Peletková pohoda

Zájem o vytápění peletami, které představují obnovitelný zdroj energie, u nás pomalu narůstá. Tyto průmyslově lisované granule z biomasy (dřevní hmoty, z energetických rostlin, řepkové nebo obilné slámy, odpadů po čištění obilnin a olejnin, sena atd.) nahrazují neekologická fosilní paliva a topit jimi lze v krbech a kamnech, určeny jsou ovšem také pro spalování ve speciálních automatických kotlích.

K hlavním výhodám vytápění peletkami patří jejich snadná skladovatelnost a čistá, pohodlná manipulace, ale zejména vysoká účinnost vytápění. Tvar a velikost pelet umožňují, aby kotel, popř. krbová kamna pracovala automaticky, čímž odpadá nutnost častějšího přikládání.

Speciální kotle na vytápění dřevními peletami na našem trhu nabízí např. tradiční výrobce kotlů na tuhá paliva, firma OPOP. Teplovodní kotel Boink který pracuje na principu spalování biomasy je konstruován jako komplet, který vznikl spojením české tradice – kotle řady H - a dánské houževnatosti – hořáku. Sestava je obohacena násypkou o objemu 220 l, šnekovým podavačem pelet, řídící jednotkou a termostatem.

Palivo se dopravuje přes nakloněný šnekový podavač pelet z externí násypky paliva do hořáku, kde probíhá spalování během nasávání primárního vzduchu přes ventilátor. Jedná se o plně automatický způsob vytápění, včetně automatického zapalování.

Tyto kotle jsou dodávány ve výkonové řadě 16, 24 a 30 kW. V současné době probíhá certifikace kotlů určené pro vytápění větších objektů, a to výkonové řady 60 a 120 kW.

S programem interface, který si navíc můžete zakoupit k peletkovému kotli na CD, lze nastavit a ovládat kotel prostřednictvím počítače. Tímto způsobem ovládáte kotel přímo z pohodlí vašeho pokoje, služební cesty či dovolené, což vskutku představuje velmi komfortní a moderní způsob vytápění.

11.04.2008

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444