POROTHERM CB - převratná novinka v technologii zdění

Broušené cihly představují naprostou novinku v sortimentu zdicích materiálů. Na českém trhu se doposud objevovaly velmi sporadicky; pouze jako importované zboží bez jakékoli technické podpory pro tenkovrstvé zdění. Z tohoto důvodu se u nás broušené cihly dosud používaly pouze v kombinaci s běžnými tloušťkami ložných spár.

Firma Wienerberger cihlářský průmysl, a. s., spolu s uvedením prvních tří výrobků v řadě broušených cihel - POROTHERM 38 CB, POROTHERM 25 CB a POROTHERM 12 CB - nabízí k použití těchto cihel také technologické poradenství od odborných pracovníků, kteří budou pomáhat při zakládání staveb a zaučení technologických postupů při zdění.

Cihly broušené jsou určeny pro všechny typy zděných staveb. Cihelné bloky jsou přesně zabroušeny na výšku 249 mm. Tato úprava umožňuje provádět ložné spáry o tloušťce pouhý 1 mm.
Oproti nebroušeným blokům zaručuje uvedené řešení snížení pracnosti zdění až o 25 %, úsporu zdicí malty o 84 %, zásadní snížení technologické vlhkosti vnesené do stěny při zdění a následné rychlejší vysychání zdiva, odstranění dílčích tepelných mostů, které představují ložné spáry mezi jednotlivými vrstvami cihel z obyčejné malty a v neposlední řadě také minimum úklidových prací.

Bloky POROTHERM 38 CB jsou určeny pro jednovrstvé obvodové nosné i nenosné zdivo tloušťky 380 mm s vysokými požadavky na součinitel prostupu tepla a tepelně akumulační vlastnosti.
POROTHERM 25 CB jsou konstruovány pro jednovrstvé vnější i vnitřní nosné zdivo tloušťky 250 mm. Bloky je možné použít pro vnitřní nosnou část obvodového vrstveného zdiva v kombinaci s tepelným izolantem a případně i dalšími cihelnými materiály, které tvoří vnější ochrannou část vrstveného zdiva. POROTHERM 12 CB jsou určeny pro vnitřní nenosné příčky. Lze je použít i jako přizdívku tepelné izolace v místě železobetonových ztužujících věnců nebo pro ochrannou část vrstveného zdiva.
Technologie zdění broušenými cihlami
K dosažení všech výhod, které POROTHERM CB nabízí, je nutné věnovat velkou pozornost založení první vrstvy cihel. Tato vrstva se zakládá na dokonale vodorovnou a souvislou vrstvu malty (ne na pruzích), která nesmí být tenčí než 10 mm. Pro tuto první vrstvu je určena speciální POROTHERM CB zakládací malta.
Zdění obvodových stěn začíná osazením rohových bloků. Pro práci zde platí stejná pravidla jako v případě systému POROTHERM P+D. Mezi osazené rohové cihly se ukládají do maltového lože jednotlivé cihly první vrstvy. Při práci je nutné dbát zejména na správnou konzistenci malty. Cihly by přitom mělo být možné pohodlně vyrovnat, nesmí se však příliš vtlačovat do malty. Výškové rozdíly mezi jednotlivými bloky přitom nesmí překračovat 1mm, jinak by je nebylo možné vyrovnat tenkou vrstvou malty.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Od druhé vrstvy cihel se pro zdění používá speciální POROHERM CB malta pro tenké spáry, která se dodává společně s cihlami. Maltu je možné nanášet dvěma způsoby. Při první metodě pomocí nanášecího válce se malta dávkuje do zásobníku, odkud se dostává při rovnoměrném pohybu válce na ložnou plochu již položených cihel. Na tuto vrstvu se ukládá další vrstva cihel.
Při druhé metodě se cihly namáčejí do malty tak, že se spodní ložná plocha rovnoměrně ponoří do malty pro tenké spáry, maximálně do hloubky 5 mm. Takto namočená cihla se ihned osazuje do zdiva. Toto nanesené množství malty přitom naprosto postačuje pro pevné spojení jednotlivých cihel.
12.02.2004 | tz
  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444