Potřebujete vstupní protipožární dveře? A jak je vybrat?

Bezpečnostní vstupní dveře Masonite LUME EXTRA Safety v dekoru dub přírodní horizontální

Bezpečnostní vstupní dveře Masonite LUME EXTRA Safety v dekoru dub přírodní horizontální

Na vstupní dveře do bytu je kladeno mnoho požadavků, kterým dominují bezpečnost a protipožární odolnost. Těmito vlastnostmi se nejvíce liší od standardních interiérových dveří. Protipožární odolnost musí splňovat všechny vstupní dveře v novostavbách bytových domů, u rekonstrukcí je také stále častějším požadavkem.

Protipožární vstupní dveře jsou povinné v panelových nebo činžovních domech a také u novostaveb bytových domů. Každý byt je totiž podle vyhlášky považovaný za samostatný požární úsek. Protipožární vstupní dveře zamezí rozšíření požáru, ochrání tedy únikovou cestu i obyvatele domu. Jak poznáte, že jsou dveře skutečně protipožární? 

Vstupní protipožární dveře mají certifikát

Od výrobce nebo prodejce dveří vždy vyžadujte příslušný certifikát, který prokáže, že vstupní dveře jsou protipožární. Možnost kontroly máte i přímo na dveřích, na identifikačním štítku od výrobce.

Základním údajem je požární odolnost, která ukazuje, jak dlouho dveře odolají plamenům nebo vysokým teplotám – po tuto dobu fungují jako protipožární uzávěr. Tento údaj je psaný v minutách a existuje několik tříd, takže najdete dveře, které odolají 30, 45, 60, 90, 120 nebo 180 minut. Dřevěné protipožární dveře splňují většinou odolnost 30 nebo 45 minut.

U číselného údaje najdete také písmena El nebo EW. Označují, kde se měřila teplota sálající ze dveří na druhé straně od plamenů. U třídy EW se měří teplo vycházející ze dveří, u třídy El rozhoduje povrchová teplota dveří. Například když je na dveřích údaj EI 30, znamená to, že dveře vydrží minimálně 30 minut bez prohoření. Údaj EW 30 označuje, že dveře po dobu 30 minut zastaví sálavé teplo, takže nezačnou hořet okolní materiály.
 
Na identifikačním štítku výrobce Masonite je možno si ověřit protipožární vlastnosti dveří, které odolávají ohni celých 30 minut. Tento druh štítku najdete na dveřích s profilovaným povrchem (modely Quatro, Montana, Oregon, Dakota, Bordeaux, Claudius, Odysseus,Troja).
 

Kouřotěsné dveře

Některé protipožární dveře bývají zároveň kouřotěsné, tento parametr se označuje jako S. Kouřotěsnost znamená, že dveře jsou odolné vůči studenému i teplému kouři. Současně s těmito dveřmi je nutné použít speciální kovové zárubně s těsněním.
 
Kouřotěsnost dveří (zde Masonite LUME EXTRA Smoke) si zákazník ověří na identifikačním štítku výrobce. Označení třídy kouřotěsnosti se označuje jako Sa ( a v dolním indexu ) nebo S 200 ( 200 v dolním indexu).
 
Protipožární vlastnosti vstupních dveří si vždy ověřte na štítku výrobku. Rozhodovat o nich bude použitý materiál i postupy výroby. Co je pro všechny protipožární dveře shodné, je povinné použití protipožární zpěňující pásky, která oblepuje obvod dveří a v případě požáru díky zvýšené teplotě nabobtná a utěsní požární uzávěr. Někteří výrobci mají zpěňovací pásku viditelnou - přiznanou, firma Masonite má tuto pásku z designových důvodů skrytou pod hranovací páskou.
 
Protipožární dveře Masonite mohou mít i další vlastnosti, například mohou velmi dobře izolovat hluk. Parametry dveří lze snadno kombinovat. I tento parametr si můžete zkontrolovat na štítku dveří – v případě dveří LUME EXTRA Acoustic je hodnota vzduchové neprůzvučnosti 34-35 dB.
 

Potřebujete dveře odolávající ohni?

V roce 2017 hořelo v Česku podle statistik hasičů 16 757 požárů, zahynulo při nich 92 osob. Některým neštěstím přitom mohly zabránit bezpečné protipožární dveře. U novostaveb jsou už povinností, u rekonstrukcí záleží na rozhodnutí projektanta, zda protipožární dveře navrhne. Protipožární odolnost by se ale měla stát klíčovým kritériem. Mimo jiné jsou požadovány i pojišťovnami. Nehrajte si proto s ohněm a zvyšte bezpečnost své domácnosti.

Vlastnosti vstupních dveří můžete libovolně kombinovat, při jejich výběru oceníte on-line konfigurátor vstupních dveří. Navštívit můžete showroom společnosti Masonite v Praze, kde si dveře můžete prohlédnout a zároveň využít odborného poradenství. Další vzorkovny najdete na www.masonite.cz.
13.09.2018 | PR
  • Masonite CZ spol. s r.o.

    Největší český výrobce dveří s tradicí již od roku 1960 dodává na tuzemský a evropský trh interiérové dveře s výběrem z více než 1 500 druhů s různými povrchy a typy zpracování.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444