Po stopách Gaudího architektury - La Sagrada Família

Hlavní město Katalánska se bezpochyby řadí mezi nejhezčí města Evropy. Barcelona vám nabídne spoustu kulturních zážitků, počínaje netradiční kuchyní přes místní koncerty až po strhující architekturu. Katalánský modernismus - architektonický směr, jehož velkým protagonistou byl právě Antoni Gaudí, je zcela určitě naprostý unikát v rámci celé Evropy. Patrně nejvýznamnější dominantou tohoto směru je Gaudího životní dílo - chrám Sagrada Família.

La Sagrada Família, česky také Chrám smíření, zasvěcený Svaté rodině, vás na první pohled zaujme svou mohutností. Stavba bude po svém dokončení úctyhodných 170 metrů vysoká. Doslova se tyčí do nebes nad Barcelonou a je viditelná ze všech zákoutí rušného města. Pravděpodobně nejpozoruhodnějším aspektem celé stavby je právě to, že ještě nebyla dokončena.
 

Historie

Původní stavební práce započaly již v roce 1882. Gaudí převzal projekt po svém předchůdci Paulo del Villarovi rok po zahájení staveb. Gaudího cílem bylo vybudovat takzvanou “poslední velkou svatyni křesťanství”, čemuž napovídá velmi bohatá křesťanská výzdoba celého chrámu. Jedním z takových očividných znaků křesťanství je počet věží, kterých je dohromady 18 a symbolizují 12 apoštolů, 4 evangelisty, Pannu Marii a nejvyšší z nich, která ještě není postavena, Ježíše Krista. Sám Gaudí zasvětil této stavbě celý svůj život. Byl celým projektem tak zaneprázdněn, že takřka nepečoval o svůj zevnějšek. Proto také, když v roce 1926 přišel o život tím, že ho přejela tramvaj, lidé mysleli, že se jedná (podle vzhledu) o žebráka. Až několik dní poté zjistili o koho opravdu jde a z jeho úmrtí se stala národní tragédie.
 
 
Po Gaudího smrti vyvstala klíčová otázka - zda by měl chrám být vůbec někdy dokončen. I dnes se najdou zastánci názoru, že by bylo více než symbolické stavbu nikdy nedokončit. Navzdory těmto pohnutkám však stavba po jeho smrti pokračovala a ačkoliv se i dnes dodržují původní podklady, práce probíhají trochu odlišně. Svůj podíl na tom dozajista nese i použitá technika, která je dnes na zcela jiné úrovni než před sto lety. Ke kompletní dostavbě celého chrámu by mělo dojít v roce 2026, tedy 144 let od začátku staveb a sto let od Gaudího smrti.
 

Forma

Chrám Sagrada Família kombinuje osobité pojetí gotiky spolu se zakřivenými tvary secese, jež se navíc stala dominantním směrem, který ovlivnil katalánský modernismus. Díky rozložení města a šachovnicovému systému ulic je chrám nápadně kratší, co se týče délky. Další zvláštností, která nabourává konvenci klasického pojetí chrámů, jsou 3 různé fasády a portály.
 
 
Sagrada Família překypuje křesťanskými symboly. Jedním z nich jsou již zmíněné věže, kterých bude dohromady 18. Věž Ježíše Krista, která bude zároveň nejvyšší (170 m), byla Gaudím navržena tak, aby nebyla vyšší než nedaleký kopec Montjuic - Gaudí údajně nechtěl svou stavbou převyšovat dílo boží.
 

Velkolepé fasády

Dalším z význačných znaků chrámu jsou 3 různé fasády symbolicky směřující na různé světové strany.

Fasáda Narození, smeřující na severovýchod, byla první dokončenou fasádou a nese největší Gaudího vliv. Výzdoba této fasády v sobě nese prvky zrození a života. V základnách sloupů jsou například vyobrazeny želvy nebo chameleoni - symbol změny.
 

Fasáda Umučení, směřující na jihozápad, působí naopak velmi stroze. Design této fasády používá ostré tvary a přímky, které připomínají kosti. Výjevy na Fasádě Umučení jsou věnovány poslední noci před ukřižováním Krista.
 

Fasáda Zmrtvýchvstání, která směřuje na jihovýchod, bude naznačovat vzestup k bohu. Výstavba byla zahájena v roce 2002. Součástí fasády budou například symboly 7 smrtelných hříchů a ctností.

 

Je Sagrada Família opravdu tak jedinečná?

Odpověď na tuto otázku je vskutku jednoduchá - ano, je. Podívat se na vlastní oči na chrám, který ještě nebyl dokončen, rozhodně stojí za to. Pokud někdy v budoucnu budete navštěvovat Barcelonu, rozhodně si nenechte tento skvost ujít. Vstupné do interiéru chrámu sice není nejlevnější, ale můžete si například pořídit hromadnou vstupenku i do dalších Gaudího počinů, která ve výsledku vyjde na zhruba 35 euro. Interiér chrámu působí opravdu magicky a úžasnou hru světel a stínů pronikajících skrze vitráže nedokáže zachytit ani ten nejlepší fotoaparát na světě. Při další návštěvě Barcelony tedy rozhodně neváhejte a pociťte energii této velkolepé stavby na vlastní kůži!
08.08.2019 | Petr Zahradník

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444