Pokoj, který roste s dítětem

Zařizování dětského pokoje vyžaduje čas, nápady i dostatek financí. Nábytek musí být bezpečný a věku přiměřený. Jak vybavit pokojíček pro miminko, předškoláka i studenta tak, abychom nemuseli neustále kupovat nový nábytek? V článku jsme se zaměřili na rostoucí židle, stoly a chytré dětské postele, které lze jednoduše změnit na pokoje pro dospělé studenty.

Rostoucí židle a stoly pro děti od 4 let až do dospělosti

Správné sezení je základním požadavkem na zdravý vývoj dítěte. Aby u dítěte nehrozila deformace páteře a další zdravotní komplikace, sedací nábytek by měl vždy odpovídat tělesné velikosti. Neplatí, že dětská židle je zmenšenou variantou židle pro dospělé. Je to speciální výrobek, který musí splňovat dané parametry. Dětská židle musí být v první řadě funkční a jednoduchá.

 
Pohyb židle Freaky  

Jak správně nastavit židli a stůl

Pro vývoj dítěte je vhodné již od jeho raného věku hlídat správný způsob sezení. Protože dítě neustále roste, musí růst i jeho židle a psací stůl. Víte jak nastavit rostoucí nábytek? Mezi základní pravidla patří:

  • výška sezení
Nohy dítěte musí stát pevně na podlaze, opřené celými chodidly. Nohy v kolenou svírají přibližně úhel 90 stupňů.

  • hloubka sezení 
 
Nejprodávanější stůl PROFI 32P3 -
ve třech barvách
 
Záda se pohodlně opírají o zádovou opěrku zejména v bederní části a současně jsou na sedáku podepřeny přibližně 2/3 stehen.

  • výška stolové desky 
Stolová deska by měla být nastavena do výšky volně spuštěných loktů. 

  •  sklon stolové desky
Dlouhé sezení u vodorovné desky způsobuje, že je hlava dítěte ohnuta příliš dopředu. Dítě zbytečně napíná svaly v horní části zad a trpí bolestmi hlavy. Při psaní je vhodnější zmírnit namáhání páteře sklonem desky 10-16 ° a při čtení ještě více. Dalším řešením je umístění textu na samostatném zvýšeném držáku s nastavením sklonu - tzv. čtecím nadstavci.
Z dětské postele rázem postel pro dospěláka
Protože vybavení dětského pokoje dokáže výrazně zatížit rodinný rozpočet, výrobci nábytku přicházejí na trh s postelí, která s dítětem poroste. Když čekáte svého prvního potomka, na jeho pokoji si budete chtít nechat záležet. Za pár let však budete muset strhnout tapety s pohádkovými postavičkami, přebalovací pult schovat na půdu a dětskou postýlku vyměnit za větší. 

Nábytek belgické značky NEYT přináší efektivní řešení, které vás zbaví podobných starostí. Snad největší vychytávkou těchto pokojů je možnost přestavění dětské postýlky na postel klasickou, která bude vyhovovat předškolákovi i dospělému studentovi. Lůžko, které měří 60 x 120 cm, můžete díky přídavným bočnicím snadno změnit na postel o rozměrech 90 x 200 cm.

Peníze, které jste ušetřili za koupi nové postele, můžete investovat do psacího stolu nebo šatní skříně, aniž by se narušil koncept dětského pokoje. Postupné dokupování nábytku nese riziko, že už nikdy neseženete stejný typ dekoru, dřeva nebo barvy. Obzvláště nábytek z masivu může časem tmavnout. Nábytek belgického výrobce Neyt je však vyráběn v neutrálních nadčasových barvách a zpracován z kvalitního materiálu, který zaručuje dlouhou životnost a neměnný vzhled.
Z dětské postýlky celý pokoj
Každého rodiče bude časem trápit otázka, kam umístit postýlku, až dítě odroste. A kde sehnat peníze na vybavení pokoje pro školáka? Potřeby dítěte se vzhledem k jeho věku mění, a proto je potřeba přizpůsobit i jeho pokoj. Abyste nemuseli vyměnit celý nábytek, výrobci  přicházejí na trh s novinkou, která efektivně tento problém vyřeší.

Stačí si koupit důmyslnou dětskou postýlku, kterou, až dítě vyroste, jednoduše vyměníte za kompletní pokoj. Zázračnou postýlku totiž můžete rozložit na klasickou postel, psací stůl a noční stolek se zásuvkami. 


Dětská postýlka Trama COMBI XL White mat

Vytvořeno ve spolupráci s firmami:
MAYER CZ
Dětský nábytek Smolíček 
29.10.2013 | Jana Vaňková
  • Mayer CZ, spol. s r. o.

    Výrobce rostoucích židlí a rostoucích stolů do dětských pokojů je na českém trhu již 28 let a zaměřuje se na ergonomicky zdravé sezení pro předškoláky, školáky a studenty .


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444