Pomoc na cestě k úspornému bydlení

Toužíte po novém úsporném bydlení? Vydáváte za bydlení a energie nemalé náklady? Ceny se stále zvyšují a tento rostoucí trend lze očekávat i v budoucnu. Není proto divu, že každý z nás hledá cestu, jak ušetřit. Možností se nabízí několik.

Efektivním a zároveň i moderním řešením může být instalace solárních panelů na střechu domu či výměna starého kotle. Další možnosti přinášejí moderní dřevostavby. Pořízením dřevostavby získáte příjemný a komfortní dům, který je šetrný nejen k životnímu prostředí, ale i k vaší peněžence.

 Projekt úsporné dřevostaby Atelieru Štěpán
Dřevostavba

Dřevěné domy zažívají boom po celém světě. Dřevo je oblíbeným stavebním materiálem v Kanadě, Spojených státech, Švýcarsku nebo v Německu.  Popularita dřevostaveb se postupně rozšiřuje i u nás.  Výstavba dřevěného domu je cenově srovnatelná s běžnými zděnými stavbami. I jejich životnost je obdobná.  Dobrá konstrukce, kvalitní stavební provedení a správné ošetřování může zaručit užívání i po několik generací. Dřevostavby dnes nabízejí dále řadu výhod. Nejedná se jen o estetické hledisko či komfort bydlení.

Velkou předností je energetická úspora. „Dřevostavby mají výborné tepelně izolační vlastnosti. V průběhu užívání stavby můžete výrazně uspořit na vytápění, a to až trojnásobně oproti běžným zděným stavbám,  což při rostoucích cenách energií jistě ocení každý z nás,“ říká Renata Zikmundová z Raiffeisen stavební spořitelny. Samotné vytápění dřevostavby je rychlejší a efektivnější, teplo se totiž neukládá nejdříve do těžkých konstrukcí, ale rovnou do vnitřního prostoru domu.

Dalším plusem je rychlost výstavby. Průměrná doba trvání stavby na klíč nepřesahuje 6 měsíců. Navíc díky suché technologii výstavby nemusí dřevěné domy vysychat jako ty zděné, takže se do nich můžete nastěhovat téměř ihned. Díky izolačním vlastnostem dřeva není potřeba tlustých zdí, a tak získáte na stejné rozloze větší užitné prostory. S dřevostavbou šetříte nejen svoji peněženku, ale i přírodu. Jedná se totiž o ekologickou stavbu, díky níž přispíváte k ochraně životního prostředí.

Solární panely

Pokud chcete efektivně snížit svoje náklady na bydlení, můžete využít některý z alternativních zdrojů energie. Solární panely na střechách domů již dávno nejsou raritou a zájem o tento zdroj elektrické energie rychle roste spolu s klesající pořizovací cenou solárních modulů.

Zatímco první vlnu solárního boomu představovala pole zaplněná solárními elektrárnami, dnes je velký zájem o solární panely na střechách rodinných domů nebo firem. Tato investice se při rostoucích cenách energie vyplatí. Navíc díky solárním panelům můžete být energeticky nezávislí a nějaký výpadek elektřiny vás rozhodně nepřekvapí.
 
  Moderní zplynovací kotle Atmos
Úsporný kotel

Dalším řešením, jak ušetřit na nákladech za bydlení a energie, je pořídit si nový úsporný kotel. „Investice do ekologických kotlů se z dlouhodobého hlediska domácnostem vyplatí. Modernější kotle mají nižší spotřebu paliva při stejném výkonu a šetří tak peníze v rodinném rozpočtu. Majitel současně ocení pohodlnější obsluhu i regulaci kotle,“ vysvětluje Renata Zikmundová.

Navíc výměna kotlů je dnes velmi aktuální. Od 1. září letošního roku platí nový zákon o ochraně ovzduší, který zpřísňuje podmínky pro vytápění domácností pevnými palivy. Přibližně 640 tisíc domácností v České republice používá jako zdroj tepla pro ústřední vytápění kotel na tuhá paliva (dřevo, uhlí, koks) a asi půl milionu z nich ho bude muset do deseti let vyměnit, neboť kotel nebude splňovat emisní limity.

Nutnost pořídit si nový kotel tak některé z nás nemine. Stát sice nezakáže provozování starých kotlů, ale zavede v domácnostech jejich povinné kontroly a inspekce. Za nesplnění zákonných podmínek, za překračování emisních limitů a za spalování nevhodných materiálů budou občanům hrozit pokuty až 50 tisíc korun. Koupí nového kotle sankcím předejdete. Přínosem bude zlepšení kvality ovzduší a úspora na nákladech za vytápění.

Financování úsporného bydlení

Ať už jste se rozhodli pro dřevostavbu, solární panely či výměnu kotle, čekají vás počáteční výdaje, které se vám sice časem vrátí, ale přesto zasáhnou do vašeho rodinného rozpočtu. Raiffeisen stavební spořitelna nabízí klientům, kteří se zajímají o energeticky úsporné bydlení, svůj EKOprogram. Na výběr jsou úvěry REKOpůjčka plus a HYPOsplátka plus.

„REKOpůjčka plus je účelový spotřebitelský úvěr s úrokovou sazbou od 4,7 %*. Hodí se zejména na menší rekonstrukce. Do výše 500tisíc korun jej lze získat bez zajištění zástavou nemovitosti. Rozsáhlejší projekty nad 300 tisíc korun lze výhodně financovat hypotečním  úvěrem HYPOsplátka plus. Úroková sazba začíná na 3,4 % a možnost rozložit splatnost úvěru téměř na 30 let nebo posunout si splátky až o 6 měsíců jsou jen některými z jeho výhod,“ říká Vladimír Vyčítal, vedoucí oddělení vývoje produktů pro fyzické osoby z Raiffeisen stavební spořitelny.



* Reprezentativní příklad úvěru REKOpůjčka plus ve výši 500 tis. Kč: měsíční splátka 5000 Kč, doba splácení 131 měsíců, úroková sazba ve fázi PÚ 4.7 % p.a., úroková sazba ve fázi SÚ 3.5 % p.a., platby celkem 670.604,12 Kč, RPSN 4.7 % p.a.
S úvěrem souvisí následující poplatky: uzavření smlouvy o úvěru zdarma, úhrada za vedení úvěrového účtu 90 Kč/čtvrtletí, úhrada za výpis z účtu 21 Kč/rok.
11.01.2013 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444