Podle čeho se porovnávají hypotéky?

Chcete si pořídit vlastní bydlení? V takovém případě potřebujete hypoteční úvěr. Současný trh je však rozmanitý a bankovní instituce nabízí různé produkty. Zatímco někomu vyhovuje klasická hypotéka, někdo využije spíše americkou, protože peníze nevyužije jen čistě na bydlení. V následujících řádcích vám prozradíme, jak nabídku porovnat, abyste sáhli po rozumném a výhodném řešení. 

Hypoteční úvěr je závazek na desítky let, a proto se často nevyplácí kývnout hned na první nabídku, která se vám dostane pod ruce. Porovnat si můžete hypotéky online, abyste si udělali představu o tom, jaké úrokové sazby banky nabízejí a podobně. 

Úroková sazba

Úroková sazba je velice důležitý parametr, ovšem neměl by být rozhodující, protože ještě je nezbytné se podívat i na údaj RPSN, tedy roční procentuální sazbu nákladů. Banky lákají na nízké úrokové sazby, aby ve vás vyvolaly pocit, že jejich hypotéka online je výhodnější než u konkurence. 
Zajímejte se kromě úrokové sazby také o RPSN, což je číslo, jež zahrnuje nejen úrokovou sazbu, ale i další náklady a poplatky, které banka vyžaduje. 

Délka fixace

Dále výhodnost hypotéky ovlivňuje délka fixace, která se většinou stanovuje na pět let. Úroková sazba se po tuto dobu nebude nijak měnit. Druhou variantou je hypotéka s plovoucí sazbou, jež se odvíjí od úrokových sazeb stanovených Českou národní bankou. 

Jak porovnat nabídky bank?

Nemusíte procházet nabídky jednotlivých bank ručně, protože existují chytré online nástroje v podobě hypoteční kalkulačky. Prostě jen zadáte, jestli máte zájem o hypotéku, refinancování hypotéky či americkou verzi, následně vyplníte cenu nemovitosti, požadovanou výši hypotéky, dobu splácení i měsíční splátku, kterou jste schopni platit.

Americká hypotéka je takový úvěrový produkt, jenž je zajištěn zástavním právem k nemovitosti, ovšem můžete peníze využít k jakémukoliv účelu. Velice spolehlivým srovnávačem je Ušetřeno.cz, kde vám vyhodnotí nejlepší nabídku na trhu. 
14.09.2020 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444