Po stopách Gaudího architektury: Park Güell

Barcelona je bezpochyby město, které vás uchvátí. Kulturou se hlavní město Katalánska jenom hemží a kromě kulinářských zážitků a uměleckých představení na vás čeká také strhující architektura. Gaudího veleslavná katedrála La Sagrada Família není jedinou stavbou tohoto architekta. Jedním z jeho dalších velkých počinů je Park Güell - pohádkový park, který si u Gaudího objednal hrabě Güell.

Historie

Park Güell nese jméno po muži, který si stavbu objednal a celou ji financoval - hraběti Güellovi. V roce 1900 dostal Gaudí nabídku vybudovat rodinné sídlo s výhledem na moře. Místo, které bylo pro stavbu vybráno (kopec Carmel), splňuje tyto podmínky více než uspokojivě. Původně se mělo jednat o rodinné sídliště, ze kterého se nakonec stal spíše “park”. Od počátku staveb byla většina domů v parku Güell obydlena rodinou hraběte Güella nebo samotným Gaudím. Finanční problémy, zastaralé smlouvy nebo nepříliš dobrá doprava na místo nakonec vyústily v odchýlení od původních plánů. V roce 1926, po smrti hraběte Güella, město odkoupilo pozemky a udělalo z místa městský park.
 

Pohádkový park

Kromě úžasných budov, kterými je park protkaný, tu narazíte také na spoustu různých soch či sousoší, mostů, lávek nebo netradičních laviček. Úžasné je také spojení s přírodou. Nejenže stavby nijak nenarušují přírodní zátiší a velmi hezky ho doplňují, park je navíc plný exotických květinových záhonů, kaktusů a sukulentů nebo desítky let starých palem. Jedním z příkladů takové souhry je sloupová síň vytesaná do kamene, která působí jako by ji stvořila příroda sama.
 

Hned u vstupu do parku vás překvapí dvě překrásné budovy. Jedna z nich má dokonce poměrně vysokou věžičku, která rozhodně upoutá vaši pozornost. Obě budovy jsou otevřené - jedna funguje jako prodejna suvenýrů a druhá skrývá dobový nábytek a vybavení a je otevřená k prohlédnutí, fronty u vstupu jsou však doslova nekonečné a člověk si musí řadu vystát.
 
 
Hned naproti vchodu vás zcela jistě ozáří odlesky paprsků slunce odrážejících se od střípků mozaiky. Krásně zdobené schodiště, plné mozaikových obrazců, rozhodně stojí za fotku. Dominantou schodiště je fontána s ještěrem, přesněji řečeno salamandrem, který se stal symbolem celého parku. Ještěr je samozřejmě pokrytý úžasnou mozaikou a kromě estetického aspektu Gaudí myslel také na funkčnost - ještěr odvádí dešťovou vodu pomocí potrubí do podzemní cisterny, ze které může být později čerpána.
 
 
Po schodišti lze pokračovat do sálu sto sloupů - místo, které vás v letním horku příjemně ochladí. Hned vedle je navíc krásná zahrada se spoustou laviček. Plošina, kterou sloupy nesou, také poslouží jako rozhledna - je zde překrásný výhled na celou Barcelonu.

 

Je vstup do parku zadarmo?

Park Güell kombinuje dvě zóny, jednu placenou a jednu neplacenou. Placená část vám umožní přístup k těm nejhezčím stavbám, ale pokud plánujete jen příjemnou procházku po vyprahlých exotických stezkách, neplacená část vás zajisté nezklame. Vstup do placené části je omezený na určitý počet lidí, takže se brány otevírají každou půl hodinu. Lístky lze samozřejmě zakoupit online dopředu za cenu okolo 10 euro za osobu.

 

Jak se do parku dostat?

Cest, jak se do parku dostat, je samozřejmě mnoho. Pro milovníky pěší turistiky to lze i po svých, ale celou cestu půjdete do kopce. Nejpříjemnější volbou je využít autobus, který jede přímo k Parku Güell a je zadarmo, pokud si zakoupíte vstupenky předem na internetu. Autobus výráží každých 15 minut ze stanice Alfons X, na kterou se opět dostanete tamější hromadnou dopravou.
 
 
Pokud máte rádi přírodu uprostřed městské zástavby, Park Güell je to pravé místo, které byste v Barceloně měli navštívit. Vyprahlá krajina a exotické rostliny ve spojení s unikátní architekturou opravdu působí jako z jiného světa. Při návštěvě Barcelony tedy rozhodně zvažte i tento Gaudího skvost, nebudete litovat!
14.08.2019 | Petr Zahradník

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444