Pochopte svou chladničku

Při výběru ledničky do nové kuchyně narážíme na spoustu odborných termínů a názvů funkcí či technologií, které se často mezi samotnými výrobci liší. Díky tomu si často nevíme rady, co který výraz znamená a můžeme naši volbu splést. Martina Křižáková ze společnosti Candy Hoover ČR vysvětluje nejčastější pojmy v následujícím článku a dává tip na novou řadu chladniček PURO.

Total No Frost, No Frost, Frost Free…

Tyto názvy navozují dojem lednice, ve které se netvoří námraza, ale ne všechny tyto systému fungují na stejném principu a se stejným výsledkem. „Nejvyšší technologií chlazení je funkce, která se obecně nazývá No Frost nebo Total No Frost, ale princip fungování poznáte tak, že v chladící části lednice se v zadní části případně na stropě nachází tzv. multiflow panel s otvory, skrze které proudí suchý chladný vzduch. U takové chladničky se tento systém nachází také v mrazáku, poznáte jej tak, že mezi jednotlivými šuplíky nejsou mrazící kovové rošty a na zadní stěně je podobný panel s otvory jako v chladící části,“ uvádí Martina Křižáková ze společnosti Candy Hoover ČR. V případě takto konstruované lednice nebudete mít nikdy problém s námrazou ani v chladničce, ani v mrazáku.

„Levnější a jednodušší chladničky používají tzv. statické chlazení. Jsou to ty, které nemají v interiéru zadní panel se vzduchovými průduchy a pravidelně se na zadní stěně chladničky objevuje námraza, která je automaticky odtavovaná a odváděna ven z lednice. V oddílu mrazáku jsou kovové rošty, na kterých se námraza udržuje a je nutno jej manuálně odmrazit,“ říká Martina Křižáková a doplňuje: „V dnešní době existuje i mnoho lednic, které kombinují obě výše zmíněné technologie a to tak, že v části chladničky bývá použitá technologie statická (případně ventilovaná s ventilátorem ve stropní části) a v oddílu mrazáku bývá použita beznámrazová technologie No Frost.“ V interiéru spotřebiče si tedy vždy zkontrolujte, jak je každý oddíl řešený.

Jeden nebo dva kompresory

„Existují kombinované chladničky v nejvyšších cenových kategoriích, které mají samostatné ovládání chladničky a mrazničky prostřednictvím přehledného displeje. Některé z nich mají dva kompresory, což umožňuje vypnout samostatně oddíl chladničky a mrazáku. Běžnější bývá, že jsou dva okruhy chlazení, což poznáte z ovládání, ale používá pouze jeden kompresor a není tedy možné vypnout samostatně jeden nebo druhý oddíl nezávisle na sobě,“ vysvětluje Martina Křižáková.

Z toho důvodu mají tyto lednice funkci Dovolená, která umožňuje v případě potřeby zvýšit teplotu v lednici přibližně na 12 °C a udržet teplotu v mrazáku po -18 °C a tím nabídnout nižší spotřebu jako kompromisní řešení. Vždy tedy zjistěte, zda se jedná o jedno nebo dvoukompresorovou lednici. Případně, zda je lednice vybavená funkcí Dovolená, často označovanou jako Holiday.

Invertorový kompresor

S názvem invertorový kompresor se setkáte u nových typů chladniček a znamená jednoduše výhodu tichého chodu, který jde ruku v ruce s nižší spotřebou energie. Navíc na něj u vybraných výrobců (např. Candy) získáte 11 let záruku zdarma.
 

Na co dalšího se při výběru chladničky zaměřit?

„Důležitý parametr kromě velikosti a výbavy je energetická spotřeba, pro jednodušší orientaci označovaná třídami A až A+++. Každé plus navíc přináší 20% úsporu energie oproti kategorii pod ní, tedy třída A+++ je až o 60 % úspornější oproti třídě A. Chladnička je v neustálém provozu po celý rok, proto je právě tento parametr podstatný,“ radí Martina Křižáková.

A doporučit můžeme nové chladničky PURO právě od značky Candy. Jsou elegantní v prémiovém skleněném provedení ve třech odstínech – černá, stříbrná a bílá – s integrovanou rukojetí a zanořeným dotykovým displejem. Nabízejí beznámrazový Total No Frost v chladící i mrazící části, tichý chod zajišťuje právě invertorový kompresor, a navíc jsou úsporné v energetické třídě A++. Interiér je uzpůsobený pro efektivní uchovávání potravin, Chiller Fresh Zone je vhodný na čerstvé potraviny, umožňuje uložit maso, ryby a sýry při správné teplotě (-2 °C, +3 °C). Nový průhledný Crisper umožňuje optimální skladování ovoce a zeleniny, aby vydržely déle čerstvé. Doporučená cena je 13 990 Kč.
18.06.2019 | PR
  • CANDY HOOVER ČR, s.r.o.

    Candy Hoover patří mezi nejvýznamnější evropské výrobce domácích spotřebičů. V portfoliu společnosti je italská značka Candy s více než 70letou tradicí a původem americká značka Hoover založená před 100 lety. Pod logem obou značek najdete kompletní sortiment volně stojících i vestavných domácích spotřebičů, pod značkou Hoover navíc i velmi širokou nabídku vysavačů, parních mopů a žehliček.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444