Panelák trochu jinak

Lekce z bydlení

Zdá se, že budovatelé našich krásnějších zítřků se přibližně před patnácti a více lety relativně činili, a tak mnozí z nás bydlí v pověstných „králikárnách“. A jsou rádi, že vůbec bydlí. Co si budeme namlouvat, zmoci se na byt zejména ve větším městě není maličkost, takže člověk je zpočátku vděčný i za starší panelák. Po čase však zjistí, že se mu byt pomalu, ale jistě rozpadá pod rukama, že tady by potřeboval víc místa a tam by zase stačilo méně, a tak začne  uvažovat o rekonstrukci. Na první pohled by se mohlo zdát, že panel nepovolí, ale i s panelákovými byty se dají dělat hotové zázraky.

Vhodně zvoleným dětským nábytkem, který využije nejen půdorysnou plochu, ale i výšku místnosti lze prakticky zařídit i malý

Starší byty v panelových domech, které byly postavené většinou před dvaceti lety nebo ještě dříve, doslova volají po úpravách či alespoň malé změně. Namístě je přitom nejen změna materiálů, ale často i nové uspořádání prostorů. Náš život a možnosti, které se nabízejí, se mění a spolu s tím se zvyšují i naše nároky na kvalitu bydlení. Časy, kdy byla důležitá zejména praktická stránka prostoru, ve kterém jsme si měli vytvořit domov, jsou už dávno za námi.

 

Kde začít
Snad každý vlastník klasického bytu zná problém malé umakartové koupelny, nevhodně řešené kuchyně, chybějících odkládacích prostorů, nevyhovující podlahové krytiny a dalších záporů spojených s užíváním panelákového bytu. Mnozí by se možná už dávno pustili do úprav, ale nevědí jak na to. Přitom je nespočetné množství možností, jak zkvalitnit své domácí prostředí - někdy stačí jen sjednotit podlahy a prostor se odlehčí a působí harmonicky. Ale začít musíme pěkně popořádku. Dříve než se pustíme do renovace, je třeba si ujasnit odpovědi na několik základních otázek. Vhodné je poradit se s odborníky, a to nejen o stránce technické, ale i estetické.

 

Pomoc odborníků
Pokud se chystáte k větším stavebním úpravám, které zasáhnou i do stavební rekonstrukce bytu, je potřebné statické posouzení. Na to se často zapomíná a vyřezává se nebo odstraňuje jedna panelová stěna za druhou, přičemž stavebník riskuje vážné problémy. Pozor! I stěna, která vypadá jako příčka, může být v panelových konstrukcích důležitá z hlediska statiky, protože jednotlivé prvky panelového domu jsou navzájem propojené a tvoří jeden statický celek. Vždy je levnější zaplatit si statické posouzení, než později řešit otázky statického porušení objektu a problémy s tím spjaté. Praktická je i pomoc architekta, který pomůže vytvořit v bytě logické vztahy jednotlivých prostorů a bezproblémový provoz, zharmonizovat obytný prostor a vytvořit originální atmosféru domova. Architekt by měl být člověk, který vás bezpečně provede všemi úskalími rekonstrukce od prvotního nápadu až po hotový byt.
Pozor! Každý stavební zásah do bytu je třeba oznámit stavebnímu úřadu, pokud rekonstrukce zasahuje i do nosných konstrukcí, je potřebné stavební povolení.

 

Oblouková stěna ze sklobetonových tvárnic je atraktivním prvkem ze strany koupelny i chodby. Zároveň může pomoci při nápaditějším a praktičtějším členění bytu.

Začněme od vstupních dveří
Chceme-li ke změnám v bytě přistupovat systematicky, měli bychom si ho postupně celý projít. Začněme tedy v předsíni nebo ve vstupní hale. Je to prostor prvního kontaktu s bytem. Každý, komu otevřete dveře, si na základě prvního pohledu může udělat představu o celém bytě a o jeho obyvatelích.
Z praktického hlediska je základním minimem, které při vstupu do bytu potřebujeme, prostor pro svléknutí a obléknutí kabátu, vyzutí a obutí bot a místo pro jejich uložení. Pokud je předsíň příliš malá, nesnažte se do ní za každou cenu vtěsnat šatní skříň. Někdy postačí i hezký věšák na stěně a pár polic na boty, které právě nosíte. Když se k tomu přidá pěkná podlaha a barvy na stěnách, výsledek bude určitě působivý. A manévrovací prostor je v předsíni někdy důležitější než skříně.


