Ozvučte si pergolu, terasu nebo balkón. S chytrým zesilovačem Dexon to jde snadno

Co si takhle zpříjemnit chvíle relaxu? Pustit si oblíbenou hudbu, poslouchat audioknihu. Ale o dost kvalitněji než z položeného telefonu na stole, jehož zvuk je otřesný, nebo ze sluchátek do uší, které vás unavují.

Venkovní „posezení“ je dvojího typu. Buď se jedná o plochu navazující přímo na dům (pergola, balkon, terasa), nebo se jedná o sólo stavbu, obvykle nějaký altánek. U terasy navazující přímo na dům máme situaci jednodušší. Kabeláž nemusíme vést daleko. Postačí přes zeď nebo do podhledu střechy, kde můžeme vestavět i reproduktory. U sólo altánku budeme řešit 230 V kabeláž a náročnější klimatické podmínky pro reproduktory. Celé ozvučení tak navrhujeme s ohledem na:

  • klimatickou odolnost (Reproduktory a elektronika vydrží slunce, mráz, vlhkost?),
  • komfort obsluhy (Budu muset běhat a hudbu nastavovat v domě?),
  • sousedy (Bude jim moje hudba vadit?),
  • kabeláž (Jak se to bude napájet a jak tam hudbu přivedu?).


Jaké reproduktory?

Reproduktory na zimu nijak nedemontujeme, jsou tedy instalovány celoročně, a tudíž musí klimaticky vydržet. Je-li možnost instalace do podhledu (střecha altánku, podhled střechy domu), zvolte ji. Doporučujeme podhledové reproduktory Dexon RP 122, RP 81×111, RP 91, RP 81×81, nebo populární RP 110. Nebude-li na ně přímo pršet, mráz, teplo a vlhko vydrží.

Pokud není podhled k dispozici, nezbývá nic jiného než zvolit montáž na stěnu. Pečlivě vyberte místo instalace. Nejenom s ohledem na to, aby zvuk byl nasměrován na naši terasu, a ne k sousedům (pamatujte na limit max. 65 dB hluku), ale také s ohledem na to, aby reprosoustavy na stěně byly alespoň částečně chráněny proti povětrnostním vlivům v létě i v zimě. Obvyklým praktickým řešením jsou plastové reprosoustavy s konzolami řady Dexon SP 412, nebo SP 512. Nebude-li na ně trvale pršet, svou práci dlouhodobě odvedou a vydrží.

Máte-li ovšem tu smůlu, že opravdu neexistuje alespoň částečně chráněné místo u domu nebo pod zastřešením a na reproduktory může trvale pršet anebo sněžit, zvolte klimaticky odolné Dexon SP 622.

Odkud vzít hudbu?

Samotné buzení, tj. zdroj hudby + kabeláž + zesílení + ovládání, volíme podle těchto aspektů:

  • vedení kabeláže (Jsem schopen dovést napájení i audio kabel až na místo poslechu?)
  • klimatická odolnost (Může být ovládání a zesílení venku? Nepoškodí se povětrnostními vlivy?)
  • napájení (Mám na místě poslechu přítomno 230 V a můžu tak tam osadit dedikovaný zesilovač?)
  • autonomie (Chci, aby ozvučení na terase bylo zcela samostatné, nebo aby „poslouchalo“ hudbu z domu?)
  • komfort (Chci na terase jen poslouchat, to co je dáno, nebo si rád hraji a hudbu chci vybírat?)


Zapojení komfortní, digitálním multiroom systémem Dexon Smart Audio 

Multiroom systémy pro rodinné domy a byty se posunuly kupředu. Ty moderní, jakým je i systém Dexon Smart Audio, nemají jako aktivní prvek jednu centrálu, ale naopak, aktivní prvky jsou rozmístěny po domě. A právě jeden z těchto aktivních prvků (zesilovačů) může být věnován terase. Jde o malé zesilovače JPM 2032WB, které jsou umístěné v podhledech, ve stěnách, v nábytku nebo v příčkách. Systém tak můžeme budovat postupně.

Jako zdroj hudby již není použitý receiver, či centrála, ale aplikace v tabletu, notebooku nebo telefonu. Digitální zesilovače jsou vybaveny konektivitou do WiFi, konektivitou ethernetem do LAN i Bluetooth připojením. Díky své otevřenosti nabízí všechny výhody streamování přes DLNA a AirPlay. Dovolují streamovat internetová rádia, podcasty, obsah z lokální (např. domácí) sítě, z internetových úložišť i přehrávat hudbu z vestavěného USB slotu. A možné je i streamovat hudbu rovnou snadným Bluetooth připojením.

A co více, tento systém snadno spojíte i s chytrou domácností různých výrobců, protože se dají vzdáleně ovládat. V systému chytré domácnosti, v rámci presetů, někdy též označovaných jako scénáře, naprogramujete povely pro audio část. Může to být až tak vychytané, že jedním klikem zatáhnete žaluzie, rozsvítíte, nastavíte vyšší teplotu topení a zároveň začnete přehrávat vybraný playlist anebo internetové rádio.

 

Buzení lokálně nástěnnými přehrávači se zesilovačem

Nástěnné přehrávače mají v sobě přehrávač audia a videa, zesilovače, FM rádio nebo internetové rádio, většinou dotykový displej a hlavně spojení Bluetooth a na internet přes kabel nebo WiFi. Napájejí se rovnou z 230 V, není potřeba žádný překážející adaptér. Předností nástěnných přehrávačů Dexon je jejich komfort a to, že v domácnosti nikde nic nepřekáží a hudba je vždy snadno dostupná, navíc i přes aplikaci v tabletu nebo smartphonu. Jednu kombinaci nástěnný přehrávač – pár reproduktorů, instalujeme na venkovní terasu. Ale pozor na to, aby nástěnný přehrávač nebyl vystavěný slunci a dešti.



Buzení rychlé kompaktní, bezdrátové, pomocí Bluetooth nebo WiFi aktivních reproduktorů

Tato technologie patří svou instalací k těm nejrychlejším. Pořídíme aktivní podhledové repro RP 110 s Bluetooth nebo WiFi příjmem (používají JPM 2021, JPM 2022WI). Reproduktory propojíme pouze k napájení a ihned můžeme začít streamovat hudbu z aplikace ve smartphonu, tabletu, televizi, notebooku nebo stolním počítači. A hudbu čerpáte z internetu nebo ze svého domácího či cloudového úložiště. Reproduktory jsou připojené přes Bluetooth nebo přes WiFi, kde máme mnohem vyšší komfort.

Více o českém systému chytrého ozvučení pro terasy a pergoly na této speciální stránce, kde vám Dexon zdarma poradí i ozvučení navrhne na míru.
15.03.2023 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444