Plán snižování energetické náročnosti budov

Bořek Stavitel a evropský komisař pro energetiku Andris Piebalgs předali jedné z Evropských škol v Bruselu energetický certifikát.

Bořek Stavitel a evropský komisař pro energetiku Andris Piebalgs předali jedné z Evropských škol v Bruselu energetický certifikát.

Evropa 19.10.2006 v Bruselu zahájila svůj nový akční plán pro snižování energetické náročnosti budov. Bořek Stavitel, postavička dobře známá evropským dětem předškolního věku, a Evropské sdružení výrobců izolací Eurima přicházejí do škol a vysvětlují dětem, jak je důležité okamžitě začít snižovat energetickou náročnost stávajících budov ve všech zemích Evropské unie.

Závratně vysoké ceny energií, zvyšující se emise skleníkových plynů, potřeba vytvářet nová pracovní místa a zajišťovat hospodářský růst, to jsou ožehavé otázky nejen pro Evropu současnosti. Její budoucí úspěch je nyní závislý na snižování energetické náročnosti jako nikdy předtím.

 

Proto také Bořek Stavitel vysvětloval 19.10.2006 dětem na jedné z Evropských základních škol v Bruselu, jaké možnosti jsou pro snížení energetické náročnosti přímo v jejich školní budově a co pro to bude třeba udělat. Ptal se jich: DOKÁŽEME TO? Ve stejnou dobu Evropa zahájila svůj Akční plán pro snižování energetické náročnosti budov, v němž ministrům členských zemí ukazuje, jaký je potenciál pro snížení energetické náročnosti budov v jejich zemích a co pro jeho využití musejí udělat. Klade jim stejnou otázku: DOKÁŽEME TO?

Budovy se v celé Evropské unii podílejí na spotřebě energií ze 40 %. Tento podíl přitom můžeme jednoduchými opatřeními, jako izolováním střech a obvodových stěn, snížit na polovinu. Proto je zaměření na budovy tak důležité. Očekává se, že snížení energetické náročnosti budov přinese úspory nákladů na energie ve výši 270 mld. eur ročně, snížení emisí oxidu uhličitého o 460 mil. tun ročně (víc než celkový závazek Evropy podle Kjótského protokolu), nižší spotřebu energií odpovídající úsporám ve výši 3,3 mil. barelů ropy denně a vytvoření zhruba 530 000 pracovních míst. Na otázku Evropy „DOKÁŽEME TO?“ tak musejí všechny národní vlády odpovědět rozhodným „ANO, DOKÁŽEME!“.

 

„Akční plán Evropské komise je velkým krokem tím správným směrem, ale teď potřebujeme, aby národní vlády převzaly Bořkův postoj, a začaly podporovat návrhy Evropské komise na snižování energetické náročnosti budov. Potřebujeme od ministrů jasné „ANO, DOKÁŽEME TO“, říká Horst Biedermann, generální ředitel organizace Eurima, která sdružuje všechny  významné výrobce izolací z minerální vlny v Evropě, a dodává k tomu: „Nepodceňujme vliv izolace v budovách. Jak prokázala naše nedávno zveřejněná zpráva Ecofys VI (2006), při stávajících cenách energií bychom mohli ročně ušetřit 270 miliard eur, kdyby byly domy a budovy v Evropě lépe izolované.“

 

„Snižování energetické náročnosti budov vyžaduje kroky na úrovni EU, na národní i na místní úrovni“, vysvětluje Dana Hochmannová, marketingová manažerka Rockwool a.s., a dodává: „Jako první krok je ale nutné plně podpořit Evropu a její akční plán. Potřebujeme, aby pan ministr Říman podpořil konkrétní návrhy Evropy pro budovy. Potřebujeme, aby pan ministr Říman řekl jasné „ANO, DOKÁŽEME TO“.

 

V listopadu 2006 bude Akční plán Evropské komise projednáván ministry členských zemí. Sdružení Eurima je vyzývá, aby podpořili návrhy Evropské komise, zejména pak návrhy na:
- zrušení podmínky minimální podlahové užitné plochy 1 000 m2 stanovené ve směrnici EPBD pro renovaci stávajících budov,
- zavedení minimálních standardů energetické náročnosti pro budovy ve všech členských zemích EU
- zřízení národních fondů na snižování energetické účinnosti budov, které by se podílely na financování opatření na snižování nákladů.

Společnost Rockwool a.s. trvale hledá nové způsoby, jak zvýšit povědomí o důležitosti enviromentální problematiky bydlení. Toto téma společnost otevřela již v loňském roce zveřejněním mezinárodní Ekologické zprávy, podávající nejnovější informace o tom, jaký dopad na životní prostředí má nešetrný provoz domů a budov. Dalším krokem v úsilí zaujmout odbornou i laickou veřejnost a upozornit ji na problematiku nízkoenergetické výstavby je realizace soutěže o český nízkoenergetický dům roku 2006 „ROCKHOUSE“. Více informací naleznete na www.rockwool.cz.
30.10.2006 | tz - Rockwool
  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444