Jednou z možností, jak rozšířit další místnosti bytu (například obývací pokoj), je připojit k nim vstupní prostor. Otázka přitom zní: Je opravdu důležité, aby byla předsíň či hala oddělená od ostatního bytu? Předsíň by měla tvořit mimo jiné i tepelnou a hlukovou bariéru mezi chodbou v domě a bytem, ale tuto funkci mohou zastat kvalitní vstupní dveře. Pak už odpověď na otázku: Oddělit, nebo neoddělit? záleží pouze na vkusu a prioritách obyvatel bytu.

 

První "oběti"
Nejčastějšími "oběťmi" našeho rekonstrukčního snažení jsou koupelna a kuchyně. Hlavně koupelna je asi největším trnem v oku každého člověka z paneláku. Rozměry původní koupelny jsou obvykle žalostně malé a původní zařízení nestálo za moc,
ani když bylo nové, natož po letech užívání. I v panelákovém bytě se však dá najít prostor pro větší koupelnu a i malá koupelna se dá vyřešit velkoryse a nápaditě. Koupelna je ten správný případ pro architekta. Vyzdění navlas stejné místnosti na místě umakartového jádra totiž neznamená velký krok k lepšímu. Architekt dokáže poradit nejen s estetickou stránkou koupelny, ale i s možnostmi úprav dispozice a technickými podrobnostmi. Důležité jsou projekty instalací a vyřešení všech detailů ještě dřív, než začnete s demolicí nenáviděného umakartu. Odstraněnou umakartovou konstrukci lze nahradit různými materiály - nemusí to být jen klasická pálená cihla, která často příliš zatěžuje budovu, ale i mnohem lehčí přesné tvárnice z pórobetonu, sádrokarton (samozřejmě že vhodný typ určený do vlhkého prostředí), sklobetonové tvárnice, skleněné tabule a další materiály. Otázka, zda spojit koupelnu a záchod v jednu místnost a získat tak alespoň několik cenných centimetrů, anebo je raději nechat oddělené a neztratit cenné soukromí, zůstává opět na obyvatelích bytu a jejich způsobu života. Podobně se nedá univerzálně určit, jestli je lepší vana rohová, anebo klasická, nebo snad sprchovací kout. Odpovědi na tyto otázky se mohou různit, ale důležité je uvažovat o nich a zvážit klady i zápory několika řešení. Zajímavým a oživujícím prvkem může být okno nebo sklobetonová konstrukce mezi jinou místností (například chodbou nebo kuchyní). Díky tomuto prvku se přirozené denní světlo dostane i tam, kde bychom si ho předtím možná ani neuměli představit. 

        

Obývací pokoj je ideálním prostorem pro hru s barvami. Výrazná barevnost může místnost oživit a zatraktivnit.

Místo pro život
Nyní už můžeme vstoupit do centra bytu. Co ale vlastně je centrem vašeho bytu? Abyste byt využívali důkladně a naplno, měli byste si ujasnit odpověď
i na tuto otázku: Žijete hlavně v kuchyni, anebo je hlavním místem vašeho bydlení opravdu obývací pokoj? Dnes se dá moderní otevřený prostor, který zahrnuje kuchyni, obývací pokoj a případně i jídelnu, s jistým přiblížením vytvořit i v panelovému bytě, důležité je mít jasno v tom, zda je takovýto prostor přesně to, co potřebujete. Pokud opravdu celá vaše rodina žije ráda pohromadě a máte rádi i čilý společenský život, pak nemá smysl se tohoto sympatického trendu vzdát. Už odstraněním dveří a zárubně mezi kuchyní a obývacím pokojem a sjednocením podlahové krytiny se získá opticky propojený prostor, jednotu lze podpořit i odstraněním části dělící stěny. V otevřeném obytném prostoru hraje důležitou úlohu i barevné a materiálové sjednocení všech jeho částí. A pokud kuchyni vybavíte moderním odsavačem par, tichou myčkou nádobí a dalšími výkonným spotřebiči, nemusíte se vůbec obávat takzvaného kuchyňského nepořádku či pachů.
I když není obývací pokoj přímo spojený s kuchyní, měli byste mít k sobě co nejblíže. Takže z obýváku se velmi rychle dostaneme do kuchyně, která v žebříčku nejčastěji rekonstruovaných místností v bytě zaujímá druhé místo. Toužíte-li po malé změně a korpus staré kuchyňské linky je v pořádku, zcela postačí výměna dvířek, pracovní desky a doplňků, a kuchyně bude jako nová. Jestli potřebujete větší kuchyňskou linku, možná ji bude možné prodloužit na úkor některých dveří, jichž bývá v kuchyni více, než je zdrávo, a jedny z nich se většinou dají oželet. V kuchyni je potřebné dát pozor na výběr materiálů. Veškeré zařízení je totiž velice namáhané. Pokud chcete kuchyni opravdu používat, měly by všechny materiály dobře odolávat vlhkosti a teplotním změnám a povrchy by měly jít snadno čistit. Umístění jídelního stolu záleží na velikosti kuchyně a na potřebách jednotlivce či rodiny. Dilema, kam se stolem, často pomůže vyřešit zmíněné propojení kuchyně a obývacího pokoje. Pokud se vám líbí v kuchyni momentálně populární barový pult, klidně si ho do ní dejte, ale počítejte s tím, že by to rozhodně nemělo být jediné místo na stolování. Jídelní stůl může být například v obývacím pokoji nebo v hale.

