazuje masivní dřevo. Výsledkem je odolný povrch s tak vysokým leskem, že se podobá sklu. K dalším přednostem patří snadná údržba a barevná stálost. Proto je Grenagloss mimořádně vhodný například do kuchyně či koupelny.

Dýha: přírodní vzhled vyžaduje péči
Milovníci autentického přírodního vzhledu dveří zcela jistě upřednostní při volbě povrchu dřevěnou lakovanou dýhu. Z estetického hlediska dýha stále představuje absolutní špičku. Ovšem pozor, její volba skrývá i některá úskalí, s nimiž je třeba při nákupu dveří počítat. Především není dýha barevně stálá a pod vlivem přímého dopadu slunečních paprsků může postupně změnit odstín. Je také citlivější a náchylnější k poškození než třeba CPL fólie. Problém může vzniknout i při samotném nákupu, kdy je třeba počítat s tím, že u přírodního materiálu nelze zaručit stejnou barevnou kresbu na celém povrchu. Prostě kupujete dřevo a příroda si nenechá diktovat. Pozor je třeba dávat také při mytí a ošetřování povrchu dýhových dveří. Doporučeny jsou jen přípravky na bázi mýdla a velmi citlivý přístup. Navíc cena dýhových dveří je ve většině případů vyšší, než při volbě fólie či CPL.

Volba designu a povrchu dveří ovlivňuje celkový vzhled bytu na řadu let. Proto je třeba vybírat pečlivě a s rozmyslem. Už s ohledem na to, že se jedná o nezanedbatelnou investici. Mimořádně užitečným pomocníkem při výběru povrchu a dekoru dveří je takzvaný konfigurátor na adrese www.solodoor.cz. Nabízí skvělé vizualizace dveří, takže uživatel již v počítači velmi reálně vidí, jak volba povrchu a dekoru ovlivní celkový vzhled dveří. Na www.solodoor.cz můžete ty správné dveře vybírat v klidu domova s pomocí počítače.

Až si zvolíte ty pravé dveře, pamatujte, že SOLODOOR nabízí vždy ještě něco navíc. Pokud v dubnu či květnu koupíte výrobky SOLODOOR, můžete navíc zdarma získat jako odměnu dárkový kupón na libovolné zboží z nabídky hobby obchodů Hornbach v hodnotě až 10 000 korun! Podrobnosti na www.solodoor.cz.

31.03.2011

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Yale

    Firma Yale vyrábí klíče, zámky a bezpečnostní systémy a dodává je milionům lidí do více než 125 zemí celého světa. Jako jedna z nejstarších mezinárodních značek patří Yale mezi nejznámější a nejrespektovanější jména mezi výrobci zámků. V její historii najdete zásadní novace pro celý průmysl. Představuje kvalitu, design, spolehlivost, důvěru a co je nejdůležitější – bezpečnost. Cílem společnosti Yale je dát zákazníkům pocit bezpečí, aby si mohli plně užívat života bez starostí a mít volnost výběru.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444