Parní (nejen) mop AENO SM2

Vytírání podlahy asi nepatří k nejoblíbenějším činnostem většiny z nás. Pokud však máte správné vybavení, můžete si práci značně usnadnit. Naštěstí v dnešní době již existují i jiná a modernější řešení, než těžký kýbl s vodou a hadr. Méně nároční uživatelé si vystačí s klasickými mopy, ti náročnější ocení multifunkční parní mop, se kterým nemusí zůstat jen u úklidu podlahy.

Parní mopy jsou spotřebiče, které najdou uplatnění v každé domácnosti. Úklid pomocí horké páry o teplotě až 130 °C zbaví vaši podlahu nejen zašlé špíny, ale i virů a bakterií, což ocení zejména alergici. Nevýhodou parního mopu se na první pohled může zdát vyšší cena oproti běžným mopům, ale je to jen úhel pohledu. Při úklidu nemusíte používat žádné čisticí přípravky, což vám počáteční investici trochu kompenzuje, a navíc budete šetřit životní prostředí.

Testování na vlastní kůži

Když se naskytla možnost otestovat v redakci parní mop značky AENO, která je na českém trhu poměrně nově, neváhali jsme produkt vyzkoušet. Testovaný mop AENO SM2 se cenově pohybuje okolo 2 800,- Kč, což je vzhledem k jeho vlastnostem a širokému využití velmi zajímavá výše. Pojďme se podívat konkrétněji, kolik muziky za své peníze dostanete.

První dojmy

Uvnitř krabice najdeme samostatně zabalené části mopu v bílých látkových sáčcích, je tedy zřejmé, že výrobce myslí na ekologii a nepoužívá zbytečné plastové obaly. Krabice mimo samotného mopu obsahuje i mikrovláknové návleky, konvičku na plnění vody a různé nástavce, díky kterým se z „obyčejného“ mopu stane multifunkční pomocník. Sestavení je velice jednoduché a intuitivní, zvládne to každý i bez návodu. Po sestavení lze mop zaaretovat a tím zajistit samostatné stání bez nutnosti zavěšení na zeď. Disponuje také praktickým držákem na napájecí kabel, takže ho elegantně namotáte a nebude vám nikde překážet.
 

Sliby nebo fakta?

Výrobce udává nahřátí a možné použití mopu již za pouhých 15 sekund, což se při testu skutečně potvrdilo a mop byl připraven na úklid za pár okamžiků. Přístroj váží necelé 2 kilogramy, takže s ním bez problému můžete manipulovat i v jiných pozicích než jen na zemi, například při mytí oken nebo zrcadel. Dále výrobce slibuje až 24 minut provozu bez doplnění vody, což záleží na použitém režimu intenzity páry. Pokud mop používáte na 1. režim, tedy nejslabší intenzitu, pak i výsledný čas odpovídá slibu. Při použití nejsilnějšího režimu se provozní doba o něco zkrátí, stále je to však dostačující pro pohodlný úklid jedné větší místnosti. Napájecí kabel měří 5 metrů, což je trochu nepraktické, pokud chcete uklidit celý byt najednou, ale za použití prodlužovacího kabelu je problém vyřešen. Nádržka na vodu má 275 ml, což stačí tak akorát na jednu místnost.

Použití v praxi, jak to tedy funguje?

Nutno říci, že skvěle! Uvedení do provozu je opravdu snadné. Podle plánované činnosti nasadíte nástavec, doplníte čistou vodu a zapnete mop. Po nahřátí si pomocí tlačítka, které zároveň slouží i pro samotné zapnutí a vypnutí, zvolíte režim páry, který chcete použít. Použitý režim poznáte podle LED indikátoru, který se nachází hned pod tlačítkem. Pak už jen přiložíte na místo, které chcete vyčistit a kocháte se pohledem na mizející špínu. Pokud například potřebujete umýt okna, stačí nasadit stěrku a díky anti-gravity technologii, která zajišťuje možnost vertikálního i horizontálního čištění bez ztráty tlaku páry, jednoduše a efektivně okna vyčistíte jak od běžných nečistot, tak i zaschlé špíny a skvrn od barvy po malování. Okna poté stačí pouze doleštit suchou utěrkou a máte vystaráno i bez chemie a namáhavého čištění. Pokud vám dojde voda, nečekejte žádnou signalizaci, poznáte to jednak na první pohled sami – nádobka je průhledná, je tedy vidět, kolik vody v ní ještě zbývá a pokud si v zápalu úklidu nevšimnete, mop prostě přestane vypouštět páru. Stačí vodu dolít a můžete pokračovat, je však lepší občas ohlídat, aby vám voda nedošla.
 
 

Zhodnocení

Musíme konstatovat, že by se zde skutečně dala použít fráze „hodně muziky za málo peněz“. Přístroj si poradil i se zaschlou špínou velmi efektivně, a to pouze pomocí čisté vody bez chemických přípravků. Podlahu lze vyčistit bez větší námahy během chvilky, a hlavně bez přebytečné vody, díky čemuž byla doba schnutí podstatně kratší, než při použití běžného mopu nebo kýble a hadru. V redakci jsme ho nejvíce ocenili při mytí oken, kdy zvládl odstranit i zaschlé skvrny, které nepustily ani při použití saponátu na okna a hrubé síly. Použít ho můžete na většinu povrchů včetně dřevěných podlah, poradí si i se spárami a těžko přístupnými místy. S ohledem na poměr cena/výkon je tento parní mop skvělým řešením.

22.11.2022 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

    Už více než 10 let provádíme profesionální stěhování bytů a rodinných domů, firem i státních institucí po celé České republice. Díky kvalitě a komplexnosti našich stěhovacích služeb patříme v ČR k předním hráčům v oboru. V roce 2008 jsme získali prestižní certifikát kvality ISO.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444