Pět otázek pro architekta Hynka Maňáka

Před nějakým časem jsem byla na návštěvě u známých. Hostitelka se předháněla v kulinářských specialitách a pán domu bedlivým okem sledoval, aby dno skleniček neoschlo.http://crm.bydleni.cz/edit/redakce/clanky_nove.php

Sešlost to byla vskutku velkolepá, ale cítila jsem se jaksi nesvá, něco mi vadilo. Až teprve druhý den doma, u mého malého pohodlného stolu, mi to došlo: byla to noha stolu, která neodbytně překážela, kamkoliv jsem pohnula kolenem. Zkrátka bylo nás víc, než stůl dokázal pojmout.

Přimělo mě to k úvaze, jak málo přemýšlíme, když si stůl pořizujeme, jak opomeneme některé důležité detaily a potom se dlouhá léta hrbíme u příliš nízkého stolu nebo do sebe při každém obědě vrážíme lokty. A protože nejlepší je přebírat informace u odborníků, obrátila jsem se na člověka fundovaného a s bohatými praktickými zkušenostmi. Výsledkem je rozhovor, kde jsme se spolu s Ing. arch. Hynkem Maňákem pokusili zodpovědět vše podstatné, co bychom při výběru jídelního stolu měli zohlednit.

 

Aby se nám u stolu pohodlně sedělo, měl by mít zřejmě optimální rozměry. Kolik místa počítáme pro jednu osobu a jaká by měla být průměrná výška jídelního stolu. Jak veliký stůl si pořídíme pro 2, 4 nebo 6 osob tak, aby se nikdo nemusel tísnit?

Jídelní stůl a jeho rozměry bychom měli posuzovat jednak v návaznosti na rozměry mistnosti, ve které se nachází, ale také k druhu stolování, ke kterému má sloužit. Například obyvatelé některých typů panelových domů se musí spokojit s rozměrem stolu 80 x 120 cm, protože větší by se jim do jídelního koutu v kuchyni ani nevešel. Přestože se tento rozměr stal jakýmsi standardem, neposkytuje dostatek pohodlí a komfortu pro stolování 4 osob.

Druhou otázkou je předpokládaný účel a úroveň stolování. Chceme-li však hovořit o vyšší kultuře stolování, musí jídelní stůl umožnit nejen dostatečný odstup stolovníků mezi sebou. aby měli dostatek místa pro lokty. Dále je důležitý prostor na jídelním stole pro jídelní servis, ale také pro další příslušenství jako je polévková mísa, solníčky, pepřenky, lahvičky s octem a olejem. dresinky, případně vázu. Rozměr jídelního stolu začne potom výrazně narůstat. Pro 4 osoby pak musíme počítat s jídelním stolem alespoň 130 x 85 cm, lépe však 135 x 90 cm. Zjednodušeně lze říci, že více prostoru na jídelním stole nevadí, proto vždy doporučuji volit větší rozměr stolu, jaký jen umožní rozměr jídelny.


Výška jídelního stolu může být také různá, ale měla by se vázat na výšku sedacího nábytku, který se také může občas lišit. Standardní výšce židle 46 cm odpovídá výška stolu cca 75 cm. Někdy se jídelní stoly pro pohodlnější stolování snižují až na výšku 72 cm. Výrazně vyšším osobám však vyhovuje naopak větší výška, 77 až 80 cm. Výška 75-76 cm zůstává jakýmsi standardem. Jiným problémem však může být dostatečná výška lubu stolu (tj. rámu pod stolovou deskou), která by v žádném případě neměla být nižší než 66 cm. Vyšší postavy mohou mít problém se nohama pod některé stoly vůbec nasoukat.

Pomineme-li designové zvláštnosti, kdy nevíme, zda se jedná o stůl nebo o umělecký předmět, setkáváme se stále se stejnými tvary stolů: čtverce, obdélníky, kulaté či oválné. Který stůl byste doporučil do prostorné jídelny a který do "panelákové kuchyňky"?

V malé jídelně není v žádném případě prostor pro kulatý stůl, který vyžaduje více prostoru než čtvercový a obdélníkový'. Do prostorné jídelny se může umístit například kruhový stůl - průměr minimálně 100 cm pro 3-4 osoby,  průměr
120 cm pro 6 osob, průměr 150 cm pro cca 8 osob. Pro větší počty osob by kruhové stoly již měly příliš velký průměr a nepřístupný prostor uprostřed stolu. Pro více stolovníků se používají stoly obdélníkové nebo oválné. Zaoblené rohy mohou být výhodné, protože umožňují sezení osob i na rohu stolu - tj. dvou osob na kratší straně stolu, což u hranatého stolu není tak pohodlné.

Lze u i jídelních stolů sledovat módní trendy? Co například právě frčí, které materiály jsou jen sezónním  výkřikem a které trvalkou?

Módním hitem jsou jídelní stoly jednoduchých  hranatých tvarů. Vedle tradičního dřeva je hojně užívaná ocel v kombinaci se sklem, ocelí, kamenem, případně plastem. Objevují se stoly z exotických nebo dekorativnich dřevin.

Většinou se u stolu schází stále stejný počet osob. Jednou za čas ale přijdou hosté, v tom případě se vyplatí stůl rozkládací. Jsou nějaké rozdíly v systémech a které byste doporučil?

Rozkládaci stoly jsou velmi praktické právě pro svou možnost rozšíření při rodinných oslavách nebo příchodu návštěv. Některé stoly umožňují rozložení pouze o jednu stolovou desku - cca 40-50 cm, jiné umějí rozložení například až o 200 cm. Zásadou by mělo být, aby přídavná deska byla uložena v konstrukci stolu a nebylo nutné ji skladovat někde jinde. Výhodné jsou systémy, u nichž rozložení zvládne pohodlně jedna osoba bez větší fyzické námahy, Systémy se podle užitého způsobu rozkládání také liší nosností rozložené desky. Některé neunesou velké zatížení a hodí se pouze pro příležitostné stolování, jiné naopak zvládnou velká zatížení i v různých fázích rozložení.

Neměli bychom asi zapomínat na bezpečnost, zvlášť máme-li malé děti. Lze nějakým způsobem zabezpečit maximální stabilitu jídelního stolu tak, aby se nepřevrátil, pokusí-li se na něj dítě vylézt nebo když se o něj opře?


Převržení stolu hrozí více u lehkých příležitostných nebo skládacích stolků, u tradičních stolů je jídelní stůl stejně rizikový jako jiné druhy nábytku. Daleko nebezpečnější jsou židle, policové regály nebo schody. Jiným rizikem jídelnich stolů jsou ostré hrany skleněných a ocelových desek, na které je vhodné upevnit rohové krytky chránící je v kritickém obdob i před malými dětmi. U skleněných stolů je důležité použití kaleného bezpečnostního skla, které má vyšší pevnost a při případném rozbití nezpůsobí pořezání.

 

Převzato z časopisu Home 8/2004

 

Související stránky: www.epulum.cz

 

Seznamte se s obsahem nejnovějšího čísla časopisu Home 8/2005

  • HOME

    Časopis o bydlení a stylu, stavbách, rekonstrukcích a  zahradě vydávaný jednou ze společností skupiny Jaga. Přináší informace o materiálech, nábytku a bytových doplňcích, financování, rady odborníků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444