Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou

Když se řekne jablečný koláč, tak si každý představí onu nezapomenutelnou vůni a chvilku pohody, když ho ještě trochu teplý přikusujete k ranní kávě, u babičky na prázdninách nebo doma po nedělním obědě. A známe jen málo lidí, kterým by nechutnal. V následujícím receptu si tuto osvědčenou klasiku představíme.

K přípravě jsme použili odšťavňovač BJE520 The Nutri Juicer Plus od prémiové značky Sage, který nám usnadnil práci. Odšťavňovač má vysoký výkon, který zvládne velké množství zeleniny či ovoce. Ovládání je elektronické, intuitivní a zobrazuje se na LCD displeji. Podle vybraného druhu ovoce si pro maximální výtěžnost šťávy zvolíte z 5 stupňů rychlosti ten optimální. Opravdu velký plnící otvor zvládne pojmout ovoce vcelku, takže se nemusíte zdržovat porcováním ovoce na menší kusy. Díky výkonu a speciálnímu mikrosítu z nerezové oceli a ostřím zpevněným titanem pak zůstane prakticky suchá ovocná či zeleninová drť (tu v receptu také využijeme).

  • Doba přípravy: 40 min plus 45 min pečení 
  • Obtížnost: lehká 
  • Počet porcí: 6
Koláč

350 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
80 g moučkového cukru
1 vajíčko
100 g másla
250 g tvarohu (kostka)
trochu másla a polohrubé mouky na vysypání formy

Jablečná směs
40 g rozinek
1 lžička skořice
3 ks jablek

Drobenka
10 g másla
50 g cukru
50 g polohrubé mouky
30 g odšťavněné dužiny z jablek – TIP na zpracování dužiny z jablek


 
Postup
V míse si smíchejte hladkou mouku s kypřícím práškem, moučkovým cukrem a špetkou soli. Přidejte rozpuštěné máslo, vajíčko a vypracujte těsto. Formu na koláč (26 cm) vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou. Do formy si dejte těsto a rovnoměrně jej rozprostřete až do krajů. Vytvoří se vám tenká vrstva těsta, která během pečení krásně vyskočí.

Na rozprostřené těsto rovnoměrně rozetřete tvaroh. V další misce si smíchejte na drobné kostičky nakrájená jablka se skořicí a rozinkami. Jablečnou směs rovnoměrně rozprostřete na těsto potřené tvarohem.

Na drobenku budete potřebovat odšťavněnou dužinu z jablek. Jablka si nejprve důkladně umyjte. Jablka odšťavníme v odšťavňovači Sage BJE520. Nemusíte je půlit, díky velkému plnícímu otvoru je můžete házet vcelku. Zapněte odšťavňovač přepnutím vypínače do polohy ON a na elektronickém otočném ovladači rychlosti nastavte stupeň odšťavňování na APPLE. Elektronické ovládání rychlosti vám umožní nastavit optimální rychlost pro daný druh ovoce a získat tak kvalitně odšťavněnou dužinu. Dužinu po odšťavnění vyjměte ze zásobníku na vložte ji do mísy. Můžete z ní vyndat větší kousky a pecičky. K dužině přidejte cukr, polohrubou mouku a máslo. Vše důkladně promíchejte a vznikne vám krásná drobenka na koláč. Hotovou drobenku nasypte rovnoměrně na koláč a dejte jej péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečte 45 minut. Po upečení dejte koláč vychladnout.
 
10.12.2021 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444