Pohankový šoulet s fazolkami adzuki

Fazole adzuki patří ve výživě k vysoce ceněným potravinám s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny, ale také kyseliny listové, hořčíku, fosforu, hořčíku, zinku, železa, vitaminů B1 a B6 a dalších hodnotných látek. K výhodám patří poměrně lehká stravitelnost a příjemná oříšková chuť.

Adzuki pochází z jižní Asie a z Himalájí, postupně se ale rozšířily do mnoha asijských zemí. Velmi oblíbené jsou v Japonsku a dnes se pěstují například i v Jižní Americe, v Africe nebo na Novém Zélandě. Jsou součástí mnoha orientálních pokrmů. Jedinečnou sladkou pastu z těchto drobných temně červených fazolek, která je náplní do oblíbených japonských palačinek zvaných dorayaki, umí vytvořit paní Tokue, hrdinka neobyčejně působivého filmu “An” japonské režisérky Naomi Kawase.
Zdraví prospěšné adzuki můžeme ale bez úhony využít i v domácí kuchyni, například v této jednoduché kombinaci s pohankou.
Ingredience
1 hrnek fazolek adzuki
1,5 hrnku pohanky
1 velká cibule
4 lžíce oleje
pepř
majoránka
2 stroužky česneku
sůl
Postup
Fazolky namočíme na 10 -12 hodin. Před vařením vyměníme vodu a fazolky uvaříme doměkka, trvá to asi 1 hodinu. Doba varu může být kratší ale taky delší, podle toho, jak dlouho jste fazolky máčeli, ale i podle odrůdy, kterou jste zakoupili. Pohanku mezitím zalijeme asi dvojnásobným množstvím vařící vody, na plotně necháme přejít varem a necháme jen dojít pod pokličkou, až se voda vstřebá. Nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova. Do pekáčku pak vložíme fazolky smíchané s pohankou, cibulí, přidáme utřený česnek, okořeníme a dáme na 15 minut zapéct do trouby. Podávat můžeme se zeleninovými saláty, s kyselou okurkou nebo kysaným zelím.
18.03.2022 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444