Pocitové osvětlení aneb jak udělat svět okolo nás barevnější a teplejší

Prostředí ve kterém žijeme, se snažíme někdy i nevědomky přizpůsobovat našemu pocitu vlídného a příjemného okolí. Jedním z parametrů, který  hraje zásadní roli, jak se cítíme a jak vnímáme své okolí je okolní osvětlení. Světlo může být jasné, tlumené, směrové, ale také různých barev a odstínů, může být teplé či studené, může hrát v interiéru hlavní nebo i vedlejší roli. Výrobci svítidel jsou si tohoto trendu zejména poslední doby vědomi a produkují řady svítidel, které by se dalo definovat jako svítidla pro pocitové osvětlení.

Náladové osvětlení do interiéru


Jednou z renomovaných firem, které se věnují výrobě osvětlení primárně určené na vytváření nálady a pohody, je firma Philips, která v současnosti uvádí svítidla řady LivingColors 2.generace. Svítidlo má tvar koule a zdrojem světla je 7 vysoce výkonných LED diod. Kouli můžete buď položit na plochu nebo lze použít držák-stojan a pak toto svítidlo můžete použít například jako stojací lampy, stropní svítidla či umístit na zeď jako svítidlo nástěnné. LED svítidla LivingColors jsou schopna vytvořit miliony barev a je na vás, jestli použijete ovládání přímo na světle nebo praktičtější dálkové ovládání z pohodlí své sedací soupravy. Ovládáním si navolíte přímo konkrétní barvu, jas a intenzitu - žlutou barvu zvolíte pro podzimní šedivé a deštivé dny, zelená barva vás uklidní, červenou barvu můžete použít při tanečním večírku s přáteli a barvu bílou jednoduše při běžném pracovním osvětlení. Při divoké párty můžete experimentovat a nechat svítidlo, aby postupně přecházelo automaticky z jedné barvy spektra do druhé, včetně rychlosti změn barev světelné show.

LED diody jsou moderní vysoce úsporný zdroj světla, což znamená, že vytvoření barevného domova nebude stát vaši kapsu téměř nic. LivingColors - to je revoluce ve vytváření barevného pohodového domova.

Umocněné barvy interiéru i zahrady


Mezi další produkty, které jsou zaměřeny na vytváření určité atmosféry jsou LED svíčky, kde pro příklad uveďme řadu CandleLight Imageo z provenience největšího výrobce světelných zdrojů na světě – Philips. Dekorativní a okouzlující svítidla Imageo vytvářejí skvělou a intimní atmosféru. Přinášejí teplé světlo, které jakoby jemně bliká a vytváří dokonale iluzi zapálené svíčky. Při tomto efektu odpadá riziko otevřeného ohně a horkého vosku, což ocení hlavně rodiny s malými dětmi. Na rozdíl od obyčejné voskové svíčky, svítidla Imageo  CandleLight zaručují až 20 hodin svícení na jedno dobití a lze je snadno dobít bezdrátovou indukční nabíječkou, která zároveň slouží jako držák, pokud svíčky právě nepoužíváme.

Svítidla CandleLight  jsou maximálně odolná povětrnostním vlivům a jsou tedy vhodná i pro venkovní použití – zahrady, balkony, pergoly atd. - jako vhodný doplněk venkovních svítidel.

Nalaďte se do pohody i ve vaně či bazénu


Variantou CandleLight pro bazény, vířivky či vany jsou svítidla AquaLight. Jedná se o sadu tří plovoucích svítidel v bílém provedení. Tato svítidla vytvoří romantickou atmosféru léčivých lázní v koupelně, ale pokud je umístíte například do mísy naplněné vodou, i kdekoliv jinde. Pohodlně a působivě tak na vodě vytvoříte světelný efekt bez komplikací a nákladů a zbavíte se rizika skutečného ohně. Svítidla AquaLight lze opět dobíjet bezdrátovou indukční nabíječkou a vydrží svítit  až celých 20 hodin, kdy se zlehka vznášejí na vodě.

Pocitové osvětlení kdekoliv!


Další možností, jak si zásadně změnit domácí atmosféru, je použít svítidlo Imageo LightStrip White a LightStrip Colour. Jde o trubičku z průhledného plastu, ve které je umístěn LED pásek ve variantách s bílými nebo barevnými LED diodami. Tyto svítidla mají na sobě držáčky, tedy jdou připevnit například pod poličku, do skříně, za televizi a zkrátka všude tam, kde je možno takovýmto přisvícením změnit atmosféru a učinit interiér zajímavějším a útulnějším. Napájení je pomocí napájecího adaptéru a instalace je velmi snadná. LightStrip jdou spojovat až do třech za sebou jdoucích svítidel.



Svítidel, která nějakým způsobem vytvářejí atmosféru našeho domova je mnoho. Pouze však technologie LED diod a systém RGB ( plynulá a nastavitelná změna barev) dokáže zařídit takový jas a takové barvy, které bychom jiným způsobem jen těžko vytvářeli. Velkou výhodou LED svítidla resp. LED diod jsou minimální spotřeba elektrické energie a dlouhá životnost. Vývoj jde však stále dopředu a tak se jistě zanedlouho můžeme těšit na další a další vylepšení a vyšší výkony v pocitovém osvětlení.

Výše zmíněné modely svítidel značky Philips můžete výhodně koupit na www.philips-levne.cz.
08.11.2010 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444