Plovoucí podlahy krok za krokem

Pokládka plovoucí podlahy je, ač to zprvu nevypadá, celkem jednoduchá záležitost, kterou šikovný domácí kutil zvládne levou zadní. (Dodrží-li ovšem všechna pravidla.) Radost z dobře odvedené práce je pak bonusem k nezaplacení. Tak se pojďme podívat jak na to.
 

Základní informace o plovoucích podlahách

Když řekneme plovoucí podlaha, tak se jedná o druh pokládky, kdy se podlahovina nelepí k  podkladu, nýbrž se pouze na podklad pokládá a spojuje se pomocí systému klik – klak, známém taky jako systém pero – drážka či zámkový spojovací systém.

Plovoucí podlahu si můžeme představit jako dřevěné puzzle, které lze složit a v případě změny podlahy, přesunutí či potřeby výměny lamely (poškrábaná, uražená, prostě jakkoliv zničená) opět rozebrat.

Výběr vhodné plovoucí podlahy

Plovoucí podlahy dělíme na jednotlivé druhy dle použitého materiálu na nášlapnou plochu:

Laminátová plovoucí podlaha
Laminátové plovoucí podlahy patří mezi nejoblíbenější podlahy díky svým vlastnostem i nízké pořizovací ceně. Hodí se zejména do bytových prostor, její předností je snadná montáž odolnost, barevná stálost, snadná údržba a velký výběr napodobenin dekorů dřeva, mramoru, korku, kamene a dlažby.

Mezi přední výrobce patří společnost Egger, která nabízí nepřeberné množství kombinací různých typů lamel a barevných dekorů. V kolekci Egger Pro Laminát najdete například dokonalé lamely imitující starou prkennou podlahu s rysy dřevěných prken či selských dekorů.

Vinylová plovoucí podlaha
Vinyl je na došlap měkký a teplý a snadno se udržuje. Vinylové podlahy se prodávají ve třech provedeních, lepené, click a multilayer a také v několika variantách zátěže .V této kategorii
jsou i podlahoviny se speciální voděodolnou úpravou, tudíž je lze použít i do koupelen, kuchyní a chodeb. 

Hodí se nejen do bytových prostor, ale i do komerčních či průmyslových budov. Novinkou ve světě vinylových podlah je rigidní vinylová podlaha od světového výrobce podlah Gerflor. Tato podlaha je tvarově stabilní a velmi odolná proti opotřebení. Hodí se pro rekonstrukce starší domů, je vhodná do prostor se zvýšenou vlhkostí a je také vhodná pro podlahové vytápění.
 
Kolekce rigidní vinylové podlahy Gerflor Home Rigid je určena do bytových prostor, vyznačuje se snadnou pokládkou a speciální ekologickou povrchovou úpravou PUR+Mat.
 
Kolekce vinylové podlahy Gerflor Traffic Rigid je navržena spíše pro komerční prostory, ale hodí se i do bytových prostor se zvýšenou zátěží. Disponuje integrovanou podložkou a vybrat si můžete z dvanácti dekorů.
 

Dřevěné plovoucí podlahy

Jak již název napovídá, tak v této kategorii hraje prim právě dřevo, které se díky nestárnoucímu designu sedí do všech útulných prostor. Masivní třívrstvé podlahy se pokládají zámkovým systémem, vyznačují se vysokou odolností, výběrem atraktivních dekorů a povrchových úprav. 

Mezi nejznámější výrobce plovoucích dřevěných podlah patří firma Boen, která nabízí kolekci Boen Desingwood, s technologií Boen X-pres, která zaručuje snadnou a rychlou montáž. Česká firma Esco nabízí masivní podlahy s velkým výběrem různých tvarů lamel a olejovaným, kartáčovaný nebo postaršeným povrchem, které patří do tradičních i moderních prostor.

Dříve než začneme s pokládkou plovoucí podlahy

Pečlivě změříme místnost, ve které zamýšlíme novou podlahu. Pomocí vzorečku šířka x délka (obojí v metrech) si spočítáme plochu, na kterou budeme podlahu pokládat (m2). K výsledku přičteme ještě 20% vždy je lépe mít kus lamely navíc ať už na výměnu, přířezy či když se kousek prostě nepovede. Koupenou plovoucí podlahovinu nechte aklimatizovat 48 hodin na rovném povrchu při minimální teplotě 18 stupňů.


Příprava podkladu

Podklad musí být zbavený nečistot a pokud možno bez větších nerovností. Menší nerovnosti
se srovnají podkladovými pásy. Větší nerovnosti je třeba vyrovnat nivelační stěrkou, kterou
musíme nechat řádně vyschnout a zatuhnout. Pokud je podklad vlhký použijeme parotěsnou folii, která plovoucí podlahu chrání vůči spodní vlhkosti.
 
Na podklad položíme kolmo k budoucí podlaze, podkladové izolační pásy (tlumí kročejový hluk, vyrovnávají mírné nedostatky, zlepšují rozvod tepla). Pásy pokládáme těsně vedle sebe bez mezer či překládání jednoho pásu přes druhý.
 

Samotná pokládka

Podkladová část je hotová, a tak se můžeme pustit do pokládky. Kolem stěn je nutné nechat expanzní mezeru (plovoucí podlahy stále pracují - rozpínají se, díky mezeře k tomu mají prostor a nebudou se ve spojích stlačovat či rozpojovat) o šíři cca 1 cm. K dodržení stejné expanzní mezery u všech stěn nám pomohou distanční klínky. Ideální místo na položení prvního dílu je levý roh místnosti proti dveřím. Díly vždy pokládáme perem ke zdi a první řadu spojujeme pomocí kratších částí.
 
Pero zasuneme do drážky a z druhé strany jemně přiklepneme gumovou paličkou přes prkénko (nedojde tak k poškození zámků). Pokračujeme stejným způsobem, dokud nedojdeme k poslední lamele v řadě. Poslední lamelu si otočíme o 180 stupňů, vyznačíme si na ní požadovanou délku (nezapomínáme na odstup od stěny) a odřízneme (pokud řežeme ruční pilou, tak vždy z
vrchu, zatímco elektrickou ze spodu).

Zasadíme poslední lamelu do řady. Přesuneme se na další řadu, kde postup opakujeme, avšak nesmíme zapomenout na přesazení spojů minimálně o 40 cm. Stejným způsobem pokládáme podlahu po celé místnosti, až se dostaneme k poslední řadě. Pro poslední řadu je nutné určit šířku lamel. Vezmeme lamelu, kterou přiložíme na předposlední řadu, a vyznačíme si správnou šířku (opět nezapomínáme odečíst šíři na expanzní mezeru). 

Lamelu podél čáry seřízneme a můžeme vložit ke zbytku podlahy. Nyní máme podlahu dokončenou a můžeme připevnit podlahové lišty. Jak vidíte, výběr plovoucích podlah je velmi široký a pokládku podlahy s troškou škovnosti zvládnete také sami.
 
Více informací najdete na https://www.supellex.cz/plovouci-podlahy.
18.01.2021 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444