Podílové vlastnictví bytu

Otázka: Chtěla bych si koupit byt, který je momentálně v podílovém vlastnictví. O přepisu do osobního vlastnictví bytových jednotek se momentálně jedná. Současný majitel bytu (podílu na domu) potřebuje rychle peníze. Já ale nechci zaplatit nebo podepsat nic, dokud nebude byt ve vlastnictví osobním. Koupi bytu chci financovat z hypotéky a pokud vím, hypotéka se na podílové vlastnictví nedává.

Odpověď: Situace, kdy jsou velké bytové (obvykle panelové domy z konce éry socialismu) v katastru nemovitostí zapsány způsobem, kdy jsou majitelé jednotlivých jednotek v katastru nemovitostí evidováni jakožto vlastníci ideálních částí na celém domě a nikoli tedy jakožto majitelé jednotlivých bytových jednotek, je velmi vzácná. Já sám jsem se s touto situací během svého působení v této oblasti setkal pouze dvakrát. Byť je dle mého názoru uvedené právní fungování" domu v zásadě možné, je pro jeho spolumajitele, tj. majitele jednotlivých ideálních částí, potažmo bytů, velmi nevýhodné a nevýhodné. Pravděpodobně i z tohoto důvodu byli podle mých zkušeností spolumajitelé takových domů vždy katastrem nemovitostí nepřímo nuceni (katastr např. odmítal byty převádět, zapisovat k nim věcná břemena, jako zástavy aj.) k tomu, aby způsob "právního fungování" domu převedli do standardního režimu rozdělení domu na jednotlivé, právně i fyzicky vymezené bytové jednotky s podílem s majitelů jednotlivých bytů na společných prostorách domu. Coby potenciálnímu kupujícímu "bytu", resp. ideální části na takovém domě bych vám proto doporučil s prodejem vyčkat až do okamžiku, kdy bude katastrem nemovitostí zapsáno prohlášení vlastníků domu, na jehož základě dojde k vymezení bytových jednotek standardním způsobem.


 


Koupě "bytu" za současného stavu s využitím hypotéky zajištěné ideální částí domu "představující byt" je sice teoreticky možná, avšak není akceptovatelná pro žádnou z bank působících na našem trhu mimo jiné i z důvodu, že by se zástavou dané ideální části ve prospěch banky museli souhlasit všichni ostatní spolumajitelé domu, což je v praxi jen obtížně realizovatelné.

06.08.2004 | Tomáš Prčík

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444