Pojišťujeme domácnost

Jak ušetřit na pojistce?

Jste-li majiteli bytu v družstevním nebo osobním vlastnictví, budete se zajímat jen o pojištění domácnosti - to pro vás bude zahrnovat jak pojištění živlů, tak i vybavení bytu. Majitelé rodinných domů si musí pojistit zvlášť nemovitou konstrukci budovy proti živlům = pojištění nemovitosti, i vybavení domácnosti = pojištění domácnosti.

Pozor! Domácnost v rodinném domě zahrnuje i více bytů

Pro účely pojistky je totiž chápán celý vnitřní prostor domu, kromě zdí, které patří do pojistky nemovitosti, jako jedna domácnost. Je to poměrně výhodné - zaplatíte jednu pojistku domácnosti, ze které jsou kryty všechna patra v domě. Garáž, stojí-li zvlášť na pozemku, je třeba pojistit zvlášť.

Jak na pojistce ušetřit?

  • Pořízením některého z certifikovaných trezorů - pojištění cenných předmětů a vyšších hotovostí vás vyjde levněji
  • Naopak neponižujte uměle svůj majetek - zmiňte v pojistce všechna sportovní vybavení, techniku a cennosti, které doma máte. Jinak dostanete jen základní odškodněné v minimální výši. Pozor dejte i na věci zapůjčené od zaměstnavatele - určitě je zmiňte, zvláště jde-li o specifické předměty typu zbraní, speciálně vybavených počítačů apod.
  • Bezpečnostními prvky - alarm, mříže do oken, bezpečnostní zámky dveře, protipožární ochranu -  pojišťovna zohlední pří výpočtu pojistného.
  • Pojistku pravidelně aktualizujte, zejména pokud koupíte nové hodnotnější vybavení nebo přibudou nové bezpečnostní prvky!

Sjednejte si více služeb naráz

Pojišťovny vás odmění, pokud si u nich naráz sjednáte více služeb - uzavírejte proto pojistku nemovitosti vždy spolu s pojištěním domácnosti. Není-li v základní ceně, přidejte i pojištění majetku. Výhodné je sjednat k tomu i pojištění odpovědnosti z občanského života (zahrnuje celou rodinu včetně zvířat) - využijete ho jako pojištění ze škod, které by mohlo způsobit vlastnictví vašeho domu sousedům (pády stromů z vaší zahrady atd.).
19.12.2012 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444