Podle čeho vybírat venkovní osvětlení?

Nejlepším řešením je skloubit hledisko estetické s tím praktickým.

Nejlepším řešením je skloubit hledisko estetické s tím praktickým.

Jste na zahradě jako doma? Příjemný čas venku můžete trávit i po setmění, a to díky venkovnímu osvětlení. To může být nejen dekorativní, ale i praktické. Na co se při výběru zaměřit?

Venkovní osvětlení zútulní každý exteriér, nemusí se nutně jednat jen o zahradu. Stejně dobře poslouží i na balkónech či terase. Existuje hned několik typů osvětlení, proto vybírejte pečlivě, aby to vámi vybrané splňovalo vše, co od něho očekáváte.

Světlo jako pomocník i dekorace

Pozorně se podívejte na označení IP ochrany, podle kterého poznáte, že světlo je vhodné i do venkovního prostředí.
Rozhlédněte se a rozmyslete se, co chcete osvětlit. Chcete vytvořit příjemné prostředí v altánku či na terase, upoutat pozornost na fontánu nebo osvětlit příjezdovou cestu? Osvětlit můžete opravdu cokoli, pokud jde o estetické hledisko, vypadají skvěle osvětlené okrasné keře nebo zajímavé prvky, které na zahradě máte. Pokud hledáte spíše praktické využití, oceníte osvětlené cesty, chodníky, vchodové dveře nebo klidně jen zvonek a popisné číslo. Příjemné s užitečným pak spojuje osvětlené posezení na terase či v altánku. Nejenže na sebe uvidíte, ale znásobíte i příjemnou atmosféru.

Podle čeho poznat, jestli je osvětlení vhodné ven?

Venkovní světla musí být odolnější než vnitřní, protože čelí větší zátěži. K tomu, abyste poznali, jestli se světlo hodí do suchého, vlhkého nebo i mokrého prostředí slouží označení IP ochrany. Nejnižší číslo, které je možné používat venku je IP44, to se hodí zejména na stěnu, kde nebude vystaveno extrémním podmínkám. Na zapuštění do země, například k příjezdové cestě, se hodí světla s IP65. Nejodolnější světla pak nesou označení IP68 a hodí se i jako osvětlení do bazénu.

Zahradní osvětlení by mělo doplňovat styl, ve kterém máte zařízenou celou zahradu.

Osvětlení doplní styl zahrady

Zahradní osvětlení by mělo doplňovat styl, ve kterém máte zařízenou celou zahradu. Pokud milujete provensálský styl, vyniknou lépe zdobené kovové lampy, než minimalistické LED proužky. Romantické duše zajisté ocení lampy, které imitují petrolejové lucerny, ale jsou nenáročné a bezpečné. Venkovní osvětlení najdete nejen v celé řadě stylů, rozdílný je i materiál. Nejběžněji se používá plast v kombinaci se sklem. A pokud toužíte mít něco nadstandardního, sáhněte po ručně foukaném křišťálovém skle. Sklo naleznete často i v kombinaci s kovem. Může se jednat o různé retro zdobné lampy, ale i o surové a jednoduché kousky, které se hodí do industriálního stylu.

Sviťte úsporně

Největší popularitě se těší venkovní LED svítidla, která se vyrábějí v mnoha provedeních. Zvolit můžete od nenápadných zapuštěných světel, která jsou vhodná k olemování cestiček, přes dekorativní řetězy a lucerny, které dodají hygge každému posezení, až po praktická nástěnná svítidla. LED osvětlení je energeticky nenáročné a oproti jiným druhům se ani tolik nezahřívá. Ještě větší úsporu energie nabízí LED osvětlení v kombinaci se solárním zdrojem. U něho oceníte i to, že není potřeba řešit žádné kabely.
Venkovní LED svítidla mohou být praktickým i designovým kouskem, paprsky si nasměrujte, kam potřebujete.

Ručně nebo automaticky?

Svítidla můžete rozsvěcet manuálně, nebo zvolit i další typy ovládání. Nechcete na zahradě svítit nepřetržitě nebo se bojíte, že zapomenete zhasnout? V takovém případě doporučujeme zvolit rozsvěcení senzorem pohybu. Ten nejvíce oceníte u vchodových dveří nebo před garáží.

Další variantou je rozsvěcení světel podle čidel, která reagují na stmívání. To se hodí zejména u dekorativního druhu osvětlení. U některých světel je možné i kombinované ovládání.
05.06.2018 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444