Plněný lilek s kuskusem

Procházeli jste doteď v obchodě kolem lilku, neboli baklažánu bez povšimnutí? Nevíte, jak s touto zeleninou naložit? Přitom je podle kuchařů vhodný právě pro začátečníky. Lilek se totiž dobře porcuje, připravuje i kombinuje s dalšími surovinami.

Ingredience

lilek
1 větší cibule
4 stroužky česneku
200 g anglické slaniny
4 rajčata
bazalka (petržel)
sůl, pepř
kuskus
200 g tvrdého sýru

Postup
Lilek podélně rozřízneme, posolíme a necháme „vyslzet", poté osušíme, tím se z lilku dostane nahořklá chuť. Vyjmeme dužinu, necháme stěny asi 1 cm široké. Dužinu nadrobno nakrájíme. Nakrájíme si anglickou slaninu, cibuli, česnek a dáme na pánev, necháme chvilku pražit a pak přidáme dužinu lilku. Osolíme, opepříme. Směs pražíme asi 10 minut.
Rajčata nakrájíme na větší kousky, přidáme je na pánev a necháme změknout. Směs dochutíme, odstavíme z plotny a přidáme nasekanou petržel s bazalkou, promícháme. Směsí naplníme vydlabané lilky a posypeme je nastrouhaným sýrem. Doporučuji výrazný sýr, jako například parmazán nebo kozí sýr. Dáme zapéct do trouby rozehřáté na 150 - 170 stupňů, zapékáme asi 15 min, můžeme je trošku podlít vodou. Pro ty, kteří nemají k dispozici troubu, můžeme zapékat i na pánvi: na pánvi necháme zbytek směsi, podlijeme trochou vody a umístíme plněné lilky. Přikryjeme pokličkou a na mírném ohni necháme asi 20 min dusit, až bude lilek měkký. 
 
Kuskus jako příloha
Kuskus připravíme klasicky podle návodu a buď ho ponecháme jen tak, nebo ho smícháme s částí připravené směsi, která se nám do lilků nevešla.


08.09.2020 | Alena Vaculová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444