Postarej se o svůj dům, až bude chytrý, postará se o tebe...

Naše životy provází neustálé povinnosti, v práci i doma. Ty pracovní povinnosti jsou většinou nevyhnutelné, ovšem horší jsou možná okamžiky, kdy přijedeme domů a místo zaslouženého odpočinku musíme řešit provoz domu nebo večerní zavlažení zahrady. Právě zde nám prokáží neocenitelnou pomoc systémy inteligentních domů. Dávají nám možnost nechat kus svých starostí na někom (něčem) jiném.

Co přesně je inteligentní či chytrý dům? V podstatě se jedná o systém, který různými způsoby ovládá elektrická a mechanická zařízení v domě. Snadno si představíme, že infračerveným ovladačem dokážeme vypnout či zapnout televizor - takže proč bychom nedokázali stejným způsobem vypnout elektrickou troubu? Právě na takové filozofii jsou založeny systémy chytrých domů.

V současné době se na český trh dostává systém Domintell, dodávaný firmou CMS. Tento systém pro inteligentní či chytré domy řeší několik důležitých oblastí našeho bydlení a života:
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Pohodlí
I kdyby bylo pohodlí jediným přínosem chytrého domu, stálo by to za to. Obyvatel domu ho může naprogramovat tak, aby ho v pravý čas probudila vybraná hudba. Může si naprogramovat topení, aby se zapnulo pět minut před probuzením - co je lepší, sprcha ve studené nebo vyhřáté koupelně? Je možné si naprogramovat spuštění zahradního zavlažování: ale pozor, chceme zavlažovat jenom tehdy, když neprší, a to je něco, co systém Domintell pro chytrý dům dokáže zajistit!

Větší bezpečí
Zabezpečení domu systémem Domintell se odehrává minimálně na třech rovinách. Ta první stránka věci se zaměřuje na zabezpečení před nesprávnou či nedbalou manipulací se spotřebiči v domě, např. je možné zajistit kontrolu vypnutí elektrických spotřebičů. Další oblast zabezpečení se týká samotných alarmů a zabezpečovacího zařízení. Uživatel dostává zprávu okamžitě, jakmile dojde k narušení bezpečnosti. A konečně je zde schopnost simulovat přítomnost uživatele v domě. Pokud zloděj vidí, že se rozsvítilo v osm hodin večer tak, jako každý den, nebude pokračovat v nezvané návštěvě,
Úspory
Mnoho svých peněz vydáváme za položky, které by byly o polovinu menší, kdybychom měli sílu je sledovat. Nevítí se někde zbytečně? Bylo by možné zajistit, aby se topení ztlumilo, když se uvnitř místnosti dosáhne určité teploty? Po náročném pracovním dni nemáme možná sílu kontrolovat radiátory v celém domě, ale systém to udělá za nás a ušetří nám tak čas, námahu a peníze.

Omezení elektrického smogu
Elektrický smog obecně znamená zamoření našeho prostředí elektromagnetickým vlněním, které vzniká při průchodu elektrického proudu vodiči. To je ovšem něco, čeho se velice těžko dokážeme zbavit, vždyť vodiče jsou zde právě od toho, aby vedly proud - a jsou všude. Systém Domintell dokáže zajistit, aby se tzv. silový proud vypnul (např. když jdeme spát) a neohrožoval tak naše zdraví.

Pomoc pro tělesně postižené
Možná vám nepřipadá fyzicky náročně každý den si stáhnout žaluzie. Ale možná máte ve své rodině či ve svém okoli někoho, pro koho skutečně je těžké dosáhnout na ovládání a žaluzie si sklopit. Nejsme všichni zdraví a právě těm handicapovaným z našeho okolí chytrý dům pomáhá začlenit se do normálního života.

Všichni víme, že technický rozvoj nás doprovází na každém kroku. Vždyť naše civilizace zažila expedici člověka na Měsíc. Byl tedy nejvyšší čas oživit naše domy a domácnosti a dát jim inteligenci. Jedině chytré domy nám totiž svojí péči vrátí a postarají se o nás.
13.03.2008 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444