Pohankovo-bramborové placky s listovým špenátem a omáčkou z modrého sýra

Čerstvý špenát, který máme v tomto období k dispozici, můžeme přidat syrový do zeleninových salátů, tepelně upravený ho můžeme použít například jako náplň do palačinek. Jinou variantou jsou na másle podušené listy jako příloha ke křupavým pohankovo-bramborovým placičkám. Tento pokrm chuťově dotvoří omáčka se sýrem s modrou plísní.

Ingredience
Na placky:
1 hrnek pohanky
2 hrnky vody
2 brambory
2 vejce
1 lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
sůl
olej na smažení

Na špenát:
250 g čerstvých špenátových listů
kousek másla
pepř

Na omáčku:
150 ml smetany na vaření
100 g sýra s modrou plísní
Postup
Pohanku si předem uvaříme v uvedém množství vody doměkka, necháme prochladnout. Okrájíme brambory, polovinu množství nastrouháme na jemném struhadle, druhou polovinu na hrubší nudličky, pak brambory vymačkáním zbavíme přebytečné vody. Smícháme je s pohankou, přidáme vejce, mouku, utřený česnek a koření. Měla by vzniknout hustší hmota, kterou nabíráme polévkovou lžicí a na rozpáleném oleji z ní smažíme dozlatova menší placičky. Zbavíme přebytečného tuku a uchováme v teple.

V kastrůlku zahřejeme smetanu, přidáme rozdrobený sýr a na ohni mícháme, až se sýr rozpustí a směs trochu zhoustne.

Dobře oprané nahrubo překrájené špenátové listy pár minut podusíme na másle. Ochutíme pepřem, sůl raději vynecháme, protože omáčka je dost výrazná.

Placičky dáme na talíř, poklademe špenátem a přelijeme omáčkou.
31.03.2021 | Svatava Morávková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444