Adzuki pochází z jižní Asie a z Himalájí, postupně se ale rozšířily do mnoha asijských zemí. Velmi oblíbené jsou v Japonsku a dnes se pěstují například i v Jižní Americe, v Africe nebo na Novém Zélandě. Jsou součástí mnoha orientálních pokrmů. Jedinečnou sladkou pastu z těchto drobných temně červených fazolek, která je náplní do oblíbených japonských palačinek zvaných dorayaki, umí vytvořit paní Tokue, hrdinka neobyčejně působivého filmu “An” japonské režisérky Naomi Kawase.
Zdraví prospěšné adzuki můžeme ale bez úhony využít i v domácí kuchyni, například v této jednoduché kombinaci s pohankou.
Zdraví prospěšné adzuki můžeme ale bez úhony využít i v domácí kuchyni, například v této jednoduché kombinaci s pohankou.
Ingredience 1 hrnek fazolek adzuki 1,5 hrnku pohanky 1 velká cibule 4 lžíce oleje pepř majoránka 2 stroužky česneku sůl |
Postup Fazolky namočíme na 10 -12 hodin. Před vařením vyměníme vodu a fazolky uvaříme doměkka, trvá to asi 1 hodinu. Doba varu může být kratší ale taky delší, podle toho, jak dlouho jste fazolky máčeli, ale i podle odrůdy, kterou jste zakoupili. Pohanku mezitím zalijeme asi dvojnásobným množstvím vařící vody, na plotně necháme přejít varem a necháme jen dojít pod pokličkou, až se voda vstřebá. Nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova. Do pekáčku pak vložíme fazolky smíchané s pohankou, cibulí, přidáme utřený česnek, okořeníme a dáme na 15 minut zapéct do trouby. Podávat můžeme se zeleninovými saláty, s kyselou okurkou nebo kysaným zelím. |