Pět zásad barevného ladění tradiční kuchyňské linky

Seznam top trendů v kuchyňském designu na rok 2010 dává za pravdu milovníkům tradičních kuchyní. Kuchyňské trendy dlouhodobě zkoumá prestižní britská interiérová asociace The National Kitchen & Bath Association. Ukazuje se, že trendem číslo jedna v současném světě kuchyní je pokračující obliba tradičních spíše než moderních stylů.

Podle diskusí na internetu a prodejnosti různých typů kuchyní tradičním kuchyním před extravagantními dává přednost i většina českých zákazníků. Ne každý ale umí  kuchyň správně barevně doladit. Práce s barvami a ladění kuchyňské linky není složité, stačí jen mít na paměti několik zásad a pravidel.

Pravidlo první: tlumené odstíny

Barevnost tradiční kuchyně je decentní, praktická a nepodléhá dobovým výstřelkům. Kouzlo tradiční kuchyně tedy spočívá v použití neutrálních barev jako základu. Neutrální kuchyňské skřínky jsou jako dobře kombinovatelné kousky vašeho šatníku. Bílá, béžová, šedá, různé tóny hnědé či červené plus přírodní odstíny dřeva – to jsou barvy, které budou vaší kuchyni vždy slušet.  Neznamená to v žádném případě, že by kuchyňská linka měla být nudná a fádní. Citlivá kombinace odstínů dřeva a barev udělá z tradiční kuchyně – kuchyň krásnou a stylovou.

Pravidlo druhé: S výraznými barvami šetřete


Výrazné a jasné barvy jsou kořením tradiční kuchyně. Musíme s nimi však zacházet jako s vzácným kořením. Výrazné barvy se v tradiční kuchyni používají jako takzvané barvy doplňkové. Ty teprve dodají celkově neutrálně laděné kuchyni osobitost. Zlaté pravidlo tradiční kuchyně praví, že s kuchyněmi je to jako s oblečením. Pokud nejste zrovna fanoušek hippie, doporučuje se kombinovat maximálně dvě výrazné barvy.

Pravidlo třetí: Přírodní tóny dřeva

Tradiční a nejosvědčenější dřevěné materiály pro použití v kuchyni jsou bříza, javor, olše, buk, dub a třešeň. Přírodní tóny dřeva přidají kuchyni na útulnosti. A hřejivé jsou i na dotek. Jsou krásným základem pro barevné dolaďování pomocí desek, textilií, podlahů či obložení. Pokud se nemůžete rozhodnout, který odstín dřeva zvolit, zohledněte také vlastnosti jednotlivých druhů.

Bříza - Bříza kuchyň prosvětluje a opticky zvětšuje. Přitom je méně náročná na údržbu než čistě bílý povrch. Kombinovat ji můžete se všemi barvami. Jako doplňkovou barvu si můžete dopřát kontrastní červenou či černou.
Třešeň - Má hladkou, jednolitou texturu a vypadá skutečně elegantně. Je k mání v různých odstínech, ale nejoblíbenější je tmavě hnědočervená. Působí útulně a hřejivě. Pro doplnění třešňového odstínu dřeva je nejvhodnější bílá a smetanová.
Javor
- Javorové dřevo patří k nejnovějším trendům v oblasti kuchyňské výroby, přesto je tradičním a elegantním materiálem. Má jemnou strukturu a lze jej snadno dotónovat podle potřeby a v souladu s celkovým stylem. Nádherný a zvláštní je kupříkladu šedý javor. Tmavě šedá, černá, modrá, nebo zelená jako doplňkové barvy javoru dají vyniknout. 
Olše - Olše je teplá, středně světlá a má jemnou texturu. Podobný odstín má také buk. Olši a buku sluší pro doladění žlutá a oranžová. Žluto-oranžové ladění je optimistické a mladistvé.
Dub - Oblíbenost dubu je nasnadě. Má výraznou texturu, kterou lze ztmavit nebo naopak zesvětlit. Kouzlo starých časů dokonale navodí dub rustikal.
Exotické dřeviny - Velkou popularitu získává i výrazná textura exotických dřevin, jako jsou zebrano, wengé či teak.

Pravidlo čtvrté: Bílá, bílá, bílá... komu by se nelíbila?

Bílá je sázkou na jistotu. Bílá kuchyň působí vzdušně a čistě. Bílá, krémová či šedá mají tu výhodu, že se hodí jak ke klasickému, tak tradičnímu, venkovskému či současnému stylu. Bílá byla vždy v oblibě a zdá se, že z módy nikdy nevyjde. Bílá dvířka vhodně ozvláštňují zajímavě řešený profil. Světlá dřeva jako jasan, bříza, javor nebo méně známá olše jsou zase krásná i bez profilu. Krášlí je přirozená textura dřeva. Dřevěný základ tak můžete perfektně sladit s bílými dvířky. K bílé se nejlépe hodí prokreslenější dub či buk. Osvědčenou klasikou je také odstín kapučíno a kombinace smetanové s hnědou, trendy jsou i ostatní pastelové barvy. Bílá či krémová kuchyňská linka je také ideální volbou, pokud si chcete dopřát tmavou podlahu či výraznou kuchyňskou výmalbu.

Pravidlo páté: Chytré barevné akcenty

Neutrální oděv doplňují a oživují zajímavé doplňky jako boty, kabelka, náušnice. Nejrůznější akcenty jsou třešničkou na dortu také tradiční kuchyně. Doplňky, které dodají šmrnc a osobitý vzhled vaší kuchyni mohou být spotřebiče – aktuálně na trhu vede kombinace ryzí oceli a hladkého skla. Podle letošního veletrhu kuchyní Eurocucina právě použití skla představuje nejnovější trend v oblasti kuchyní. Sklo můžete použít na dvířka, police nebo i obklady stěn. Ideální je v kombinaci s tmavým dřevem, zelenou totiž mají kontrasty: tmavé - světlé, lesklé – matné, chladné – teplé. Pokud jste milovníci barev a nedokážete se smířit se strohou kuchyní, pohrajte si s detaily. Výborným prostředkem, jak dodat kuchyni barevnost, jsou textilie. Na jaře můžete mít závěs, prostírání a ubrus třeba jablkově zelené, které právě frčí, v zimě zase červené nebo fialové. Cenová investice bude minimální a efekt veliký. Pro vyladění stylu zakomponujte do prostor kuchyňské linky třeba retro obrázek nebo servis po babičce. Pokud vás přeci jen láká moderna, nebojte se výrazných barevných reprodukcí nebo designových kousků. S detaily si rozhodně vyhrajte, mohou totiž celkový dojem z tradiční kuchyně zcela shodit, ale také doladit, podtrhnout a umocnit.

Článek vznikl ve spolupráci s internetovým obchodem Nabytek-forliving.cz.

08.10.2010

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444