Porovnání: Porobeton nebo pálená cihla?

Foto: Michal Jarmoluk, Pixabay

Foto: Michal Jarmoluk, Pixabay

Tvárnice z porobetonu začínají na stavbách postupně převažovat nad klasickými pálenými cihlami. Oba zdicí materiály vás vyjdou zhruba na stejnou cenu, mají však svá pro i proti. Díky našemu porovnání se budete moci lépe rozhodnout, které surovině dáte při stavbě svého domu přednost.

Rozdíl v materiálu i ve výrobě

Pálené zdicí materiály, mezi které patří klasická cihla, vznikají z hlíny, následně se suší a za vysokých teplot vypálí v peci. Oproti tomu momentální favorit mezi zdicími materiály – porobeton – vzniká z písku, cementu, vápna a dalších přísad. Vytvrzuje se horkou vodní párou, díky čemuž se vytvoří tvárnice s mikroskopickými póry. Od rozdílného způsobu výroby se odvíjí i různý způsob použití.

Tradiční keramická pálená cihla

Tradiční materiál v nové podobě – cihelný blok s dutinami. Tak dnes vypadá klasická cihla. Díky otvorům se snížila její hmotnost a zvětšil její rozměr. Systém pero-drážka zajišťuje přesné zdění. Cihly nabízejí zvýšenou ochranu proti žáru a plamenům, dobrou akustiku místností a v prostorách déle udrží teplo (jejich tepelná setrvačnost je asi o pětinu vyšší než u porobetonu). Další výhodou je, že mají větší pevnost. V našich podmínkách (seismicky neaktivních) se ale tento parametr jeví jako nedůležitý. Oproti modernímu soupeři (porobetonu) se však cihly hůře opracovávají a řezáním se zhoršuje jejich soudržnost. 

Moderní tvárnice z porobetonu

Díky porobetonu ušetříte maltu (používá se jen na vodorovné spáry) a při tvarování vznikne minimum odpadu. Materiál má výborné tepelně izolační vlastnosti, proto můžete počítat s úsporou peněz za zateplení. Akustika a hluková izolace porobetonu se dají přirovnat k pálenému zdicímu materiálu. Někdy se stavaři obávají radioaktivity – tato stará informace však souvisí se „šedým porobetonem“, který se vyráběl z elektrárenského popílku. V dnešní době se parametr radioaktivity porobetonu pohybuje dokonce níže než u tradičních keramických surovin. Dejte si však pozor na správně provedenou hydroizolaci stavby – porobeton snadno váže vzdušnou vlhkost. Díky tomu ale (na rozdíl od keramických tvárnic) dokáže lépe pracovat s vlhkostí v interiéru.  

Vybírejte podle požadovaných vlastností

Ať už se přikloníte k jakékoli variantě, nezapomínejte na správný technologický postup stavby. Ten vám zaručí, že zdivo bude dobře sloužit dlouhá léta. Oba materiály mají své výhody i nevýhody, proto záleží jen na vašich požadavcích a na prostředí budoucího domu. Obecně se musíte rozhodnout mezi pevností a odolností vůči žáru u cihel a lehčím a snáze opracovatelným porobetonem. Jestliže si nejste jistí, jakou surovinu byste měli použít, určitě se poraďte se stavebním odborníkem.
 
03.02.2020 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • LB Cemix, s.r.o.

    Společnost LB Cemix patří mezi přední výrobce stavebních hmot a je dodavatelem špičkových zateplovacích systémů Cemix THERM s evropskou kvalitou. Široký sortiment fasádních materiálů nabízí nepřeberné množství různých variant realizace fasády. Značka Cemix je známá nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského trhu.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444