Po stopách Gaudího architektury: Casa Batlló

Gaudího architektura vytvořila v srdci Katalánska zcela jistě nesmazatelnou stopu. Kromě chrámu La Sagrada Família a pohádkového Parku Güell, který je spíše na okraji města, naleznete další překvapení přímo v centru - na tříde Passeig de Gracia. Dalším počinem Gaudího neotřelého architektonického umu je Casa Batlló, městská vila v centru Barcelony.

Casa Batlló je další úžasnou stavbou z dílny architekta Antoni Gaudího. Městský dům, který leží na velmi známé barcelonské třídě Passeig de Gràcia, není jedinou extravagantní stavbou v této oblasti. Další dva domy - Casa Amatller a Casa Lléo Morera jsou dílem Gaudího současníků, kteří spolu s Gaudím soupeřili o to, jak by měl vypadat moderní sloh. Nejznámější z těchto tří staveb se stal právě městský dům Casa Batlló.
 

Historie

Původní dům kde dnes stojí Casa Batlló byl postaven již v roce 1875. Na počátku dvacátého století ho zakoupil jistý Josep Batlló, zámožný průmyslník, který dům svěřil do rukou Gaudího. Josep Batlló chtěl původní stavbu srovnat se zemí a postavit zcela nový dům, Gaudí ho však přesvědčil, že bude lepší dům pouze přestavět. V letech 1904 - 1906 Gaudí kompletně předělal obě fasády, střechu a interiér a vznikla tak další ikonická stavba barcelonské zástavby.
 

Vzhled a kontroverze

Místní této stavbě někdy přezdívají dům kostí nebo dům draka. Fasáda směřující do ulice byla na svou dobu naprosto unikátní. Je tvořena pískovcem pokrytým mozaikou, která je pro Gaudího typická. Fasáda také vyniká tím, že zde téměř nenaleznete přímé linie. Sloupy na balkonech v prvním patře připomínají kosti a balkony samotné pak kusy lebek.  Právě kvůli tomu se domu přezdívá “dům kostí”. Druhá přezdívka je pak odvozena od pestrobarevné střechy, která připomíná ještěří kůži. Podle některých pak střecha samotná navíc připomíná draka.
 
 
Kvůli svému vzhledu, který očividně vyčnívá z okolní zástavby, způsobila stavba velký rozruch. Občas je považována za jednu z nejpodivnějších staveb v Evropě. Nezvyklé kombinace barev a strašidelných výjevů působí opravdu unikátně.


Vyplatí se dům navštívit?

Gaudího stavby jsou v Barceloně velkým komerčním trhákem. Ceny za vstup do Casa Batlló se obvykle pohybují od 25 do 35 euro. Ceny se liší podle toho, zda chcete průvodce či ne a zda vám nevadí si vystát frontu. Kromě klasických prohlídek interiéru se dá dům navštívit i v noci, kdy si můžete užít živý koncert na střešní terase Casa Batlló.
 
 
Všechny Gaudího architektonické počiny rozhodně stojí za to zhlédnout. Katalánský modernismus je vskutku jedinečný a na nic podobného v našich končinách nenarazíte. Pokud se rozhodnete stavby navštívit, rozhodně se vyplatí koupit si hromadné vstupenky předem. Vyjdou o mnoho levněji a navíc nebudete muset stát v nekonečných frontách u kasy. Až tedy budete navštěvovat hlavní město Katalánska, rozhodně nezapomeňte na Gaudího!
22.08.2019 | Petr Zahradník

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444