Podlahové vytápění zajistí tepelný komfort při nižších teplotách

V rodinných domech, veřejných budovách, historických stavbách i sportovních objektech - tady všude lze využít pohodlí a výhod teplovodního podlahového vytápění. Toto topení, jehož dávným předchůdcem bylo římské hypocaustum, se vyznačuje nízkou povrchovou teplotou zprostředkovávanou velkými otopnými plochami, z nichž se teplo přenáší do místnosti.

Nejdůležitější vlastností, kterou se podlahové vytápění liší od všech ostatních způsobů je příznivé rozvrstvenní tepla v místnosti, blížící se rozvrstvenní ideálnímu. Uživatel tak dosáhne požadovaného pocitu tepelné pohody při skutečné teplotě přibližně o 2 °C nižší, než je tomu u jiných způsobů vytápění. Představuje to úsporu energie 10 - 15%. Zanedbatelnou výhodou není ani fakt, že sálavé teplo podlahového vytápění omezuje víření prachu, který přispívá k alergiím.

Zárukou vysoké životnosti teplovodního podlahového vytápění je použití kvalitních komponentů.
Topné trubky

Topné trubky používané v systémech podlahového vytápění prodávané společností HST Žichlínek jsou dodávány v rozměrech 16x2, 18x2 a 20x2. Potrubí je jednovrstvé s kyslíkovou bariérou (TUBORAMA), vyrobené z polyetylénu upraveného zesíťováním PE-Xb a vícevrstvé (MULTYRAMA) PE-Xb/AL PE-Xb.

Sestavy rozdělovačů

Vysoká kvalita a spolehlivost sestav rozdělovačů v mosazném nebo nerezovém provedení, které HST Žichlínek nabízí, je prověřena léty prodeje, přispívá k ní také ale neustálé zlepšování jednotlivých komponentů. Sestavy rozdělovačů umožňují jednoduché napojení jednotlivých topných okruhů podlahového topení pomocí svěrného šroubení. Osazené průtokoměry zajišťují snadné nastavní průtoku vody v jednotlivých smyčkách. Instalované ventily je možné osadit elektrotermickým pohonem a řídit teplotu jednotlivých místností pomocí regulace IRC nebo prostorových termostatů. Jednotlivé sestavy jsou dodávány v základním provedení (sběrač, rozdělovač) nebo s ventilem ESBE - umožňujícím konstantní nastavení teploty topné vody podlahového topení, případě trojcestnou směšovací armaturou MUT, kterou je nutné osadit servopohonem a ekviterní řídicí jednotkou. Většinu sestav rozdělovačů lze použít pro kombinaci podlahového topení s radiátory.
Topná deska

Topnou desku je možné provést betonovou mazaninou nebo anhydritovou směsí. Tloušťka topné desky závisí na předpokládaném zatížení podlahy. Betonová mazanina je cenově dostupnější, ale vyžaduje správnou přípravu a položení. Důležité je také následné ošetření, které spočívá v přikrytí PE fólií. Tím se zajistí dostatená vlhkost a teplota potřebná k rovnoměrnému tvrdnutí. Špatné ošetření může způsobit vysušení nebo deformaci topné desky a její znehodnocení. Anhydritové směsi většinou dodávají specializované firmy vybavené potřebným nářadím a cena je vyšší než u betonáže.

Zdroj tepla


Teplovodní podlahové topení je nízkoteplotní systém s topnou vodou do 50°C. Výhoda spočívá ve využití téměř jakéhokoli zdroje tepla - může jím být kotel na tuhá paliva, krbová vložky s výměníkem, tepelné čerpadlo, solární kolektor nebo jakýkoli jiný alternativní zdroj. Je také možno tyto zdroje kombinovat nebo je následně měnit bez větších zásahů do systému.

Více informací: www.hst-zichlinek.cz
30.10.2009 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444