        

              

Kuchyně může být součástí otevřeného obytného prostoru a díky skleněným posuvným dveřím lze v případě potřeby eliminovat všechny nežádoucí důsledky tohoto spojení.

 

Drobnější triky pro každou (místnost)
Problémem většiny panelákových bytů jsou malé místnosti. Panel tak snadno nepustí a byty nejsou nafukovací, ale existuje několik triků, jak je zvětšit alespoň opticky. Když odlehčíte a propojíte jednotlivé pokoje, celý byt se bude zdát vzdušnější a prostornější. Například dáte-li do celého bytu stejnou podlahovou krytinu bez prahů ve dveřích, byt bude působit kompaktně - jako jediný celek. Dalším dobře známým trikem je správné používání barev, s nimiž se dá doslova čarovat. Prostory lze spojit stejnými nebo sladěnými barvami, použitím kontrastní barvy se mohou některé části oddělit nebo zdůraznit. Například dlouhý a úzký pokoj můžeme zkrátit použitím tmavé barvy na kratších stěnách a rozšířit světlými tóny na delších stěnách. Pomocí barev a vzorů lze pracovat i s výškou místností. Při zařizování nábytkem určitě platí staré známé pravidlo, že méně někdy znamená více. Máte-li byt zastavěný množstvím skříní, skříněk a zbytečností, určitě se bude zdát menší než sousedův, i když má stejnou plochu. Výborným řešením jsou vestavěné skříně na vhodných prostorech, se světlými či zrcadlovými stěnami. Díky rozumně využitému prostoru v nich (a rozumnému třídění toho, co skutečně potřebujete) se důležité části bytu mohou obejít bez zbytečných kusů nábytku. Místnost nám bude připadat vzdušnější a prostornější, pokud v ní uvidíte co největší část z té linie, kde se podlaha setkává se stěnami.
Možností, jak si svoje bydlení i v panelákovém bytě udělat krásnější, pohodlnější a praktičtější, je hodně, jen se nebát. Popusťte uzdu své fantazii, inspirujte se, kde se jen dá, zavolejte si na pomoc odborníky, kteří dokáží dát vašim představám jasné kontury a konkrétní podobu, a výsledek bude určitě skvělý. Potom se jistě budete každý den těšit na návrat domů, protože hezké a příjemné prostředí vás bude nabíjet pozitivní energií. 

        

                  

 

Základní otázky, které si musíme položit před započetím renovace:

 

- Co mi překáží a co potřebuji?
Člověk by měl mít aspoň přibližnou představu o tom, jaké funkce by měl byt po přestavbě splňovat. Pravděpodobně nikdy se nepodaří dosáhnout úplně všeho, co byste chtěli, proto je užitečné určit si pořadí důležitosti.


- Kolik jsem schopen nebo ochoten investovat?
Fínance jsou velmi důležitou otázkou. Důkladná příprava financování může ušetřit spoustu starostí a dokonce zkrátit dobu potřebnou k renovaci.


- Opravdu zvládnu všechno sám?
I když v mnoha z nás ještě stále dřímá "kutil všeuměl" a hodně se dá zvládnout svépomocí, hlavně u větších rekonstrukcí a odborných prací je lepší reálně zhodnotit svoje schopnosti a raději zaplatit za kvalitní práci profesionálům, než financovat přestavbu, se kterou nebudete spokojeni.

 
- Jaká firma bude přestavbu realizovat?
Velice důležítým rozhodnutím je i to, komu svěříte realizaci stavebních prací. Dnes je u nás velké množství firem, které se specializují na přestavby panelákových bytů. Nejlepšími referencemi jsou už zrenovované byty sousedů a známých. Pokud takovou možnost nemáte, oslovte více firem, aby vám vypracovaly cenové nabídky, ale především si od nich vyžádejte fotografie bytů, které už přestavěly, případně kontakty na předcházející investory.

 

Home 5/2005

Seznamte se s obsahem nejnovějšího čísla časopisu Home 9/2005

22.08.2005 | Kamila Ďuríková
  • HOME

    Časopis o bydlení a stylu, stavbách, rekonstrukcích a  zahradě vydávaný jednou ze společností skupiny Jaga. Přináší informace o materiálech, nábytku a bytových doplňcích, financování, rady odborníků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444