Pět nejdůležitějších otázek pro budoucí stavebníky

Jak jsme stavěli dům je příběh, který během života budete povídat mockrát. Nejdřív všem přátelům, známým a rodině, pak svým dětem a jejich dětem … Určitě znáte podobné historie s lepším či horším koncem. Aby ten váš zněl „a pak v domě žili šťastně až do smrti,“ promyslete si předem pár základních věcí. V budoucnu se ta chvíle při plánování dokáže v dobrém vrátit.

1. Nechoďte do světa stavebnictví sami – stejně jako se bez větších zkušeností nevydáte například do Himalájí bez průvodce nebo k soudu bez právníka, nevystačíte při stavění s radami od kamarádů a z internetu. Kde ale takového odborníka vzít? Kvalitní výrobci stavebních materiálů vás provedou výstavbou od nápadu až po předání klíčů. Například u Ytongu najdete technického poradce v každém regionu.

2. Myslete na zdraví – čím jednodušší je složení materiálu i celé budovy, tím lépe. Například stavební systém Ytong se vyrábí z čistě přírodních surovin a dnes je možné z něj postavit kompletně celý dům včetně střechy, stropů, schodů a také povrchových úprav. Pórobeton má schopnost regulovat vlhkost a vytváří v domě zdravé klima, navíc svým složením zamezuje vzniku plísní. 

3. Předcházejte problémům – zvolíte-li stavební řešení náročné na provedení řemeslných prací a kombinaci více materiálů, je třeba pečlivě ohlídat technologickou kázeň a výsledné provedení. Oproti tomu systémové řešení Ytongu je poměrně nenáročné, je proto oblíbené i u stavebníků svépomocí. Riziko chyb je tak menší, navíc vzájemnou kompatibilitu a bezvadné fungování garantuje sám výrobce. Jedním z takových řešení je například jednovrstvé zdění bez zateplování, kdy použitím tepelněizolačních tvárnic Lambda YQ dosáhnete hodnot nízkoenergetické výstavby.

4. Porovnávejte náklady s výslednou užitnou hodnotou – u stavebního materiálu si zjistěte jeho životnost. Pokud v horizontu 20 až 30 let degraduje a dům bude potřebovat výměnu těchto materiálů, po splacení hypotéky vás čeká shánění financí na opravy. Navíc hodnota takových nemovitostí podstatně klesá.
 

5. Dopřejte si celoroční tepelný komfort – řada materiálů a jejich kombinací dnes již dosahuje vynikajících tepelněizolačních vlastností. Zajímejte se ale také o to, zda vám poskytne dostatečný tepelný komfort po celý rok. Například masivní zdivo a střecha akumulují teplo, což oceníte také v létě, protože brání přehřívání. Systém Ytong nabízí kompletní systém těchto masivních prvků, včetně stropů, schodiště a také střechy. Ta účinně zabrání horku a nahradí klimatizaci v podkroví.
12.09.2018 | PR
  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444