Ingredience Na placky: 1 hrnek pohanky 2 hrnky vody 2 brambory 2 vejce 1 lžíce hladké mouky 2 stroužky česneku 1 lžíce majoránky sůl olej na smažení Na špenát: 250 g čerstvých špenátových listů kousek másla pepř Na omáčku: 150 ml smetany na vaření 100 g sýra s modrou plísní |
Postup Pohanku si předem uvaříme v uvedém množství vody doměkka, necháme prochladnout. Okrájíme brambory, polovinu množství nastrouháme na jemném struhadle, druhou polovinu na hrubší nudličky, pak brambory vymačkáním zbavíme přebytečné vody. Smícháme je s pohankou, přidáme vejce, mouku, utřený česnek a koření. Měla by vzniknout hustší hmota, kterou nabíráme polévkovou lžicí a na rozpáleném oleji z ní smažíme dozlatova menší placičky. Zbavíme přebytečného tuku a uchováme v teple. V kastrůlku zahřejeme smetanu, přidáme rozdrobený sýr a na ohni mícháme, až se sýr rozpustí a směs trochu zhoustne. Dobře oprané nahrubo překrájené špenátové listy pár minut podusíme na másle. Ochutíme pepřem, sůl raději vynecháme, protože omáčka je dost výrazná. Placičky dáme na talíř, poklademe špenátem a přelijeme omáčkou. |
Pohankovo-bramborové placky s listovým špenátem a omáčkou z modrého sýra
Čerstvý špenát, který máme v tomto období k dispozici, můžeme přidat syrový do zeleninových salátů, tepelně upravený ho můžeme použít například jako náplň do palačinek. Jinou variantou jsou na másle podušené listy jako příloha ke křupavým pohankovo-bramborovým placičkám. Tento pokrm chuťově dotvoří omáčka se sýrem s modrou plísní.